Izraelský vojak. FOTO: Reuters
StoryEditor

V Rafahu zahynuli štyria izraelskí vojaci, zabila ich nálož nastražená v budove

11.06.2024, 14:04
Autor:
ČTKČTK

Počet izraelských vojakov padlých v Pásme Gazy sa zvýšil na 299.

V Rafáhu na juhu Pásma Gazy v pondelok zahynuli štyria izraelskí vojaci. Podľa vyhlásenia armády ich zabila nálož nastražená v budove. Dvaja najmladší mali 19 rokov a dvaja ďalší 20 a 24 rokov. Pri incidente ďalší vojaci utrpeli zranenia.

Palestínske médiá medzitým dnes informovali o izraelskom bombardovaní rezidenčnej oblasti na severe mesta Gaza, pri ktorom zahynulo osem ľudí, väčšinou deti, píše stanica Al-Džazíra.

Podľa prvotného vyšetrovania armády prieskumná jednotka vojakov operovala v Rafahu vo štvrti Šabúra, kde do podozrivej budovy hodila výbušninu, ktorá mala odpáliť všetky nastražené nálože. Žiadny ďalší výbuch sa neozval, dvaja vojaci preto vstúpili dovnútra.

image

"Otvára cestu k prímeriu." Blanár víta rezolúciu Bezpečnostnej rady OSN k situácii v Pásme Gazy

Následná explózia ukrytej nálože spôsobila čiastočný kolaps trojposchodového objektu a smrť štyroch vojakov. Ďalší siedmi vojaci utrpeli zranenia, stav piatich z nich je označovaný ako vážny. Armáda uvádza, že pri neskoršej prehliadke by našiel vstup do podzemnej šachty, a domnieva sa, že budova patrila príslušníkovi palestínskeho hnutia Hamas, píše portál The Times of Israel (ToI).

Počet izraelských vojakov padlých v Pásme Gazy sa po pondelku zvýšil na 299.

Izraelská armáda dnes tiež oznámila, že z Gazy stiahla svoju 98. divíziu, ktorá sa podieľala na sobotňajšej osobitnej operácii na oslobodenie štyroch rukojemníkov z Nusajrátu, kde sa nachádza palestínsky utečenecký tábor, o niekoľko dní predtým divízia pôsobila tiež v táboroch Dajr Balah a Búrajdž, píše ToI.

Sobotňajšia izraelská operácia bola jednou z najkrvavejších za posledné mesiace - podľa úradov Hamasu pri nej zahynulo najmenej 274 Palestínčanov a ďalších bezmála 700 bolo zranených. Izraelská armáda pripúšťa zhruba 100 mŕtvych s tým, že nie je zrejmé, koľko z nich tvoria civilisti.

image

Lídri na Blízkom východe majú tlačiť na Hamas, aby súhlasil s prímerím, tvrdí Blinken

Správa o bombardovaní Gazy a padlých vojakov prichádza krátko po tom, ako Bezpečnostná rada OSN schválila svoju prvú rezolúciu podporujúcu dohodu o prímerí medzi Izraelom a Hamasom v Pásme Gazy, kde vojna pokračuje už osem mesiacov.

Plán v troch fázach predpokladá vyjednanie trvalého ukončenia bojov, prepustenie zvyšných izraelských rukojemníkov výmenou za palestínskych väzňov a povojnovú obnovu zdevastovaného palestínskeho územia.

Vojnu vyprovokoval teroristický útok Hamasu a ďalších radikálnych skupín zo 7. októbra, pri ktorom palestínski ozbrojenci pozabíjali takmer 1200 ľudí, väčšinou civilistov, a ďalších asi 250 odvliekli do Pásma Gazy ako rukojemníkov.

Izrael v odvete začal masívnu ofenzívu, pri ktorej podľa dnešných údajov ministerstva zdravotníctva kontrolovaného Hamásom prišlo v Pásme Gazy o život 37 164 Palestínčanov a 84 832 ich utrpelo zranenia. Úrad vo svojej bilancii nerozlišuje medzi bojovníkmi Hamasu a civilistami, hoci civilných obetí je väčšina.

01 - Modified: 2024-07-04 19:42:28 - Feat.: - Title: Izrael vyšle delegáciu na rokovania s Hamasom o prepustení rukojemníkov 02 - Modified: 2024-07-04 17:29:42 - Feat.: - Title: Izrael schválil plány na výstavbu 5300 nových domov na okupovanom Západnom brehu 03 - Modified: 2024-07-04 13:27:15 - Feat.: - Title: Izraelský kabinet zváži návrh na prímerie v Pásme Gazy. Hamas preukázal snahu dosiahnuť rámcovú dohodu 04 - Modified: 2024-07-03 22:11:04 - Feat.: - Title: Izrael skúma reakciu Hamasu na návrh prímeria v Gaze. Snahy doteraz viazli 05 - Modified: 2024-07-03 20:45:08 - Feat.: - Title: Hizballáh tvrdí, že v stredu vypálil vyše 100 rakiet na Izrael
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
04. júl 2024 21:42