Ilustračná fotografia. FOTO: Reuters
StoryEditor

Talianov pobúrila známka na počesť priekopníka futbalu s fašistickou minulosťou

07.06.2024, 16:56
Autor:
TASRTASR

Na známke je tvár Itala Foschiho, ktorý bol ako vodca fašistických milícií obvinený z prenasledovania Židov.

Rozhodnutie uctiť zakladateľa futbalového klubu AS Rím vydaním poštovej známky vyvolalo v Taliansku rozruch vzhľadom na jeho fašistickú minulosť.

Na známke vydanej vo štvrtok je tvár Itala Foschiho, ktorý bol ako vodca fašistických milícií obvinený z prenasledovania Židov, informovala v piatok agentúra AFP.

Známku s Foschiho portrétom vydali krátko pred uvedením známky na počesť socialistického poslanca, ktorého zavraždili pred 100 rokmi fašistickí aktivisti, pričom konanie jedného z nich ocenil aj Foschi.

image

Muž, ktorý stvoril fašizmus. Mussoliniho sen o veľkom impériu stroskotal, neslávne skončil aj on

Taliansky denník La Stampa napísal, že s nápadom uctiť si Foschiho prišiel úradník na ministerstve priemyslu, ktorý je členom krajne pravicovej strany Bratia Talianska (FdI) premiérky Georgie Meloniovej. Realizácia tohto nápadu vyvolala v radoch talianskej opozície vlnu kritiky.

Proti známke sa postavila opozícia 

Dvaja poslanci opozičnej Demokratickej strany, Francesco Verducci a Dario Parrini, označili túto voľbu za urážlivú a hanebnú a pripomenuli, že Foschi bol páchateľom "brutálnych zločinov proti politickým oponentom a neľútostného prenasledovania Židov".

Člen poradného výboru ministerstva priemyslu, ktorý vyberá osobnosti hodné uvedenia na známkach, protestoval, že výbor nebol informovaný o výbere Foschiho. "Týka sa to len oslavy športu. Neexistuje žiadna iná konotácia, už vôbec nie politická," dodal.

Denník La Stampa napísal, že v pondelok má talianska pošta vydať známku na počesť Giacoma Matteottiho, socialistického poslanca uneseného za bieleho dňa a zabitého fašistami v roku 1924.

image

Upadajúcu Európu preberá Nová pravica. K moci sa dostávajú antisystémoví nacionalisti

Po Matteottiho smrti Foschi jednému z vrahov – Amerigovi Duminimu, členovi násilných fašistických polovojenských jednotiek, ktorých bitky, vraždy a nájazdy na majetok začiatkom 20. rokov pomohli upevniť moc diktátora Benita Mussoliniho – napísal: "Si hrdina."

Foschi sa narodil v roku 1884 a v rámci pôsobenia v Národnej fašistickej strane (PNF) si získal meno účasťou na násilných akciách proti Mussoliniho odporcom.

Ako generálny tajomník rímskej federácie PNF zorganizoval fúziu troch futbalových klubov v hlavnom meste Rím, čím sa v roku 1927 zrodil klub AS Rím. Foschi sa stal jeho prvým prezidentom. Na webovej stránke klubu AS Rím sa fašistická minulosť Foschiho nespomína.

Meloniová sa snaží o nefašistiskocť 

Aj keď Foschi zomrel v roku 1949 počas futbalového zápasu na infarkt, premiérka Meloniová o ňom minulý týždeň hovorila ako o mužovi zabitom členmi fašistického oddielu pre jeho názory. Niektorí pozorovatelia označili tento komentár za prekvapujúci.

O Meloniovej je známe, že ako 19-ročná aktivistka v roku 1996 povedala televíznemu reportérovi, že "Mussolini bol dobrý politik... všetko, čo robil, robil pre Taliansko".

image

Strana talianskej premiérky chce bojovať s multikulturalizmom. Školám chce nariadiť dodržiavanie kresťanských tradícií

Od svojho nástupu k moci v októbri 2022 sa však snaží bagatelizovať postfašistický pôvod FdI, ktorí vyrástli z Talianskeho sociálneho hnutia (MSI) vytvoreného po vojne Mussoliniho priaznivcami.

AFP vo svojej správe konštatuje, že Meloniová sa snaží rozšíriť svoju voličskú základňu a získať vážnosť na medzinárodnej scéne, ale bez toho, aby sa "odstrihla" od radikálnejších skupín vo svojej strane.

Paolo Borioni, profesor politológie na rímskej univerzite La Sapienza, na margo toho pre agentúru AFP povedal, že Meloniová sa snaží vykazovať znaky "nefašistickej, ale nie antifašistickej demokracie".

01 - Modified: 2024-06-14 21:07:51 - Feat.: - Title: EURO 2024: Nemci zažívajú fantastický vstup do turnaja, Škótsku strelili päť gólov 02 - Modified: 2024-06-14 20:52:50 - Feat.: - Title: Paríž angažoval brankára Safonova z Krasnodaru 03 - Modified: 2024-06-14 20:14:56 - Feat.: - Title: Počas otváracieho ceremoniálu Majstrovstiev Európy vo futbale si uctili legendárneho Beckenbauera 04 - Modified: 2024-06-14 11:00:00 - Feat.: - Title: Johana pracuje pre Inter Miami CF. Denne vraj stretáva Messiho, jedlá má od kuchára Luisa Suáreza 05 - Modified: 2024-06-14 08:25:00 - Feat.: - Title: Unikal do samoty, topil sa v beznádeji. Geniálny Michelangelo Buonarroti trpel pre svoj vzhľad i ťažké detstvo
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
15. jún 2024 04:17