Ursula Von der Leyenová s Volodymyrom Zelenským. FOTO: Reuters
StoryEditor

Putin to s ukončením vojny nemyslí vážne, vyhlásila po summite vo Švajčiarsku von der Leyenová​

16.06.2024, 16:55
16.06.2024, 17:11
Autor:
TASRTASRpebpeb

Vieme, že mier na Ukrajine sa nedosiahne jedným krokom, bude to cesta, uviedla šéfka eurokomisie.

Víkendový summit vo Švajčiarsku priblížil Ukrajinu k mieru, skutočný mier sa však nedosiahne jedným krokom a cesta k nemu si bude vyžadovať trpezlivosť a odhodlanie.

Uviedla to v nedeľu predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová, informuje agentúra Reuters.

"Vieme, že mier na Ukrajine sa nedosiahne jedným krokom, bude to cesta," povedala von der Leyenová po rozhovoroch v stredisku Bürgenstock, na ktorých sa zúčastnili desiatky krajín.

Nehorázne podmienky

"Neboli to mierové rokovania, pretože (ruský prezident Vladimir) Putin to s ukončením vojny nemyslí vážne, trvá na kapitulácii, trvá na odstúpení ukrajinského územia – aj územia, ktoré dnes nie je okupované," priblížila šéfka EK.

"Trvá na odzbrojení Ukrajiny, čo by ju ponechalo zraniteľnú voči budúcej agresii. Žiadna krajina by nikdy neprijala takéto nehorázne podmienky," citovala ju agentúra AP.

Švajčiarska prezidentka Viola Amherdová povedala, že stanoviská zúčastnených krajín boli veľmi rozdielne, no bolo to po prvý raz, čo sa o mierovom procese hovorilo na medzinárodnej konferencii na vysokej úrovni a so širokou podporou.

To, že prevažná väčšina účastníkov podporila záverečné vyhlásenie, podľa nej ukazuje, čo môže diplomacia trpezlivou prácou priniesť.

Blanár spomína Rusko

Záverečné komuniké summitu podporilo aj Slovensko, ktoré sa tak pripojilo k 80 krajinám. Slovenský minister zahraničných vecí Juraj Blanár však zdôraznil potrebu pokračovania ďalších mierových rokovaní so všetkými dôležitými partnermi. 

"Potvrdzuje sa, že cesta k dosiahnutiu komplexného, spravodlivého a trvalého mieru vedie cez diplomatické rokovania a dialóg, nie cez zabíjanie," uviedol Blanár.

Zároveň opäť vyjadril nádej, že summit vyšle silný impulz k ďalším mierovým rokovaniam so všetkými partnermi vrátane krajín globálneho juhu a predovšetkým Ruska. Aj samotné Slovensko je pritom ako sused Ukrajiny podľa ministra pripravené naďalej konštruktívne prispievať k mierovému úsiliu presadzujúc svoje národno-štátne záujmy.

Amherdová zároveň upozornila, že cesta k mieru bude ešte dlhá a náročná, no podľa jej slov sa musí odvíjať v súlade s Chartou OSN. Dodala, že otvorenou otázkou zostáva, ako do tohto procesu zapojiť Rusko.

Moskvu na konferenciu nepozvali a ani neprejavila záujem o účasť, pripomenula agentúra DPA. Doplnila, že cieľom víkendového podujatia vo Švajčiarsku bolo iniciovať mierový proces, bol to však aj pokus Západu zapojiť do mierového úsilia na základe medzinárodného práva ďalšie štáty z Južnej Ameriky, Ázie či Afriky.

01 - Modified: 2024-06-18 16:00:00 - Feat.: - Title: KOMENTÁR: Ako si európski ľudovci strelili vlastný gól 02 - Modified: 2024-06-18 10:23:20 - Feat.: - Title: Čína sa ohradila voči tvrdeniam Stoltenberga o dôsledkoch podpory Ruska 03 - Modified: 2024-06-18 09:00:49 - Feat.: - Title: Ukrajinku v Rusku odsúdili na 12 rokov väzenia za púšťanie balónov a hymny 04 - Modified: 2024-06-18 07:51:35 - Feat.: - Title: Rusko pred Putinovou návštevou v KĽDR začalo námorné manévre 05 - Modified: 2024-06-18 10:40:58 - Feat.: - Title: Maďarsko už nenamieta proti kandidatúre Rutteho na post šéfa NATO
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. jún 2024 18:02