Donald Tusk. FOTO: Reuters
StoryEditor

Prestaňme súperiť. Poľsko a Grécko vyzývajú na celoeurópsku protivzdušnú obranu

24.05.2024, 08:30
Autor:
TASRTASR

Donald Tusk vyjadril presvedčenie, že iba zjednotená Európa, ktorá presadzuje spoločnú obrannú politiku, bude schopná zabrániť vojne.

Poľsko a Grécko vo štvrtok poslali Európskej komisii list, v ktorom vyzývajú na vytvorenie celoeurópskeho systému protivzdušnej obrany, oznámil poľský premiér Donald Tusk. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

Poľsko, ktoré hraničí s Ukrajinou a ktoré zaznamenalo vniknutie rakiet do svojho vzdušného priestoru, na význam protivzdušnej obrany upriamilo intenzívnejšie svoju pozornosť.

Pozitívna reakcia

List, zaslaný spolu s gréckym premiérom Mitsotakisom, sa týkal spoločnej obrannej politiky EÚ, uviedol Tusk vo štvrtok večer v rozhovore s poľskou televíziou TVP Info.

"Európska komisia už veľmi pozitívne reagovala na to, aby sa protiraketová protivzdušná obrana stala spoločnou úlohou Európy, pretože ide o obrovskú sumu peňazí," dodal poľský premiér.

Európske krajiny by podľa neho mali prestať súperiť pri budovaní vlastných systémov protivzdušnej obrany. Namiesto toho vyzval na spoluprácu vrátane spoločných investícií do obranného sektoru.

Menej trieštenia

"Potrebujeme menej trieštenia a viac spoločných projektov. Napríklad ochranný štít vzdušnej obrany, ako ho navrhli Kyriakos Mitsotakis a Donald Tusk," uviedla vo štvrtok šéfka eurokomisie Ursula von der Leyenová.

Tusk vyjadril presvedčenie, že iba zjednotená Európa, ktorá presadzuje spoločnú obrannú politiku, bude schopná zabrániť vojne. "Na vojnu sa nepripravujeme preto, že k nej dôjde, ale preto, aby k nej nedošlo," zdôraznil.

Ešte v apríli mu podľa jeho slov poľskí generáli aj šéf  Národného bezpečnostného úradu (BBN) Jacek Siewiera povedali, že pre Varšavu by bolo dobré zapojiť sa sa do viacerých projektov protivzdušnej obrany.

01 - Modified: 2024-06-14 12:34:00 - Feat.: - Title: Slovensko zbrojí. Ochranu nad naším nebom chcú prevziať blesky z Poľska aj Izraela 02 - Modified: 2024-06-10 08:38:21 - Feat.: - Title: „Kladivo na populizmus“. Tusk bude v EÚ po voľbách ťažká váha, píšu v Poľsku 03 - Modified: 2024-06-10 07:03:04 - Feat.: - Title: V Poľsku zvíťazila Tuskova Občianska koalícia, druhá je opozičná PiS 04 - Modified: 2024-06-08 07:06:32 - Feat.: - Title: Ukrajinská protivzdušná obrana hlási zostrelenie deviatich z 13 ruských dronov a riadenej strely 05 - Modified: 2024-06-04 20:12:46 - Feat.: - Title: Jediný spôsob, ako sa vyhnúť vojnovej dráme. Tusk označil voľby do EP za kľúčové pre bezpečnosť Poľska
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
15. jún 2024 15:12