Ruský opozičný politik Alexej Navaľnyj a jeho manželka Julia. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Navaľného tím žiada od Západu sankcie na ľudí z okolia Putina. Vinia ho za jeho smrť

30.05.2024, 21:06
Autor:
TASRTASR

Navaľného tím vo štvrtok zopakoval tvrdenie, že Vladimir Putin nesie "osobnú zodpovednosť za vraždu" Alexeja Navaľného.

Spojenci nebohého kritika Kremľa Alexeja Navaľného vo štvrtok vyzvali Západ, aby na ruských oligarchov a osoby blízke prezidentovi Vladimirovi Putinovi uvalil ďalšie sankcie. Informujeme o tom podľa správy agentúry Reuters.

Navaľnyj zomrel v polovici februára vo väzení za polárnym kruhom, kde si odpykával 19-ročný trest odňatia slobody, ktorý bol ruskými opozičnými aj západnými predstaviteľmi považovaný za politickú odplatu za jeho kampaň proti politike Kremľa.

Úmrtie vo väzení

V úmrtnom liste sa uvádza, že zomrel prirodzenou smrťou. Politikovi priaznivci sú však presvedčení o tom, že bol zabitý, prinajmenšom zásluhou neľudských podmienok vo väzení. Kremeľ akúkoľvek účasť na jeho smrti popiera.

Navaľného tím vo štvrtok zopakoval tvrdenie, že Putin nesie "osobnú zodpovednosť za vraždu" Navaľného. "Našou úlohou je využiť každú príležitosť reagovať na tento ohavný zločin. Sankcie môžu byť jednou z takýchto reakcií, ale len vtedy, ak poškodia samotného Putina," citovala agentúra Reuters z vyhlásenia.

image

Navaľného bývalí právnici stíhaní za extrémizmus zostanú vo väzbe. Dôvodom je vynášanie jeho odkazov

Ruské úrady označujú Navaľného aj jeho priaznivcov za extrémistov s údajnými prepojeniami na americkú Ústrednú spravodajskú službu, ktorých cieľom je destabilizovať Rusko.

Navaľného nadáciu Fond boja proti korupcii v Rusku zakázali, čo prinútilo viacero jeho spolupracovníkov utiecť z krajiny. V súčasnosti pôsobia v exile.

Ruskí oligarchovia

Navaľného tím vo svojom vyhlásení zverejnil aj tri zoznamy s 50 osobami, na ktoré by mali Spojené štáty, Británia aj Európska únia uvaliť sankcie. Sú medzi nimi ľudia blízki Putinovi, podnikatelia, vládni predstavitelia či osoby, ktoré FBK v rámci svojej protikorupčnej činnosti predtým preveroval.

Na zoznamoch figurujú ruskí olichargovia Roman Abramovič, Vladimir Potanin a Leonid Mikelson, ako aj vysokopostavení vládni predstavitelia vrátane vicepremiérov Denisa Manturova a Alexandra Novaka.

image

Putin podľa amerických tajných služieb zrejme nedal pokyn, aby zabili Navaľného, píše Wall Street Journal

Reuters spomína aj poradcu Kremľa Nikolaja Patruševa, ministra financií Antona Siluanova a guvernérku ruskej centrálnej banky Eľviru Nabiullinovú. Igor Zelenskij, manžel Putinovej druhej dcéry Kateriny, sa takisto vyskytuje na zozname.

Na mnoho osôb, o ktorých píše Navaľného tím, sú už západnými krajinami uvalené sankcie. Európska únia v pondelok zverejnila nový balík sankcií namierených proti zamestnancom ruskej Federálnej väzenskej služby, ako aj sudcom či prokurátorom za porušovanie ľudských práv v súvislosti so smrťou Navaľného.

Právny zástupca FBK Alexander Pomazuev podľa Reuters spochybnil účinnosť nových európskych sankcií, pretože také obmedzenia, akým je zákaz cestovať do Londýna, zamestnancom väzenskej služby ani Putinovi podľa neho neublížia.

Ruskému prezidentovi podľa Pomazueva "nezáleží na bolesti a utrpení väčšiny ľudí", ale osud oligarchov či svojich blízkych "ignorovať nemôže".

01 - Modified: 2024-05-28 14:42:26 - Feat.: 1 - Title: Navaľného bývalí právnici stíhaní za extrémizmus zostanú vo väzbe. Dôvodom je vynášanie jeho odkazov 02 - Modified: 2024-05-27 10:23:31 - Feat.: 1 - Title: Európska únia uvalila sankcie na 20 subjektov pre porušovanie práv v Rusku 03 - Modified: 2024-05-18 15:04:34 - Feat.: 1 - Title: Navaľného spojenec Volkov prisľúbil, že sa nikdy nevzdá boja proti Putinovi
01 - Modified: 2024-07-06 19:11:36 - Feat.: - Title: Indovia posilňujú vzťahy s Ruskom. Od Moskvy kupujú lacno ropu aj vojenskú techniku, vyvažujú vplyv Číny 02 - Modified: 2024-07-06 14:51:20 - Feat.: - Title: "Cíti sa niekto bezpečnejšie?" Tusk spochybnil význam Orbánových rozhovorov v Moskve 03 - Modified: 2024-07-06 12:07:13 - Feat.: - Title: Krajne pravicová AfD označila Orbánovu cestu za mierovú iniciatívu 04 - Modified: 2024-07-05 16:07:13 - Feat.: - Title: Vojna sa skončí, ak sa Kyjev vzdá štyroch oblastí, vyhlásil Putin 05 - Modified: 2024-07-05 14:53:38 - Feat.: - Title: Putin po rokovaní s Orbánom povedal, že prebrali možnosti urovnania vojny na Ukrajine
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
07. júl 2024 13:22