Krym. FOTO: Reuters
StoryEditor

Zasiahnuť Rusko tam, kde ho to bolí. Ukrajina uťahuje slučku okolo Krymu

03.06.2024, 10:39
Autor:
rvrv
  • Posledné údery sú súčasťou zložitej ukrajinskej operácie, ktorá má za cieľ, aby Rusko nad Krymom stratilo kontrolu.
  • Kyjev tiež zaútočil na ruské letiská a námorné základne, čo donútilo Moskvu presunúť svoju flotilu na východ pozdĺž pobrežia Čierneho mora do prístavu Novorossijsk.
  • Protivzdušná obrana polostrova sa tiež neustálymi útokmi degraduje.

Ukrajina stále viac komplikuje ruskú snahu udržať sa zubami nechtami na anektovanom Kryme. Pokračuje v precíznych útokoch, ktoré sa zameriavajú na protivzdušnú obranu a železničné i námorné spojenie. Podľa denníka Politico sa tak Kyjev snaží zasiahnuť Rusko tam, kde ho to najviac bolí, a zároveň uťahuje slučku okolo Krymu.

VIDEO: Útok ukrajinským samovražedných dronov zasiahol ruské lode na Kryme:

Posledné rany zasadili Ukrajinci v piatok, kedy pri kombinovanej operácii námorníctva a armády zasiahli trajektové prístavisko a ropný terminál v prístave Kaukaz. Ten sa nachádza na ruskej strane Kerčského prielivu, ktorý oddeľuje Krym od Ruska. O útoku informoval ukrajinský generálny štáb vo svojej správe.

image

Zelenskyj sa poďakoval za povolenie útočiť americkými zbraňami na ciele v Rusku

O niekoľko hodín skôr Ukrajinci zasiahli prístavisko aj na krymskej strane a poškodili dva železničné trajekty. Avanguard a Conro Trader zohrávajú kľúčovú úlohu pre schopnosť Ruska udržať zásobovanie Krymu.

Most cez Kerčský prieliv poškodila séria ukrajinských útokov v rokoch 2022 a 2023. Odvtedy bol síce opravený, ale aj tak nie je schopný zvládnuť ťažké nákladné vlaky. To znamená, že ho Rusko nemôže používať pre ťažkú ​​vojenskú techniku ​​- napríklad obrnené vozidlá, povedal webu Politico hovorca ukrajinského námorníctva Dmytro Pletenčuk.

V dosahu ukrajinských útokov

To núti Rusko spoliehať sa na cestné a železničné spojenie naprieč okupovanou Ukrajinou. Vlaky a kamióny sú tak v dosahu ukrajinských útokov.

„Vzhľadom na to, že železničná trať, ktorú Rusi stavajú cez okupované územia Ukrajiny, ešte nie je dokončená, je tento civilný trajekt hlavnou logistickou trasou ich armády,“ povedal Pletenčuk. „Ich námorná logistika je tiež dávno preč,“ dodal s tým, že Ukrajina zničila štyri vyloďovacie lode a päť ich vážne poškodila.

image

Operácia Kyjevský štít. Takto by mohlo vyzerať priame nasadenie NATO na Ukrajine. Viedlo by k tretej svetovej?

Posledné údery sú súčasťou zložitej ukrajinskej operácie, ktorá má za cieľ, aby Rusko nad Krymom stratilo kontrolu. Okrem zameriavania logistických cieľov Ukrajinci použili námorné drony a pobrežné strely na zničenie alebo poškodenie najmenej 27 ruských vojnových lodí a jednej ponorky. Kyjev tiež zaútočil na ruské letiská a námorné základne, čo donútilo Moskvu presunúť svoju flotilu na východ pozdĺž pobrežia Čierneho mora do ruského prístavu Novorossijsk.

Protivzdušná obrana polostrova sa tiež neustálymi útokmi degraduje.

„Kým budú ruskí okupanti na ukrajinskom Kryme, bude tam pravidelne niečo explodovať,“ povedal Pletenčuk.

Ukrajinci pomocou dronov a rakiet dlhého doletu Neptún zasiahli v piatok v ranných hodinách ruský Krasnodar. Na útok na krymskú stranu prielivu boli použité rakety ATACMS americkej výroby, uviedol ukrajinský generálny štáb.

To je v súlade so súčasnými americkými požiadavkami, aby zbrane dodané USA zasahovali z ruského územia len oblasti severne od sužovaného ukrajinského mesta Charkov.

image

Orbán pre českú internetovú televíziu XTV: Rusi nenapadnú NATO, je tisíckrát silnejšie než Ukrajina

Zasiahli kľúčové ciele

Kyjev uviedol, že pri útokoch boli zasiahnuté kľúčové ciele. „Moderná a účinná ruská protivzdušná obrana opäť ukázala, aká je bezmocná proti našim raketám a bezpilotným systémom. Nedokázali ochrániť dôležité zariadenia používané na logistiku a zásobovanie ruskej armády,“ pochválila sa ukrajinská armáda.

Ruské ministerstvo obrany oznámilo zostrelenie piatich protilodných rakiet Neptún a 29 dronov nad krasnodarským územím s tým, že sa armáde podarilo zabrániť „ukrajinskému teroristickému útoku“.

Kyjev takéto označenie pochopiteľne odmieta. „Ukrajina nezasahuje civilné ciele, ale iba prostriedky, ktoré Rusko používa na vojenské účely,“ povedal Pletenčuk. „Rusi nás odsudzujú, ale nikdy neukazujú škody, pretože vedia, že sme zasiahli iba vojenské ciele.“

01 - Modified: 2024-05-30 09:22:06 - Feat.: 1 - Title: Demonštratívny jadrový výbuch, to Západ zastraší, radí ruský think tank 02 - Modified: 2024-05-30 08:32:15 - Feat.: 1 - Title: Ukrajina nemôže používať zbrane od Talianska na území Ruska, vyhlásil šéf talianskej diplomacie Tajani 03 - Modified: 2024-05-30 11:00:37 - Feat.: 1 - Title: Rusko pri Charkovskej oblasti zhromažďuje jednotky. Na prelomenie obrany to však nestačí, hlásia Ukrajinci 04 - Modified: 2024-05-29 20:15:55 - Feat.: 1 - Title: Skrytá kapitulácia? Západ nás potichu tlačí k rokovaniam s Rusmi, tuší Kyjev 05 - Modified: 2024-05-28 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Tieňová vojna: Záhadné údery naprieč Európou sa množia, stopy vedú do Kremľa 06 - Modified: 2024-05-28 15:30:00 - Feat.: 1 - Title: Ruskí sabotéri už mapujú obranu a pripravujú útok. Ukrajinci sa obávajú nového frontu 07 - Modified: 2024-05-27 14:00:01 - Feat.: 1 - Title: NATO je priamym účastníkom konfliktu na Ukrajine, reaguje na Stoltenberga Kremeľ
01 - Modified: 2024-06-29 15:12:38 - Feat.: - Title: Kuleba varuje pred ďalšou vojnou. Bez spravodlivého mieru príde, povedal v Dubrovníku 02 - Modified: 2024-06-29 13:05:26 - Feat.: - Title: Bielorusko posilňuje protivzdušnú obranu na hraniciach s Ukrajinou, dronov je čoraz viac 03 - Modified: 2024-06-29 11:50:30 - Feat.: - Title: Obsadzujú miesta západných výrobcov. Predaj čínskych áut v Rusku rastie 04 - Modified: 2024-06-29 14:43:44 - Feat.: - Title: Moskva ohlásila dobytie osady na východe Ukrajiny. Kyjev mal prísť o takmer 400 ľudí 05 - Modified: 2024-06-29 11:14:02 - Feat.: - Title: Úrady sa rozhodli neobnoviť koncertnú sieň pri Moskve zničenú teroristami
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
29. jún 2024 17:12