Maďarský premiér Viktor Orbán. FOTO: Reuters
StoryEditor

Rusko Západ neprehltne, nedokáže poraziť ani Ukrajinu, vyhlásil Orbán

24.05.2024, 11:07
Autor:
ČTKČTK

Maďarsko, ktoré je členom Európskej únie a NATO, odmieta poskytnúť Ukrajine vojenskú pomoc. Budapešť sa tiež snaží nezúčastniť na dlhodobom pláne NATO na poskytnutie pomoci Ukrajine.

Obavy z ruského útoku na akéhokoľvek člena Severoatlantickej aliancie sú neopodstatnené, vyhlásil dnes maďarský premiér Viktor Orbán podľa agentúry Reuters. Vojna Ruska proti Ukrajine, ktorá pokračuje tretím rokom, ukázala limity ruských schopností, dodal šéf vlády v pravidelnom rozhlasovom vystúpení.

Rozhovor zaznamenali aj ruské médiá, podľa ktorých Orbán hovoril o prípravách na zapojenie NATO do vojny na Ukrajine.

image

Sme spojení so slovenskou tajnou službou, máme informácie o atentáte na Fica, tvrdí Orbán

Maďarsko, ktoré je členom Európskej únie a NATO, odmieta poskytnúť Ukrajine vojenskú pomoc. Budapešť sa tiež snaží nezúčastniť na dlhodobom pláne NATO na poskytnutie pomoci Ukrajine.

VIDEO: Pred rokom Orbán hovoril o tom, že Ukrajina Rusko neporazí

Tento plán maďarský minister zahraničia Péter Szijjártó nazval "šialenou misiou", napísal Reuters a dodal, že "nacionalista Orbán", ktorý je pri moci od roku 2010, postavil svoju kampaň pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu na sľube, že udrží krajinu mimo konfliktu. Voľby by podľa neho mohli rozhodnúť o vojne a mieri v Európe.

Orbán: Rusi nedokážu poraziť ani Ukrajinu

"Ruská armáda vedie vážnu a ťažkú vojnu s Ukrajincami. Ak by boli Rusi dosť silní na to, aby porazili Ukrajincov na jeden záťah, už by to urobili," povedal Orbán a zdôraznil, že vojenské schopnosti NATO ďaleko prevyšujú schopnosti Ukrajiny, a preto je nepravdepodobné, že by Rusko alebo akákoľvek iná krajina podnikla útok proti NATO.

image

Orbán gratuloval prezidentovi Čadu k volebnému víťazstvu. Maďarsko tam poslalo vojakov

"Nepovažujem za logické, že Rusko, ktoré nedokáže poraziť ani Ukrajinu, by zrazu prišlo a prehltlo celý západný svet," povedal Orbán. "Šanca na to je extrémne malá," dodal. Orbán tiež uviedol, že zmienky o ruskej hrozbe považuje za predohru pre hlbšie zapojenie Západu do vojny na Ukrajine.

Príprava na zapojenia sa do vojny

"Pravdepodobnosť, že by niekto - nielen Rusko, ale ktokoľvek - sa teraz rozhodol napadnúť krajiny NATO, je mimoriadne malá, a preto odkazy na ‘ruskú hrozbu‘ vykladám skôr ako manéver Západu a Európy pri príprave zapojenia sa do vojny," vyhlásil Orbán podľa ruského serveru Lenta.ru.

Ruská štátna agentúra TASS z Orbánovho vystúpenia zdôraznila, že Maďarsko sa nemieni podieľať na krokoch NATO, ktoré by krajinu mohli zavliecť do vojny na Ukrajine a do priameho stretu s Ruskom.

image

"Nie vojne, migrácii a genderu." Orbán má tvrdé jadro voličov, ktoré udržiava v strachu, hovoria politológovia

Orbán podľa TASS tvrdil, že v Bruseli "pracovné skupiny pracujú na tom, ako by sa NATO mohlo zúčastniť tejto vojny", ale "Maďarsko je proti tomu" a Orbánova vláda pracuje na tom, aby Maďarsko mohlo zostať členom aliancie bez toho, aby sa do vojny zapojilo. O tomto Orbánovom výroku informovala aj maďarská agentúra MTI.

Reuters pripomenul, že vzťahy medzi Budapešťou a Washingtonom sa pokazili kvôli tomu, že Maďarsko odkladalo ratifikáciu vstupu Švédska do NATO, a tiež kvôli tomu, že Orbán zachoval vrelé vzťahy s Moskvou napriek rozpútaniu ruskej vojny proti Ukrajine.

01 - Modified: 2024-05-22 10:04:23 - Feat.: 1 - Title: „Hon na našich priateľov.“ Rusko rozvíja po atentáte na Fica a smrti prezidenta Iránu konšpiračné teórie 02 - Modified: 2024-05-21 13:18:41 - Feat.: 1 - Title: Modlíme sa za Fica, bude chýbať v najdôležitejších mesiacoch, vyhlásil Orbán 03 - Modified: 2024-05-20 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Po rope, diamantoch či uhlí pripravuje Únia na Putina novú páku. Zasiahnuť chce jeho ľadoborce plné plynu 04 - Modified: 2024-05-17 08:37:42 - Feat.: 1 - Title: Atentát na Fica je útokom na suverénnu politiku, povedal šéf maďarskej diplomacie 05 - Modified: 2024-05-16 13:24:55 - Feat.: 1 - Title: Po atentáte na Fica musí Maďarsko bojovať za mier samo, vyhlásil Orbán
01 - Modified: 2024-06-16 16:12:21 - Feat.: - Title: Zelenskyj: Rusko nemusí na nič čakať, môže s nami začať rokovať už zajtra 02 - Modified: 2024-06-16 15:11:50 - Feat.: - Title: Putin to s ukončením vojny nemyslí vážne, vyhlásila po summite vo Švajčiarsku von der Leyenová​ 03 - Modified: 2024-06-16 13:17:47 - Feat.: - Title: Mierový summit vyzval na návrat ukrajinských detí. Konflikt nemožno ukončiť bez Ruska, zhodli sa účastníci 04 - Modified: 2024-06-16 13:05:00 - Feat.: - Title: Rusko tvrdí, že prevzalo kontrolu nad ukrajinskou dedinou Zahirne 05 - Modified: 2024-06-16 13:50:59 - Feat.: - Title: Mierové rokovania o Ukrajine by mali pokračovať aj za účasti Ruska, hovorí Blanár. Na summite zastupuje Fica
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. jún 2024 21:55