Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyen si podáva ruku s prezidentom Petrom Pellegrinim. FOTO: Reuters
StoryEditor

Pellegrini bude na summite Únie rokovať o rozdelení funkcií. Slovensko má na kandidátov otázky

17.06.2024, 19:26
Autor:
TASRTASR

Európska ľudová strana ako víťaz volieb do Európskeho parlamentu si nárokuje druhý mandát predsedníčky Európskej komisie pre Ursulu von der Leyenovú.

Slovensko bude mať na pondelňajšom mimoriadnom summite Únie otázky ku kandidátovi európskych socialistov a vlastný postoj má aj ku kandidátke európskych liberálov na funkciu šéfky európskej diplomacie.

Naznačil to prezident Peter Pellegrini tesne pred zasadnutím Európskej rady, ktorého cieľom je dohodnúť sa na najdôležitejších funkciách v inštitúciách Únie, informuje spravodajca TASR.

Druhý mandát pre von der Leyenovú?

Európska ľudová strana ako víťaz volieb do Európskeho parlamentu si nárokuje druhý mandát predsedníčky Európskej komisie pre Ursulu von der Leyenovú.

Najčastejším menom, ktoré sa spomína v súvislosti s predsedom Európskej rady, je portugalský expremiér z tábora európskych socialistov António Costa. Európski liberáli zase v budúcej eurokomisii očakávajú, že post pre zahraničné vzťahy získa estónska premiérka Kaja Kallasová.

Pellegrini na summit pricestoval namiesto zraneného premiéra Roberta Fica. Ako upozornil, počas rokovaní šéfov vlád a štátov bude konštruktívnym partnerom, pričom nechce nič blokovať, ale zároveň bude žiadať pre Slovenskú republiku čo najlepšiu pozíciu v budúcej exekutíve Únie.

Podpora Slovenska

K trojici mien - Von der Leyenová, Costa, Kallasová - sa nechcel vyjadriť. Prezradil iba, že v mene slovenského sociálno-demokratického premiéra sa chce Costu pýtať na jeho predstavu podpory Slovenska.

Ešte ako portugalský premiér a popredný predstaviteľ európskych socialistov bol totiž jedným z najaktívnejšich, ktorí volali po pozastavení členstva Smeru-SD v Európskej socialistickej strane. To sa rovnako dotklo aj strany Hlas, ktorá v tom čase rokovala o vstupe do tejto politickej rodiny.

"Ak hovoríme o pozícii predstaviteľa zahraničnej politiky Únie, tu by som chcel povedať, že v tomto extrémne napätom období na medzinárodnej politickej scéne, musím mať istotu, že to nebude človek, ktorý má extrémne vyhranené názory a namiesto toho, aby pomáhal vnášať do medzinárodnej politiky viac konsenzu a upokojenia, aby ešte neprilieval viac oleja do ohňa," povedal s odkazom na premiérku Kallasovú. V Únii ju vnímajú ako jednu z najtvrdších kritičiek režimu Vladimíra Putina v Rusku.

Dodal, že tento názor nezdieľa ako jediný spomedzi lídrov členských krajín a zdôraznil, že ak by Kallasová túto funkciu získala, tak by sa mala správať ako eurokomisárka a nemala by používať rétoriku estónskej premiérky.

Prezident priznal, že pri týchto dvoch menách bude rokovať, "niečo v zákulisí, o niečom otvorene".

01 - Modified: 2024-06-17 16:46:55 - Feat.: 1 - Title: Pellegrini chce na summite Únie vyrokovať silné portfólio pre Šefčoviča, zastupuje Fica 02 - Modified: 2024-06-17 14:26:20 - Feat.: 0 - Title: Mesežnikov o výsledkoch eurovolieb: Charakter straníckej súťaže nahrával skôr Progresívnemu Slovensku a Smeru 03 - Modified: 2024-06-17 13:04:38 - Feat.: 1 - Title: Koľko štát stoja exprezidenti? Ostáva im doživotná renta vo výške platu poslanca aj ochranka s vozidlom
01 - Modified: 2024-06-25 14:24:06 - Feat.: - Title: Európska únia otvorila prístupové rokovania s Ukrajinou. Je pred nami veľa práce, povedal Šmyhal 02 - Modified: 2024-06-25 12:01:08 - Feat.: - Title: Predseda Európskej rady označil prístupové rokovania s Ukrajinou a Moldavskom za historický krok 03 - Modified: 2024-06-25 11:57:12 - Feat.: - Title: Pellegrini vymenoval nových slovenských veľvyslancov pre Ukrajinu a Vatikán 04 - Modified: 2024-06-25 11:19:13 - Feat.: - Title: Čína nalieha na Európsku úniu, aby zrušila sankcie voči čínskym firmám spojených s Ruskom 05 - Modified: 2024-06-25 10:13:55 - Feat.: - Title: Čína nalieha na EÚ, aby zrušila sankcie voči čínskym firmám spojených s Ruskom
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. jún 2024 18:02