Holandský premiér Mark Rutte. FOTO: Reuters
StoryEditor

Novým šéfom NATO bude Mark Rutte, rumunský prezident sťahuje svoju kandidatúru

20.06.2024, 14:21
Autor:
TASRTASR

Mandát súčasného generálneho tajomníka NATO Jensa Stoltenberga sa skončí v októbri. Bývalý nórsky premiér tento post zastáva od roku 2014 a jeho pôsobenie bolo viackrát predĺžené.

Rumunský prezident Klaus Iohannis vo štvrtok oznámil, že sťahuje svoju kandidatúru na post generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO). Informuje o tom agentúra Reuters.

Členovia rumunskej Najvyššej rady pre národnú bezpečnosť (CSAT) súhlasia s podporou protikandidáta - holandského premiéra Marka Rutteho, píše Reuters. Tým bola odstránená posledná prekážka na jeho ceste k vrcholnej pozícii v NATO, píše agentúra DPA.

Iohannis (65) svoju kandidatúru oznámil v marci. Sľúbil, že do Severoatlantickej aliancie prinesie ako zástupca členskej krajiny z východného krídla novú perspektívu. Jeho protikandidátom bol Rutte, ktorému vyjadrila podporu väčšina krajín NATO. Dlhodobo ju však blokovali Maďarsko, Rumunsko, SR a Turecko, pripomína DPA.

image

Na post šéfa NATO podporíme Rutteho. Pellegrini na prvej prezidentskej tlačovke povedal, čo za to chceme

Holandské médiá v utorok informovali, že Maďarsko od svojich námietok upustilo. Rutte sa počas neformálneho samitu EÚ v Bruseli stretol s maďarským premiérom Viktorom Orbánom. Ten okrem iného žiadal, aby Rutte súhlasil, že Maďarsko sa nebude musieť zúčastniť na nijakej vojenskej misii NATO na Ukrajine zameranej proti Rusku. Ruttemu tento týždeň vyjadrilo podporu aj Slovensko a ešte predtým tak urobilo Turecko.

Mandát súčasného generálneho tajomníka NATO Jensa Stoltenberga sa skončí v októbri. Bývalý nórsky premiér tento post zastáva od roku 2014 a jeho pôsobenie bolo viackrát predĺžené – naposledy vlani v júli z dôvodu konfliktu na Ukrajine.

Členské krajiny NATO prijímajú rozhodnutia konsenzom, preto kandidát na najvyššiu politickú funkciu v Aliancii potrebuje podporu všetkých 32 členov.

Rumunská CSAT vo štvrtok takisto prijala rozhodnutie darovať Ukrajine jeden z dvoch funkčných systémov protivzdušnej obrany Patriot, ktorými Rumunsko v súčasnosti disponuje, píše Reuters. Podmienila to však ďalšími rokovaniami so spojencami v NATO o jeho náhrade podobným systémom.

01 - Modified: 2024-06-29 22:00:00 - Feat.: - Title: „Ten, čo to vie s Trumpom.“ Nový šéf NATO Rutte chce pokračovať vo vyučovaní na základnej škole 02 - Modified: 2024-06-29 20:54:10 - Feat.: - Title: Musíme nájsť asteroid skôr, než on nájde nás, tvrdia vedci. Sú ich miliardy 03 - Modified: 2024-06-29 05:17:36 - Feat.: - Title: "Cesta nebezpečnej eskalácie." Rusko protestuje proti avizovaným júlovým manévrom Japonska s krajinami NATO 04 - Modified: 2024-06-26 20:34:50 - Feat.: - Title: Do východného krídla NATO treba investovať, zhodli sa ministri, tvrdí Sikorski 05 - Modified: 2024-06-26 09:28:18 - Feat.: - Title: Novým šéfom NATO bude Rutte, potvrdili členské štáty. Aliancia bude v dobrých rukách, odkázal Stoltenberg
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
01. júl 2024 02:27