Americkí vojaci pracujú na vyslobodení plavidla, ktoré uviazlo po tom, čo nabehlo na plytčinu a snažia sa pomôcť inému uviaznutému plavidlu používanému na doručovanie pomoci Palestínčanom cez nové mólo postavené Spojenými štátmi. FOTO: Reuters
StoryEditor

Vysoké vlny a rozbúrené more poškodili plávajúce mólo pri Pásme Gazy

25.05.2024, 19:24
Autor:
TASRTASR

Dočasné mólo kotviace pri pobreží Pásma Gazy vybudovala americká armáda, keďže samotná enkláva nemá dostatočne hlboký prístav pre väčšie nákladné lode.

Dočasné mólo slúžiace pre dodávky humanitárnej pomoci do palestínskeho Pásma Gazy poškodili vysoké vlny a rozbúrené more, informovala v sobotu agentúra DPA s odvolaním sa na miestnych svedkov. Podľa nich je mólo v súčasnosti mimo prevádzky a na odstraňovaní škôd sa pracuje.

Ústredné velenie americkej armády (CENTCOM) medzičasom uviedlo, že štyri plavidlá humanitárnej misie USA, ktoré obsluhujú plávajúce mólo, sa v dôsledku nepriaznivého počasia uvoľnili z kotvenia. Podľa neho je však mólo naďalej plne funkčné, nehlásili ani žiadne zranenia.

image

Po americkom provizórnom móle sa do Gazy dostali prvé kamióny s pomocou

Dve zo zasiahnutých plavidiel momentálne zakotvia na pláži neďaleko móla a zvyšné dve sa zasekli na izraelskom pobreží pri meste Aškelon. Podľa CENTCOM-u za pomoci izraelského námorníctva prebiehajú snahy o ich uvoľnenie.

Izraelská televízia N12 informovala, že časti móla odplavilo až na pobrežie neďaleko 30 kilometrov vzdialeného izraelského prístavu Ašdod.

Dočasné mólo kotviace pri pobreží Pásma Gazy vybudovala americká armáda, keďže samotná enkláva nemá dostatočne hlboký prístav pre väčšie nákladné lode. Do prevádzky ho uviedli minulý týždeň.

Humanitárnu pomoc dovážajú nákladné lode z Cypru, z ktorých sa tovar potom naloží na menšie plavidlá schopné zakotviť na plávajúcom móle. Tam sa náklad preloží na nákladné autá a rozvezie sa do palestínskej enklávy.

01 - Modified: 2024-06-17 04:46:25 - Feat.: - Title: Návrh prímeria v Gaze je najlepším spôsobom, ako pomôcť civilistom, vyhlásil Biden 02 - Modified: 2024-06-16 06:32:01 - Feat.: - Title: Izraelská armáda oznámila každodennú taktickú prestávku na juhu Pásma Gazy 03 - Modified: 2024-06-15 18:48:17 - Feat.: - Title: Pri výbuchu v Pásme Gazy zahynulo osem vojakov, hlási izraelská armáda 04 - Modified: 2024-06-15 17:16:38 - Feat.: - Title: Izrael sa musí stiahnuť z Gazy, ak chce prepustenie rukojemníkov, vyhlásili palestínski militanti 05 - Modified: 2024-06-15 07:11:12 - Feat.: - Title: Spojené štáty dočasne odstránia nákladné mólo pri Pásme Gazy. Dôvodom sú poveternostné podmienky
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
17. jún 2024 09:21