Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. FOTO: Reuters
StoryEditor

NATO rokuje o uvedení jadrových zbraní do stavu pohotovosti, tvrdí Stoltenberg​

17.06.2024, 10:02
Autor:
TASRTASR

Ruský prezident Vladimir Putin opakovane pohrozil, že Moskva by v prípade mimoriadnych okolností mohla použiť jadrové zbrane na svoju obranu.

Členské štáty Severoatlantickej aliancie (NATO) rokujú o možnosti uvedenia ďalších jadrových zbraní do stavu pohotovosti. Ide o reakciu na rastúcu hrozbu, ktorú predstavuje Rusko a Čína, vyhlásil v pondelok šéf Aliancie Jens Stoltenberg, informuje  agentúra Reuters.

"Nebudem zachádzať do operačných podrobností o tom, koľko jadrových hlavíc by malo byť v prevádzke a ktoré by mali byť uskladnené, ale tieto otázky musíme konzultovať. A presne to robíme," povedal Stoltenberg v rozhovore pre britský denník Telegraph.

image

Jadrové zbrane naberajú v čase geopolitického napätia na význame. Čína a KĽDR opäť zväčšili svoj arzenál

Hrozby z Moskvy

Transparentná komunikácia v tejto otázke podľa neho pomáha vyslať priamy odkaz o tom, že NATO je alianciou, ktorá disponuje jadrovými zbraňami a používa ich ako odstrašujúci prostriedok.

"Cieľom Aliancie je, samozrejme, svet bez jadrových zbraní, ale kým budú existovať, zostaneme jadrovou alianciou, pretože svet, v ktorom Rusko, Čína a Severná Kórea majú jadrové zbrane a NATO nie, je nebezpečnejší," dodal.

image

Demonštratívny jadrový výbuch, to Západ zastraší, radí ruský think tank

Ruský prezident Vladimir Putin opakovane pohrozil, že Moskva by v prípade mimoriadnych okolností mohla použiť jadrové zbrane na svoju obranu. Rusko obviňuje západné krajiny, že tlačia svet do jadrovej konfrontácie tým, že poskytujú Ukrajine zbrane v hodnote miliárd dolárov, z ktorých niektoré sa používajú pri útokoch na ruskom území.

Rusko s Bieloruskom počas minulého týždňa spustili druhú fázu spoločných manévrov, ktoré zahŕňajú použitie taktických jadrových zbraní. Podľa ruského ministerstva obrany je cieľom cvičenia uistiť sa, že príslušníci oboch armád a ich vybavenie sú pripravení na ochranu suverenity a územnej celistvosti Moskvy a Minsku.

Rusko a Čína

Stoltenberg v rozhovore pre britský denník tiež varoval, že NATO môže čeliť niečomu, čomu nikdy predtým nečelilo - dvom potenciálnym protivníkom s jadrovými zbraňami: Číne a Rusku. "Samozrejme, že to má svoje dôsledky," dodal.

Zároveň vyzval západných spojencov, aby naďalej podporovali Kyjev. Členovia Aliancie sa minulý týždeň dohodli na pláne koordinácie pomoci Ukrajine v oblasti dodávok vojenskej techniky a výcviku. Koordinácia pomoci Ukrajine sa tak presunie z neformálnej skupiny vedenej Spojenými štátmi pod oficiálnu misiu NATO.

image

Rusko nepotrebuje na víťazstvo na Ukrajine jadrové zbrane, vyhlásil Putin

Štokholmský medzinárodný ústav pre výskum mieru (SIPRI) vo svojej výročnej správe zverejnenej v pondelok uviedol, že deväť krajín (USA, Rusko, Spojené kráľovstvo, Francúzsko, Čína, India, Pakistan, Severná Kórea a Izrael), ktoré disponujú jadrovými zbraňami, vlani pokračovalo v modernizácii svojho jadrového arzenálu a niekoľko z nich nasadilo nové jadrové zbraňové systémy.

V januári bolo podľa SIPRI celosvetovo na skladoch pripravených na možné použite 9585 jadrových hlavíc z odhadovaného celkového počtu 12.121. V stave "vysokej operačnej pohotovosti" bolo udržiavaných približne 2100 balistických rakiet, dodal inštitút. To sa podľa neho týka najmä jadrového arzenálu Ruska a USA, ale aj Číny.

01 - Modified: 2024-06-25 20:19:22 - Feat.: - Title: Historická chvíľa. Prvýkrát od marca 2023 spolu telefonicky hovorili ministri obrany USA a Ruska 02 - Modified: 2024-06-25 20:08:15 - Feat.: - Title: NATO v stredu oficiálne vymenuje Rutteho za svojho nového šéfa, píšu svetové agentúry 03 - Modified: 2024-06-25 19:42:39 - Feat.: - Title: Rusko a Ukrajina si vymenili vojnových zajatcov. Sprostredkovať to mali Emiráty 04 - Modified: 2024-06-25 18:37:14 - Feat.: - Title: Príjmy Ruska z predaja ropy a plynu v júni pravdepodobne výrazne vzrastú, až o polovicu 05 - Modified: 2024-06-25 17:00:00 - Feat.: - Title: V Gaze zlyhal prístav, ktorý mali USA na Čínu. Nezvládol vlnky Stredomoria
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. jún 2024 23:05