Ilustračná fotografia. Ruský raketový krížnik Moskva. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Rusko chce zabrať väčšiu časť Baltského mora, znervózňuje Fínov a Litovcov. A popiera to

22.05.2024, 10:05
22.05.2024, 15:59
Autor:
ČTKČTK

Podľa dokumentu pripraveného ministerstvom obrany plánuje Rusko vyhlásiť časť vôd na východe Fínskeho zálivu a tiež pri mestách Baltijsk a Zelenogradsk v Kaliningradskej oblasti za svoje vnútorné morské vody.

Ruské ministerstvo obrany navrhlo revíziu hraníc ruských teritoriálnych vôd v Baltskom mori. Fínsko sa proti tomuto kroku ohradilo, Litva označila ruské počínanie za "provokáciu" a predvolala si zástupcu Ruskej federácie vo Vilniuse na podanie vysvetlenia, napísal portál Delfi.

Rusko však následne prostredníctvom tlačových agentúr uviedlo, že nemá v úmysle hranice ruských teritoriálnych vôd v Baltskom mori zmeniť, a Kremeľ ubezpečil, že v návrhu nie je nič politické. Medzičasom návrh zmizol z úradného portálu, na ktorom bol pôvodne zverejnený.

image

Tieňová flotila narazila: Tisíc lodí financovalo Rusku vojnu. Západ teraz našiel cestu, ako ich zastaviť

Podľa Ruska hranice nezodpovedajú súčasnej situácii

"Ruský návrh na revíziu ruskej námornej hranice vo východnej časti Baltského mora vyvolal zmätok a znepokojenie vo Fínsku, Švédsku, Litve a Estónsku, členských štátoch Severoatlantickej aliancie," napísala agentúra Reuters.

Návrh ministerstva na uznesenie ruskej vlády, zverejnený na oficiálnom portáli ruských úradov, navrhoval upraviť hranicu okolo ruských ostrovov vo východnej časti Fínskeho zálivu a okolo Kaliningradu. Ruské ministerstvo uvádzalo, že pri vymeraní hranice sovietskou vládou v roku 1985 poslúžili námorné mapy z polovice 20. storočia, a tak už nezodpovedá novším poznatkom.

"Nebol a nie je žiadny zámer meniť v Baltskom mori šírku teritoriálnych vôd, ekonomickej zóny či kontinentálneho šelfu pri pobreží," následne citovali tri hlavné ruské tlačové agentúry nemenovaný "vojensko-diplomatický zdroj", ktorý hovoril s novinármi.

image

Prvá žena na čele nemeckej morskej eskadry. Mínolovky preberá v „bode obratu“

Hovorca Kremľa vyhlásil, že návrh nemá nič spoločné s politikou, ale dodal, že vzhľadom na zmenenú politickú situáciu a mieru konfrontácie, najmä na Balte, si Rusko musí zabezpečiť vlastnú bezpečnosť. Ďalšie otázky odkázal na ministerstvo obrany, ktoré však na žiadosti o vyjadrenie podľa Reuters neodpovedalo.

Z návrhu vyhlášky nebolo bezprostredne jasné, ako presne bude hranica upravená a či prebehli nejaké konzultácie s ďalšími štátmi, ktoré ležia pri Baltskom mori. 

"Rusko nemôže jednostranne rozhodovať o nových hraniciach," povedal agentúre TT švédsky premiér Ulf Kristersson. Moskva kvôli návrhu nekontaktovala Helsinki, uviedol fínsky prezident Alexander Stubb a dodal, že Fínsko ako vždy postupuje pokojne a na základe faktov.

Fínsko bude sledovať situáciu okolo ruského návrhu, ale pravdepodobne ide o rutinnú záležitosť, a nie o niečo, kvôli čomu by si Helsinki mali robiť starosti, usúdil fínsky premiér Petteri Orpo.

Účelová provokácia, reaguje Litva 

"Takéto počínanie Ruskej federácie hodnotíme ako zámernú a účelovú provokáciu s cieľom zastrašiť susedné krajiny a ich spoločnosti. Je to ďalší dôkaz toho, že agresívna a revizionistická politika Ruska ohrozuje bezpečnosť jeho susedov a celej Európy," uviedlo litovské ministerstvo zahraničia podľa portálu Delfi.

Vyzvalo Moskvu, aby rešpektovala a dodržiavala všeobecné princípy a normy medzinárodného práva a medzinárodné a bilaterálne dohody.

Litovský minister zahraničia Gabrielius Landsbergis označil návrh za "zjavnú eskaláciu" voči NATO a volal po "rozhodnej reakcii".

image

Estónsku rastie sebavedomie. Hovorí o blokáde proti Rusku v Baltskom mori

Nemecká vláda vie z médií o ruskom návrhu na zmenu hraníc v Baltskom mori, ale nie je jasné, čo by zmena mala znamenať, uviedol hovorca nemeckej diplomacie. "Samozrejme, situáciu pozorne sledujeme," povedal podľa Reuters.

Estónsky minister zahraničia Margus Tsahkna o ruskom návrhu podľa Reuters uviedol, že "na prvý pohľad vyzerá absurdne", ale dodal, že "nemožno vylúčiť pokus vyvolať zmätok".

Medzitým návrh ruského ministerstva obrany na vydanie vládnej vyhlášky zmizol z ruského úradného portálu, na ktorom bol pôvodne zverejnený. "Návrh bol vymazaný," uviedol web podľa agentúry Reuters.

Denník The Moscow Times, ktorý o návrhu ruského ministerstva zrejme ako prvý informoval, poznamenal, že návrh na revíziu hranice bol predložený na verejnú diskusiu prakticky súčasne so začiatkom cvičenia s taktickými jadrovými zbraňami, ktorého cieľom je podľa ruského ministerstva obrany odpovedať "na provokatívne vyhlásenia a hrozby západných predstaviteľov".

01 - Modified: 2024-05-21 16:23:50 - Feat.: 1 - Title: Iskandery aj Kindžaly. Na juhu Ruska sa začalo cvičenie s taktickými jadrovými zbraňami 02 - Modified: 2024-05-21 14:57:38 - Feat.: 1 - Title: Podľa Tuska za požiarom vo Varšave pravdepodobne stáli ruské tajné služby. Zlepšíme bezpečnosť hraníc, sľubuje 03 - Modified: 2024-05-21 13:12:52 - Feat.: 1 - Title: Ruský súd zamietol odvolanie disidenta Kara-Murzu vo veci vyšetrovania otráv 04 - Modified: 2024-05-21 13:02:01 - Feat.: 1 - Title: Najnovšie boje v Charkovskej oblasti viedli k vysídleniu vyše 14-tisíc osôb 05 - Modified: 2024-05-21 11:14:43 - Feat.: 1 - Title: Ruského vedca Maslova uznali vinným z vlastizrady, odsúdili ho na 14 rokov vo väzení
01 - Modified: 2024-06-15 11:05:15 - Feat.: - Title: Nemecko neblokuje nový návrh sankcií Európskej únie proti Rusku, reaguje kancelár Scholz 02 - Modified: 2024-06-15 10:28:06 - Feat.: - Title: Ruské vojenské lietadlo nakrátko narušilo vzdušný priestor Švédska. Neakceptovateľné konanie, reagujú Švédi 03 - Modified: 2024-06-15 05:30:46 - Feat.: - Title: Na Ukrajine bojuje takmer 700-tisíc ruských vojakov, tvrdí Putin 04 - Modified: 2024-06-14 18:46:59 - Feat.: - Title: Ukrajina si od Ruska prevzala telesné pozostatky 254 padlých vojakov. Najprv ich identifikovali 05 - Modified: 2024-06-14 18:29:19 - Feat.: - Title: Na Ukrajine bojuje 700-tisíc ruských vojakov, vyhlásil Putin. O 80-tisíc viac ako vlani
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
15. jún 2024 14:25