Americký prezident Joe Biden. FOTO: Reuters
StoryEditor

Biden označil Trumpa za odsúdeného páchateľa a ešte väčšiu hrozbu ako predtým

04.06.2024, 07:07
Autor:
ČTKČTK

Nie je to ten istý Trump, ktorý bol zvolený v roku 2016. Je horší, povedal americký prezident Joe Biden.

Americký prezident Joe Biden sa pustil do svojho predchodcu a pravdepodobného súpera v novembrovom súboji o Biely dom Donalda Trumpa, ktorého podľa agentúry AFP prvýkrát označil za "odsúdeného páchateľa" Po tom, ako ho porota v New Yorku uznala za vinného z 34 trestných činov súvisiacich s falšovaním finančných záznamov v súvislosti s platbami za mlčanlivosť pred voľbami v roku 2016.

Volebná kampaň Trumpovým odsúdením a Trumpovými útokmi na justičný systém podľa Bidena vstúpila "na neprebádané územie".

"Prvýkrát v amerických dejinách sa bývalý prezident, ktorým je odsúdený páchateľ, uchádza o zvolenie za prezidenta," uviedol Biden počas vyberania peňazí na svoju volebnú kampaň v štáte Connecticut. Trump podľa Bidena "chce, aby ste verili, že je všetko zmanipulované", ale "nič nemôže byť ďalej od pravdy".

image

Prijal by som väzenie, ale ľudia by to nepochopili, tvrdí Donald Trump

Biden už skôr označil za "nebezpečné a nezodpovedné" Trumpovo tvrdenie o zmanipulovaní súdu "len preto, že sa mu verdikt nepáči". Zdôraznil, že justičný systém je jadrom americkej demokracie, a preto by sa nikdy nikomu nemalo dovoliť, aby ho ničil. "Nikto nestojí nad zákonom," okomentoval už skôr rozhodnutie poroty.

Bývalý prezident bol porotou uznaný vinným zo zatajovania platieb za mlčanie pornoherečke tvrdiacej, že mala pred rokmi s Trumpom sex, čo polititik popiera. Exprezident odsúdil verdikt poroty ako politicky motivovaný a obvinil z toho Bidena.

Zároveň sa snažil zo seba v očiach svojich prívržencov urobiť politického mučeníka a naznačoval, že keby sa to mohlo stať jemu, mohli by stretnúť podobné veci aj im, napísala AP.

Biden pripomenul, že verdikt poroty bol jednomyseľný a že sa Trump môže odvolať. Obvinil svojho súpera, že "napáda tak súdny, ako aj volebný systém ako zmanipulovaný".

image

Bidena by teraz volilo 41 percent Američanov, Trumpa 39. Desať percent ovplyvnil verdikt súdu

"Nič nemôže byť nebezpečnejšie pre krajinu, nebezpečnejšie pre americkú demokraciu," povedal Biden. Každým dňom je podľa neho jasnejšie, že Trump by vo svojom druhom volebnom období predstavoval ďaleko väčšie nebezpečenstvo ako v prvom. "Nie je to ten istý Trump, ktorý bol zvolený v roku 2016. Je horší," povedal.

"Niečo sa v tom chlapovi zlomilo - naozaj prasklo - keď v roku 2020 prehral," povedal Biden a naznačil, že bývalý prezident uviedol do pohybu dav svojich priaznivcov, ktorí 6. januára 2021 obsadili Kapitol.

"Nedokáže sa zmieriť s tým, že prehral, doslova ho to privádza k šialenstvu," povedal Biden. Bývalý prezident podľa neho chce zrušiť ústavu a tiež vyhráža sa, že ak prehrá, dôjde v Amerike ku krvavému kúpeľu.

"Čo je to za človeka? "pýtal sa Biden.

Trumpov štáb na žiadosť o vyjadrenie zatiaľ nereagoval.

Prezident Biden sa nezmienil o súdnom procese proti jeho synovi Hunterovi, podotkla AP.

01 - Modified: 2024-06-25 17:00:00 - Feat.: - Title: V Gaze zlyhal prístav, ktorý mali USA na Čínu. Nezvládol vlnky Stredomoria 02 - Modified: 2024-06-25 09:21:00 - Feat.: - Title: Ruská reakcia na mierový plán Trumpových poradcov: Hodnota spočíva v detailoch, treba zohľadniť stav na fronte 03 - Modified: 2024-06-25 12:48:06 - Feat.: - Title: Ako ukončiť vojnu na Ukrajine? Dôležití poradcovia Trumpa predstavili plán na mier 04 - Modified: 2024-06-24 16:30:00 - Feat.: - Title: Ako by Čína získala Taiwan bez vojny? Je jedna nenápadná cesta, ktorá by narobila problémy USA, tvrdia experti 05 - Modified: 2024-06-23 06:12:24 - Feat.: - Title: Trump si už vybral kandidáta na viceprezidenta
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. jún 2024 14:19