Muži prepravujú chladič vzduchu na dvojkolesovom vozidle počas horúceho letného dňa v indickom meste Ahmedabad. FOTO: Reuters
StoryEditor

Indiu zasiahla vlna horúčav. Predčasne ukončili školský rok, poznačené sú aj parlamentné voľby

21.05.2024, 11:55
Autor:
TASRTASR

Indický meteorologický úrad varoval pred vplyvom horúčav na zdravie najmä dojčiat, starších ľudí a ľudí s chronickými ochoreniami.

Úrady v indickom hlavnom meste Naí Dillí nariadili predčasné zatvorenie škôl na letné prázdniny po tom, čo teploty dosiahli 47,4 stupňa Celzia a oblasť zachvátila vlna horúčav, informovala v utorok agentúra AFP.

Rovnaké rozhodnutie oznámili aj úrady v iných indických štátoch, ako je napríklad Harijána, Madhjapradéš, Pandžáb a Rádžastán, napísal denník India Today.

Indický meteorologický úrad varoval pred vplyvom horúčav na zdravie najmä dojčiat, starších ľudí a ľudí s chronickými ochoreniami.

V Indii sú vlny horúčav bežným javom, ale rokmi vedeckých výskumov sa zistilo, že horúčavy sú v dôsledku zmeny klímy dlhšie, častejšie a intenzívnejšie.

image

Leto na Slovensku môže byť najhoršie v histórii meraní. Nejde len o horúčavy, meteorológovia varujú aj pred týmto

Horúčavy ovplyvňujú aj hlasovanie v parlamentných voľbách, ktoré sa v Indii vzhľadom na jej veľkosť konajú po etapách. Ukázalo sa totiž, že v oblastiach, kde sa vyskytli vyššie teploty než zvyčajne, bola účasť voličov nižšia.

Indická volebná komisia preto vytvorila pracovnú skupinu, ktorá má pred každým kolom hlasovania preskúmať vplyv vĺn horúčav a daždivého počasia na predpokladanú účasť voličov.

Úrady súčasne uviedli, že ďalším faktorom spôsobujúcim menší záujem voličov o hlasovanie je aj ich presvedčenie, že strana premiéra Naréndru Módího bez problémov získa právo vládnuť tretie funkčné obdobie.

Kým spomínané štáty trápia horúčavy, juh Indie v posledných dňoch bičujú silné dažde. Prudké búrky minulý týždeň zasiahli aj finančnú metropolu Bombaj, kde silný vietor strhol bigboard a zvalil aj jeho kovovú konštrukciu. O život prišlo 16 ľudí a desiatky ďalších zostali uväznené pod konštrukciou.

01 - Modified: 2024-06-14 07:18:53 - Feat.: - Title: Pri zosuvoch pôdy a záplavách v Indii zahynulo najmenej šesť ľudí 02 - Modified: 2024-06-13 11:00:00 - Feat.: - Title: Priprav sa na peklo, prichádzajú horúčavy. Toto je deň, od ktorého na našom území teplota prekoná hranicu 30-tky 03 - Modified: 2024-06-12 13:33:53 - Feat.: - Title: India žiada Rusko o návrat svojich občanov naverbovaných do armády 04 - Modified: 2024-06-12 08:06:07 - Feat.: - Title: Aténsku Akropolu počas najväčších horúčav zatvoria, očakávajú 43 stupňov 05 - Modified: 2024-06-11 14:32:53 - Feat.: - Title: India hľadá výhodnú ropu. Plánuje dohody o dovoze s viacerými štátmi, vrátane Ruska
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
17. jún 2024 07:50