Vodca libanonského hnutia Hizballáh Hasan Nasralláh. FOTO: Reuters
StoryEditor

V prípade vojny by v Izraeli nebolo nikde bezpečne, varoval vodca Hizballáhu. Pohrozil aj Cypru

19.06.2024, 21:07
Autor:
TASRTASR

Vodca Hizballáhu varoval, že jeho hnutie použilo od októbra len časť svojich zbraní.

Vodca libanonského hnutia Hizballáh Hasan Nasralláh v stredu upozornil, že v prípade úplnej vojny nebude v Izraeli ušetrené "žiadne miesto". Zároveň pohrozil Cypru, že by bol súčasťou konfliktu, ak by Izraelu poskytol svoje letiská a základne. Informuje o tom agentúra AFP.

"Nepriateľ dobre vie, že sme sa pripravili na najhoršie... a že žiadne miesto... nebude ušetrené našich rakiet," uviedol Nasralláh. Izrael nás musí očakávať "na zemi, na mori a vo vzduchu", vyhlásil.

Vodca Hizballáhu dodal, že "nepriateľ sa skutočne obáva, že odpor prenikne do Galiley" na severe Izraela.

image

Bidenov poradca rokoval v Izraeli s vedením krajiny o zmiernení napätia s Hizballáhom

Militanti Hizballáhu v Libanone a izraelské jednotky sa v pohraničí navzájom pravidelne ostreľujú posledných osem mesiacov – paralelne s vojnou v Pásme Gazy. Hizballáh podporovaný Iránom minulý týždeň odpálil proti Izraelu dosiaľ najviac rakiet a bezpilotných lietadiel, čím reagoval na izraelský nálet, pri ktorom zahynul vysokopostavený veliteľ hnutia.

Šéf izraelskej diplomacie Jisrael Kac v utorok pohrozil Hizballáhu zničením v prípade "totálnej vojny". "Sme veľmi blízko momentu, keď sa rozhodneme zmeniť pravidlá hry proti Hizballáhu a Libanonu. V totálnej vojne bude Hizballáh zničený a Libanon bude tvrdo zasiahnutý," povedal.

Izraelská armáda v utorok oznámila, že "operačné plány ofenzívy v Libanone boli schválené a potvrdené", pripomína AFP.

"Otvorenie cyperských letísk a základní izraelskému nepriateľovi na cielenie Libanonu by znamenalo, že cyperská vláda je súčasťou vojny a hnutie by k nej tak pristupovalo," uviedol Nasralláh.

image

Izrael po útokoch Hizballáhu varoval pred eskaláciou na hraniciach

Cyprus, členská krajina EÚ, udržiava dobré vzťahy s Izraelom aj Libanonom. Británia si na území tohto ostrovného štátu ponechala kontrolu nad dvoma základňami v súlade s podmienkami zmlúv, ktorými ostrov získal v roku 1960 nezávislosť.

Vodca Hizballáhu tiež varoval, že jeho hnutie použilo od októbra len časť svojich zbraní. "Získali sme nové zbrane... "Niektoré sme vyvinuli... a ďalšie si nechávame na dni, ktoré prídu," povedal.

01 - Modified: 2024-07-08 11:21:57 - Feat.: - Title: Izrael zaútočil na mesto Gaza, obyvatelia hovoria o jednej z najhorších ofenzív 02 - Modified: 2024-07-06 19:23:55 - Feat.: - Title: Izraelský nálet zasiahol utečenecký tábor Nusajrát, hlásia 16 obetí 03 - Modified: 2024-07-06 15:27:33 - Feat.: - Title: Hamas prijal americký návrh na ďalšie rokovania o prímerí, v Gaze pokračujú boje 04 - Modified: 2024-07-05 17:55:50 - Feat.: - Title: Európska únia je znepokojená evakuáciou civilistov z oblasti Chán Júnis nariadenou Izraelom 05 - Modified: 2024-07-04 21:00:02 - Feat.: - Title: USA podľa zdroja vnímajú prelom v rokovaniach medzi Izraelom a Hamasom, niektoré otázky pretrvávajú
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
08. júl 2024 18:24