Horúčavy v Sacramente v Kalifornii. FOTO: Reuters
StoryEditor

Horúčavy na juhu USA lámu rekordy, teplota stúpa vysoko nad 40 stupňov

07.06.2024, 16:35
Autor:
ČTKČTK

V meste Phoenix muselo kvôli prehriatiu organizmu do nemocnice niekoľko ľudí, ktorí čakali na vystúpenie exprezidenta Donalda Trumpa.

Juh Spojených štátov zasiahli extrémne horúčavy, ktorá od Kalifornie po Floridu lámu rekordy a vystavujú milióny ľudí teplotám okolo 40 stupňov Celzia. 

Vo štvrtok hodnoty v obývaných oblastiach šplhali až k 45 stupňom a dnes sa nebezpečne teplé počasie očakáva v zónach s viac ako 20 miliónmi obyvateľov, uvádza americká tlač. V meste Phoenix muselo kvôli prehriatiu organizmu do nemocnice niekoľko ľudí, ktorí čakali na vystúpenie exprezidenta Donalda Trumpa.

image

Tornáda a povodne na Slovensku? Odborník o tom, aké extrémne javy nás budú čoraz viac zasahovať

Padali teplotné rekordy

Ako podotkla agentúra AP, horúčavy nastúpili dva týždne pred začiatkom astronomického leta. Na teplé a slnečné počasie sú ľudia na juhu USA zvyknutí, takto vysoké teploty tak skoro v roku sú však aj tu mimoriadnym úkazom a štvrtkové merania stanovili na mnohých miestach nové rekordy pre daný dátum.

Jedným z nich je Las Vegas, kde bolo maximom 111 stupňov Fahrenheita, teda bezmála 44 stupňov Celzia. Miestna pobočka americkej Národnej meteorologickej služby (NWS) na sociálnej sieti X zdieľala príspevok, podľa ktorého sa v priľahlom meste Henderson vozovka zahrievala až na 72 stupňov Celzia.

image

Horúčavy zabili v Indii za tri dni viac ako 50 ľudí

Rekordy padali tiež na Floride, kde pokračuje extrémne teplý koniec jari, najteplejšie bolo ako zvyčajne v Údolí smrti na pomedzí Kalifornie a Nevady, kde namerali 50 stupňov Celzia, čo o niekoľko desatín prekonalo doterajší denný rekord z roku 1996.

V kalifornskom mestečku Needles teplota vystúpila na 46 stupňov, len o stupeň menej bolo vo Phoenixe, kde išlo tiež o nový rekord.

Z Trumpovho mítingu putovali do nemocnice 

V meste s viac ako 1,5 miliónmi obyvateľov popoludní vystúpil na mítingu s voličmi exprezident Trump, ktorý vedie kampaň za svoje znovuzvolenie v novembrových voľbách. Miestni hasiči informovali, že z dejiska akcie bolo kvôli horúčave 11 ľudí prevezených do nemocnice.

Podobné problémy hrozia tiež pri Trumpovom nedeľňajšom mítingu, ktorý je na programe v Las Vegas.

image

Európske letá budú horúcejšie, ako sa predpokladalo. Kvôli čistejšiemu vzduchu

Na dnešok meteorológovia znovu predpovedali teploty výrazne nad normálom, cez víkend by mali horúčavy poľavovať, naďalej sa však čaká nadpriemerne teplé počasie. To už dlhší čas trápi veľkú časť Mexika, kde úrady minulý mesiac hlásili niekoľko úmrtí spôsobených rekordnou vlnou horúčav.

Globálna klíma sa v posledných desaťročiach výrazne otepľuje, minulý rok bol podľa meteorológov najteplejší od začiatku meraní a rekordné zápisy pokračovali aj v prvých mesiacoch tohto roka.

Podľa klimatológov je to spôsobené predovšetkým emisiami skleníkových plynov zo spaľovania fosílnych palív, pričom jedným z dôsledkov sú čoraz častejšie a intenzívnejšie vlny horúčav. Tie sú pre verejné zdravie obzvlášť nebezpečné, pretože často zasahujú milióny ľudí naraz, len v USA ročne spôsobujú najmenej stovky úmrtí.

01 - Modified: 2024-06-29 16:16:34 - Feat.: - Title: Dočasný haitský premiér Conille pricestoval na návštevu Spojených štátov, jeho krajinu ničia gangy 02 - Modified: 2024-06-29 14:40:08 - Feat.: - Title: Svetový verdikt po prvom stretnutí: Biden sa v prezidentskej debate znemožnil, Trump klamal 03 - Modified: 2024-06-29 13:34:43 - Feat.: - Title: Možné zmeny v obrannej dohode s USA: Informovať o témach je predčasné, tvrdí Kaliňákov rezort 04 - Modified: 2024-06-29 12:45:58 - Feat.: - Title: Zomrel americký herec Martin Mull známy aj zo seriálu Dva a pol chlapa 05 - Modified: 2024-06-29 09:44:22 - Feat.: - Title: Mení Izrael postoj voči vojne na Ukrajine? Cez USA by mohol poskytnúť Kyjevu osem Patriotov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
30. jún 2024 03:38