Ilustračná fotografia. FOTO: Reuters
StoryEditor

Grécka pobrežná stráž zhadzovala migrantov späť do mora, píše BBC

17.06.2024, 12:19
Autor:
ČTKČTK

Tím novinárov z BBC vo svojej investícii analyzoval 15 incidentov v období medzi májom 2020 a 2023, ktoré viedli k 43 úmrtiam.

Grécka pobrežná stráž počas troch rokov zavinila smrť desiatok migrantov v Stredozemnom mori, vrátane deviatich, ktorí boli úmyselne vhodení do vody, napísali novinári z BBC vo svojom investigatívnom článku. Svoje zistenia dokladajú výpoveďami svedkov a analýzou videozáznamov.

Deväť utopených patrí medzi viac ako 40 ľudí, ktorí podľa BBC zomreli v dôsledku toho, že boli vytlačení z gréckych teritoriálnych vôd alebo odvezení späť na more po tom, ako dosiahli grécke ostrovy. Grécka pobrežná stráž všetky obvinenia z nezákonnej činnosti dôrazne odmieta.

image

Organizácia tvrdí, že medzi Španielskom a Afrikou tento rok zahynulo 5000 migrantov

Tím novinárov z BBC vo svojej investícii analyzoval 15 incidentov v období medzi májom 2020 a 2023, ktoré viedli k 43 úmrtiam. Ako primárne zdroje im slúžili informácie z miestnych médií, údaje od mimovládnych organizácií a tureckej pobrežnej stráže.

Overovanie takýchto svedectiev je podľa BBC nesmierne ťažké, svedkov sa často nepodarí nájsť alebo sa boja prehovoriť. V štyroch z týchto prípadov sa však novinárom podarilo výpovede potvrdiť rozhovorom s očitými svedkami.

Muž zo Somálska rozprával BBC, ako ho v marci 2021 pri príchode na ostrov Chios chytila grécka armáda, ktorá ho potom odovzdala gréckej pobrežnej stráži. Povedal, že mu pobrežná stráž zviazala ruky za chrbtom a potom ho hodila do vody. "Hodili ma zviazaného dostredu mora. Chceli, aby som zomrel," povedal.

Grécke zákony umožňujú všetkým migrantom, ktorí žiadajú o azyl, zaregistrovať svoju žiadosť na viacerých ostrovoch v špeciálnych registračných centrách. Skupiny na ochranu ľudských práv tvrdia, že tisíce ľudí, ktorí v Európe žiadajú o azyl, boli z Grécka nezákonne vyhnané späť do Turecka a bolo im odopreté právo požiadať o azyl, ktoré je zakotvené v medzinárodnom práve a práve EÚ.

image

Európska komisia predložila spoločný plán plnenia paktu o migrácii a azyle

Grécka vláda je už dlho obviňovaná z nútených návratov ľudí - takzvaných "pushbacks" - späť do Turecka, odkiaľ prišli, čo je podľa medzinárodného práva nezákonné.

Súčasťou investigatívneho článku je aj video, na ktorom filmári BBC ukazujú bývalému vysokému dôstojníkovi gréckej pobrežnej stráže zábery 12 ľudí, ktorí boli naložení do člna gréckej pobrežnej stráže a potom boli vypustení späť na more. Tieto zábery bývalý dôstojník komentoval slovami, že nič násilné nevidí.

Z videa mimo oficiálneho záznamu je ale počuť, ako hovorí na stále zapnutý mikrofón, že je to "zjavne nezákonný" a "medzinárodný zločin".

01 - Modified: 2024-06-23 20:33:37 - Feat.: - Title: Posádku jachty, ktorá podpálila les na gréckom ostrove Hydra, obvinili 02 - Modified: 2024-06-22 19:56:58 - Feat.: - Title: Polícia v Grécku zadržala 13 ľudí, ktorí zrejme podpálili les na ostrove Hydra 03 - Modified: 2024-06-21 18:08:26 - Feat.: - Title: Grécke úrady evakuovali niekoľko obcí, ohrozujú ich lesné požiare 04 - Modified: 2024-06-20 11:03:11 - Feat.: - Title: V Grécku miznú a umierajú ľudia. Podľa odborníkov je príčina jasná, doplatiť na ňu na dovolenke môžete ľahko aj vy 05 - Modified: 2024-06-20 08:30:00 - Feat.: - Title: V Grécku objavili tajomný kruhový objekt. Je starý 4-tisíc rokov, v jeho okolí sa našlo veľké množstvo kostí
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. jún 2024 10:35