Požiar na hranici po potýčkach medzi Izraelom a Hizballáhom. FOTO: Reuters
StoryEditor

Hizballáh tvrdí, že spustil odvetu. Má ísť o najväčší dronový útok na izraelské ciele od začiatku vojny

13.06.2024, 16:04
13.06.2024, 16:37
Autor:
ČTKČTK

Hizballáh podľa svojho vyhlásenia vypálil rakety a drony na deväť vojenských objektov Izraela.

Libanonské šiitske hnutie Hizballáh oznámilo, že uskutočnilo najväčší dronový útok na izraelské ciele od začiatku vojny v Pásme Gazy vlani 7. októbra. S odvolaním sa na predstaviteľa hnutia o tom informovala agentúra Reuters.

Hizballáh podľa svojho vyhlásenia vypálil rakety a drony na deväť vojenských objektov Izraela. K útoku došlo deň po tom, čo židovský štát oznámil, že sa mu podarilo zneškodniť vysoko postaveného veliteľa šiitskeho hnutia.

Útok je odplatou za smrť Taliba Samího Abdalláha, citovala agentúra Reuters predstaviteľa hnutia Hizballáh. Veliteľa, známeho tiež ako "abú Talib", Izrael označil za najvyššie postaveného člena Hizballáhu, ktorého sa mu od októbra podarilo zlikvidovať.

"Hizballáh pod vedením Iránu a bejrútska vláda nesú plnú zodpovednosť za rastúce násilie na izraelsko-libanonskej hranici," reagoval hovorca vlády izraelského premiéra Benjamina Netanjahua s tým, že k zodpovednosti budú aktéri dohnaní "diplomatickou, alebo inou cestou". "Izrael odpovie silou na útoky zo strany Hizballáhu," dodal hovorca.

Podľa izraelskej armády cez hranicu do Izraela preletelo 40 striel a rakiet a ďalších sedem "podozrivých vzdušných cieľov", čím sa zrejme myslia bezpilotné prostriedky. Niektoré z nich zničili systémy protivzdušnej obrany, ďalšie po dopade spôsobili požiare. Cieľom bol sever Izraela a Golanské výšiny, ktoré čiastočne okupuje Izrael. Dvaja ľudia sú zranení, píše portál The Times of Israel.

"Od začiatku tejto krízy už osem mesiacov vedieme rozhovory s Izraelom aj s Libanonom, aby napätie na hranici neprerástlo v plnohodnotnú vojnu," uviedol v reakcii vysoko postavený americký činiteľ.

Svoje znepokojenie ohľadom situácie na hranici medzi Izraelom a Libanonom vyjadria aj krajiny skupiny G7. Uviedla to agentúra Reuters, ktorá má k dispozícii návrh záverečného uznesenia samitu skupiny, ktorý sa koná do soboty v Taliansku. Krajina vo vyhlásení tiež vyjadrí podporu snahám Spojených štátov dojednať prímerie v Pásme Gazy.

Iránom podporované hnutie Hizballáh a Izrael na seba prerušovane útočia od začiatku konfliktu v Pásme Gazy, v posledných dvoch dňoch sú však útoky výrazne intenzívnejšie. Už v stredu Hizballáh urobil najmenej osem podobných odvetných akcií, napísal Reuters.

01 - Modified: 2024-07-06 08:07:36 - Feat.: - Title: Hamas údajne súhlasí s rokovaniami o rukojemníkoch 16 dní po prvej fáze dohody 02 - Modified: 2024-07-05 17:55:50 - Feat.: - Title: Európska únia je znepokojená evakuáciou civilistov z oblasti Chán Júnis nariadenou Izraelom 03 - Modified: 2024-07-04 21:00:02 - Feat.: - Title: USA podľa zdroja vnímajú prelom v rokovaniach medzi Izraelom a Hamasom, niektoré otázky pretrvávajú 04 - Modified: 2024-07-04 19:42:28 - Feat.: - Title: Izrael vyšle delegáciu na rokovania s Hamasom o prepustení rukojemníkov 05 - Modified: 2024-07-04 17:29:42 - Feat.: - Title: Izrael schválil plány na výstavbu 5300 nových domov na okupovanom Západnom brehu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
06. júl 2024 14:04