Maďarský premiér Viktor Orbán. FOTO: Reuters
StoryEditor

Nemecko už nevonia rovnako ako kedysi, vyhlásil Orbán

21.06.2024, 16:31
Autor:
TASRTASR

Maďarský premiér uviedol, že Nemecko bolo kedysi príkladom pre svojich "tvrdo pracujúcich ľudí" a "poriadok", teraz to však podľa neho už neplatí.

Maďarský premiér Viktor Orbán počas piatkovej návštevy Berlína povedal, že Nemecko už "nevonia a nevyzerá rovnako" ako kedysi a v dôsledku migrácie sa zmenilo na "pestrofarebný, multikultúrny svet". Orbán, ktorý neochvejne bojuje proti imigrácii, sa má v piatok stretnúť s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom. Informuje o tom agentúra AFP.

V pravidelnom týždennom rozhovore pre maďarský štátny rozhlas Orbán povedal, že tvár Nemecka sa v porovnaní s obdobím pred desiatimi rokmi zmenila na nepoznanie. "Státisícom" migrantov bolo "udelené občianstvo na rýchlom základe", tvrdil. "Ak porovnám toto Nemecko s Nemeckom spred desiatich rokov, nevyzerá rovnako. Už to tak nevonia," povedal Orbán.

image

Pokuta súdneho dvora EÚ pre Maďarsko je podľa Orbána neslýchaná a neprijateľná

Orbán tiež uviedol, že Nemecko bolo kedysi príkladom pre svojich "tvrdo pracujúcich ľudí" a "poriadok", teraz to však podľa neho už neplatí. "Je to pestrý, zmenený multikultúrny svet, v ktorom prichádzajúci migranti už nie sú hosťami v tejto krajine," povedal.

Minulý rok Nemecko dostalo 334-tisíc žiadostí o azyl, čo je viac ako ktorákoľvek iná krajina EÚ. Počet žiadostí v 27-člennom bloku dosiahol v roku 2023 sedemročné maximum. Nemecko za posledné dva roky prijalo takmer milión utečencov, väčšina z nich z vlasti utiekla pred konfliktami, prenasledovaním alebo chudobou.

Začiatkom tohto mesiaca Súdny dvor Európskej únie (SDEÚ) so sídlom v Luxemburgu nariadil Maďarsku zaplatiť pokutu vo výške 200 miliónov eur a ďalší jeden milión eur za každý deň omeškania za nedodržanie rozsudku. SDEÚ ešte v decembri 2020 rozhodol, že Maďarsko nedodržalo právne predpisy EÚ, najmä v oblasti dodržiavania azylových zákonov a nezákonných deportácií migrantov.

image

Maďarsko nebude blokovať pomoc NATO Ukrajine, povedal Orbán

Postoj Maďarska podľa SDEÚ predstavuje významnú hrozbu pre jednotu práva EÚ. Maďarsko podľa súdu prenáša zodpovednosť na ostatné členské štáty a tým porušuje zásadu solidarity a spravodlivého rozdelenia medzi krajinami Únie, uviedol súd v tlačovej správe.

Samotné Maďarsko pritom čelí nedostatku pracovných síl spôsobeným klesajúcim počtom obyvateľov. Za posledné štyri roky sa počet pracovníkov z krajín mimo EÚ v Maďarsku zdvojnásobil a podľa oficiálnych štatistík vzrástol z 35-tisíc na začiatku roka 2019 na 78-tisíc v marci 2024, najmä z Ázie.

Maďarsko od 1. júla prevezme šesťmesačné rotujúce predsedníctvo v Rade Európskej únie. Orbán je pri moci od roku 2010 a je v súčasnosti najdlhšie slúžiacim lídrom v rámci EÚ. Presadzuje tvrdý postoj vlastnej krajiny k migrácii a tvrdí, že v Maďarsku "zachoval... ostrov mieru".

01 - Modified: 2024-09-19 17:55:37 - Feat.: - Title: Nemecká vláda zvažuje možnosti na pomoc automobilke Volkswagen, reaguje Habeck na prepúšťanie 02 - Modified: 2024-09-19 17:02:10 - Feat.: - Title: Nemecký minister oznámil ďalšiu vojenskú pomoc pre Ukrajinu, teraz za 1,4 miliardy eur 03 - Modified: 2024-09-19 15:02:00 - Feat.: - Title: Nemecko poskytne Ukrajine ďalšiu vojenskú pomoc za takmer 400 miliónov eur 04 - Modified: 2024-09-19 08:31:57 - Feat.: - Title: Odbory zopakovali požiadavku na zachovanie nemeckých závodov Volkswagenu 05 - Modified: 2024-09-18 14:42:04 - Feat.: - Title: Nemecká vláda odobrila predĺženie nasadenia vojakov v Iraku
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. september 2024 04:42