Arménsky premiér Nikola Pašinjan. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Arménsko opustí vojenskú alianciu vedenú Ruskom, vyhlásil premiér Pašinjan

13.06.2024, 07:41
Autor:
TASRTASR

Vzťahy medzi Arménskom a Ruskom sa zhoršili vlani v septembri, keď ruské mierové jednotky nezasiahli pri bleskovej ofenzíve Azerbajdžanu proti etnickým Arménom v Náhornom Karabachu.

Arménsky premiér Nikola Pašinjan v stredu vyhlásil, že krajina opustí bezpečnostný blok pod vedením Ruska. Zároveň obvinil členov vojenskej aliancie Organizácia zmluvy o kolektívnej bezpečnosti (OZKB) zo spolčenia sa proti jeho krajine s Azerbajdžanom, píše Reuters.

Arménsko už vo februári pozastavilo svoje členstvo v OZKB, čo premiér odôvodnil tým, že aliancia Arménsko sklamala. V marci Pašinjan uviedol, že jeho krajina opustí OZKB, ak sa bezpečnostný blok nezaviaže, že bude uspokojivo podporovať bezpečnosť Arménska.

"Odídeme. Rozhodneme sa, kedy vystúpime… Nebojte sa, nevrátime sa," povedal v stredu Pašinjan. OZKB uviedla, že čaká, kým Jerevan objasní svoj postoj.

Vzťahy medzi Arménskom a Ruskom sa zhoršili vlani v septembri, keď ruské mierové jednotky nezasiahli pri bleskovej ofenzíve Azerbajdžanu proti etnickým Arménom v Náhornom Karabachu. Baku po nej získalo kontrolu nad arménskou enklávou na svojom území, čo spôsobilo masový odchod arménskeho obyvateľstva.

image

Mierová dohoda s Azerbajdžanom je blízko k podpisu. Pašinjan však zmenu ústavy odmieta

Pašinjan odvtedy niekoľkokrát vyjadril rozčarovanie nad OZKB a Ruskom. Domnieval sa, že Arménsko sa už nemôže spoliehať na ruské bezpečnostné záruky.

Taktiež obvinil najmenej dvoch nemenovaných členov vojenskej aliancie zo zjavného spolčenia s Azerbajdžanom v súvislosti so 44-dňovou vojnou medzi Azerbajdžanom a Arménskom v roku 2020. Niektorých ruských zamestnancov umiestnených v Arménsku požiadal, aby opustili krajinu.

"Ukázalo sa, že členovia aliancie si neplnia svoje zmluvné záväzky, ale že s Azerbajdžanom plánovali vojnu proti nám," citovala Pašinjana v stredu arménska tlačová agentúra Armenpress.

Ruské mierové jednotky nasadené v Arménsku sa v stredu úplne stiahli. Arménsky premiér v stredu tiež vyhlásil, že mierová dohoda s Azerbajdžanom je blízko k podpisu.

01 - Modified: 2024-06-29 09:17:24 - Feat.: - Title: V dôsledku ruskej agresie zahynulo viac než 500 ukrajinských detí, tvrdí Kyjev 02 - Modified: 2024-06-29 07:33:54 - Feat.: - Title: Rusko tvrdí, že ukrajinský dronový útok v Kurskej oblasti si vyžiadal päť obetí 03 - Modified: 2024-06-29 07:08:21 - Feat.: - Title: Komplex Crocus City Hall v Moskve, ktorý bol terčom útoku teroristov, už nebude slúžiť ako koncertná sála 04 - Modified: 2024-06-29 06:43:40 - Feat.: - Title: Rusko nepošle na Olympijské hry 2024 žiadnych džudistov, výbor povolil účasť len štyrom 05 - Modified: 2024-06-29 06:06:40 - Feat.: - Title: Požiar v nocľahárni v Rusku si vyžiadal päť životov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
29. jún 2024 11:52