Novovymenovaný ruský minister obrany Andrej Belousov počas uvítacej ceremónie pred stretnutím ruského prezidenta Vladimira Putina s bieloruským prezidentom Alexandrom Lukašenkom v Minsku. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Rusko obsadilo počas mája 28 ukrajinských obcí, uviedol Belousov. Kyjev tvrdí, že vojakov Moskvy "ničia"

31.05.2024, 23:40
Autor:
ČTKČTK

Americký Inštitút pre štúdium vojny vo svojej poslednej analýze píše, že ruské invázne sily nedávno postúpili pri mestách Časiv Jar, Avdijivka, Doneck a na východnom brehu rieky Dneper.

Ruské sily postupujú na Ukrajine vo všetkých taktických smeroch, počas mája obsadili 28 obcí, vyhlásil dnes ruský minister obrany Andrej Belousov.

Kyjev sa k výroku predstaviteľa krajiny, ktorej vojenskej agresii sa Ukrajina bráni už tretí rok, nevyjadril. Americký Inštitút pre štúdium vojny vo svojej poslednej analýze píše, že ruské invázne sily nedávno postúpili pri mestách Časiv Jar, Avdijivka, Doneck a na východnom brehu rieky Dneper v Chersonskej oblasti, Ukrajinci podľa neho zaznamenali úspech pri Vovčansku v Charkovskej oblasti.

Kyjev ustúpil

"V dôsledku našich akcií na dôležitých miestach Charkovskej oblasti nepriateľ ustúpil o osem až deväť kilometrov," vyhlásil Belousov podľa agentúry TASS na zasadnutí ministrov krajín postsovietskeho vojenského paktu Organizácie Zmluvy o kolektívnej bezpečnosti v Kazachstane. "Vo všeobecnosti sa tento rok dostalo pod kontrolu ruskej armády 880 kilometrov štvorcových územia," dodal.

Rusko začalo rozsiahlu inváziu do susednej krajiny 24. februára 2022. Ukrajina vpád v prvých mesiacoch zastavila, následne okupačné jednotky vytlačila z radu svojich regiónov a vlani sa pokúsila pri svojej protiofenzíve získať späť ďalšie Moskvou obsadené územia.

image

Zelenskyj podpísal bezpečnostné dohody so Švédskom, Nórskom a Islandom. Budú platiť desať rokov

Zaznamenala však menší úspech, ako sa očakávalo, a následne prešlo do ofenzívy zase Rusko, ktoré odvtedy dobylo mesto Avdijivku a niektoré okolité dediny. Nedávno obnovilo ofenzívu na severe Charkovskej oblasti, ktorá hraničí s Ruskom, a zmocnilo sa niekoľkých dedín.

Ukrajinské rezervy

Stanica BBC dnes na svojom ruskojazyčnom webe uviedla, že súčasná ruská ofenzíva v Charkovskej oblasti po prvotnom postupe narazila na narýchlo presunuté rezervy ukrajinských síl a ku koncu mája sa fakticky zastavila. Boje pokračujú, stávajú sa ale viac postojovými, píše BBC.

Stanica poznamenala, že ruské ministerstvo obrany vo svojich správach naďalej hlási postup hlboko do ukrajinskej obrany v Charkovskej oblasti, ale ani ruskí vojenskí blogeri, ani nezávislé zdroje tam významné územné zisky nepotvrdzujú.

ISW vo svojej najnovšej analýze píše, že Ukrajinci nedávno znovu získali pozície vo Vovčansku, ktorý leží v Charkovskej oblasti blízko ruských hraníc. Rusi naopak nepatrne postúpili pri Časiv Jari, západne od Avdijivky a juhozápadne od Donecka v Doneckej oblasti.

image

Rusko tvrdí, že pri ukrajinskom ostreľovaní v Doneckej oblasti zahynuli štyria ľudia

Pozdĺž línie Kupjansk-Svatove-Kreminna, ktoré sa nachádzajú v Luhanskej a Charkovskej oblasti, neboli potvrdené žiadne zmeny na fronte, píšu analytici, podľa ktorých v Záporožskej oblasti na juhu krajiny potom pokračovali pozičné boje bez potvrdených zmien na frontovej línii.

Ukrajinský generálny štáb vo svojej popoludňajšej operačnej správe uvádza, že najaktívnejšie sú ruské invázne sily od rána pri Pokrovsku, ale ukrajinskí vojaci Rusov "ničia".

Rozšírenie prednej línie o front na severe Charkovskej oblasti neviedlo k žiadnym znateľným zmenám v iných oblastiach, konštatovala dnes BBC, podľa ktorej to nie je prekvapujúce, keďže ukrajinská armáda presunula rezervy na tento úsek frontu bez toho, aby oslabila svoje ďalšie pozície.

01 - Modified: 2024-05-31 19:57:36 - Feat.: 1 - Title: Zelenskyj podpísal bezpečnostné dohody so Švédskom, Nórskom a Islandom. Budú platiť desať rokov 02 - Modified: 2024-05-31 16:41:25 - Feat.: 1 - Title: Rusko tvrdí, že pri ukrajinskom ostreľovaní v Doneckej oblasti zahynuli štyria ľudia 03 - Modified: 2024-05-31 15:02:00 - Feat.: 1 - Title: Česko by uvítalo spoločnú stratégiu NATO na zadržiavanie Ruska, tvrdí Lipavský 04 - Modified: 2024-05-31 13:45:46 - Feat.: 1 - Title: Zelenskyj podpísal bezpečnostné dohody s tromi severskými štátmi, zdôraznil dôležitosť vzájomnej spolupráce
01 - Modified: 2024-06-30 07:56:39 - Feat.: - Title: Oficiálny vývoz zbraní z Nemecka prekonáva rekordy, najmä kvôli vojne na Ukrajine 02 - Modified: 2024-06-30 07:18:19 - Feat.: - Title: Riziko ruského zasahovania do britských volieb je znepokojujúce, upozorňuje vicepremiér Dowden 03 - Modified: 2024-06-30 06:18:40 - Feat.: - Title: Rusko oznámilo zostrelenie desiatok ukrajinských dronov, obete nehlási 04 - Modified: 2024-06-29 19:37:42 - Feat.: - Title: Stres z vojny ich ženie do pekla. Ukrajinskí vojaci začali prepadať hazardu 05 - Modified: 2024-06-29 18:41:27 - Feat.: - Title: Ruské útoky na Ukrajine si vyžiadali najmenej desať mŕtvych, poškodená je kritická infraštruktúra
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
30. jún 2024 10:25