Ruská fregata Admirál Gorškov pri vstupe do Havanského zálivu. FOTO: Reuters
StoryEditor

Do Havany priplávala flotila ruského námorníctva. Žiadna hrozba, reagujú USA

12.06.2024, 16:17
Autor:
ČTKČTK

Podľa kubánskej vlády ide o priateľskú návštevu, americké zdroje to označujú za vojenské cvičenie.

Do havanského prístavu dnes priplávala flotila ruského námorníctva, ktorá zahŕňa modernú fregatu či ponorku s jadrovým pohonom a ktorá sa tam zdrží do 17. júna, informovala agentúra EFE.

Podľa kubánskej vlády ide o priateľskú návštevu, americké zdroje to označujú za vojenské cvičenie. Niektoré médiá, vrátane agentúry AP, píšu, že Moskva sa tak snaží demonštrovať silu v čase napätia so Západom, ktoré vyhrotila vojna na Ukrajine.

Flotila ruského námorníctva vplávala do Havany krátko pred ôsmou miestnym časom (pred 14.00 SELČ), napísala EFE. Medzi plavidlami je aj fregata Admirál Gorškov, ktorá sa vlani vo februári s hypersonickými strelami Cirkon (Zirkon) v Juhoafrickej republike zúčastnila spoločného námorného cvičenia JAR, Číny a Ruska.

image

Rusko oživuje ducha kubánskej krízy. Do Karibiku posiela lode schopné niesť jadrové zbrane

Kubánska vláda oznámila cestu ruskej námornej flotily minulý týždeň. Uviedla, že ide o "priateľskú návštevu", ktorá potrvá od 12. do 17. júna. Ubezpečila tiež, že plavidlá nemajú na palube jadrové zbrane a nepredstavujú hrozbu pre región.

Spojené štáty minulý týždeň uviedli, že nepovažujú očakávané priplávanie takého malého množstva ruských armádnych lodí za hrozbu, ale že ich pohyb budú monitorovať.

Hoci flotila zahŕňa jadrovú ponorku, nevezie jadrové zbrane, zistila aj americká rozviedka podľa amerického činiteľa, ktorého dnes anonymne citovala agentúra AP. Flotila tak nepredstavuje "žiadnu priamu hrozbu pre Spojené štáty", dodal americký činiteľ.

image

Putin uprostred vojny hľadí z ruského okna do Európy na východ, píše Reuters o investičnom fóre v Petrohrade

"Hoci je to pravdepodobne len provokácia z Moskvy, vysiela to správu o schopnosti Ruska premietnuť s pomocou spojencov svoju moc na západnej pologuli a určite to udrží americkú armádu vo vysokej pohotovosti," citovala AP Ryana Berga z washingtonského Centra pre strategické a medzinárodné štúdiá (CSIS).

Ruské vojnové lode v kubánskych vodách sú "predovšetkým pripomienkou Washingtonu, že je nepríjemné, keď sa protivník vmieša do vášho blízkeho pohraničia," povedal AP Benjamin Gedan z amerického inštitútu Wilsonovo stredisko s odvolaním sa na angažovanosť Západu strán ruskej vojny na Ukrajine.

Podľa Gedana majú ruské plavidlá v Karibiku tiež pripomenúť, že Moskva stojí na strane Kuby a Venezuely, voči ktorých autoritárskym vládam USA zaviedli v minulosti množstvo sankcií.

01 - Modified: 2024-07-01 12:15:35 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Ako sa bude vyvíjať vojna v lete? Rusi nejdú podľa príručky, Ukrajinci cielia na ich slabinu 02 - Modified: 2024-07-01 09:06:52 - Feat.: - Title: VIDEO Príde aj o posledných fanúšikov? Kanye West pristál v Moskve, údajne má odohrať koncert a stretnúť sa s Putinom 03 - Modified: 2024-07-01 06:16:52 - Feat.: - Title: Ruská protivzdušná obrana zničila v noci 36 ukrajinských dronov 04 - Modified: 2024-06-30 15:31:16 - Feat.: - Title: Česko bude mať v Rusku nového veľvyslanca, oznámil prezident Pavel. Celý proces však môže trvať mesiace 05 - Modified: 2024-06-30 15:14:20 - Feat.: - Title: AfD zamietla navrhované obmedzenie kontaktov členov so zahraničím, najmä s Ruskom
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
01. júl 2024 15:39