Reverend Patrick Mahoney, riaditeľ Kresťanskej obrannej koalície, drží plagát pred Najvyšším súdom USA vo Washingtone. FOTO: Reuters
StoryEditor

Najvyšší súd USA potvrdil zákaz vlastniť zbraň pre páchateľov domáceho násilia

21.06.2024, 22:40
Autor:
TASRTASR

Najnovší verdikt privítal aj americký prezident Joe Biden, ktorý kritizoval predchádzajúce rozhodnutia súdu o zbraniach či interrupciách.

Najvyšší súd USA v piatok potvrdil federálny zákon, ktorý zakazuje osobe vlastniť strelnú zbraň ak ide o páchateľa domáceho násilia. Cieľom je zabezpečiť bezpečnosť a ochranu obetí pred ďalším násilím. Informuje o tom agentúra AP.

Osem z deviatich sudcov hlasovalo v prospech zákona o zákaze strelných zbraní z roku 1994. Zvrátili tak marcové rozhodnutie odvolacieho súdu v New Orleans, ktorý zákon zrušil s argumentom, že porušuje druhý dodatok americkej ústavy. Ten garantuje občanom Spojených štátov právo držať a nosiť zbraň.

Hlavný sudca Najvyššieho súdu USA John Roberts v zdôvodnení napísal, že zákon sa opiera o "zdravý rozum" a uplatňuje sa až "po tom, čo súd rozhodne, že daná osoba predstavuje skutočnú hrozbu" fyzického násilia.

Najnovší verdikt privítal aj americký prezident Joe Biden, ktorý kritizoval predchádzajúce rozhodnutia súdu o zbraniach či interrupciách.

"Nikto, koho zneužili, by sa nemal obávať, že si násilník zaobstará zbraň. Výsledkom dnešného rozhodnutia je, že osoby, ktoré prežili domáce násilie, a ich rodiny budú môcť naďalej počítať s kritickou ochranou, tak ako to bolo v posledných troch desaťročiach," uviedol Biden vo vyhlásení.

Najvyšší súd USA v roku 2022 rozhodol, že povolí len "rozumné" výnimky z práva nosiť zbraň podľa druhého dodatku ústavy a pri otázke regulácií strelných zbraní sa bude opierať o históriu. To spôsobilo, že súdy nižšej inštancie mali problém určiť, či sú obmedzenia týkajúce sa zbraní v súlade s historickou paralelou.

Sudca Roberts napísal, že niektoré súdy nepochopili metodológiu najvyššieho súdu pri jeho nedávnych rozhodnutiach v prípadoch, ktoré zahŕňali druhý dodatok.

01 - Modified: 2024-09-07 10:50:02 - Feat.: - Title: USA považujú možné dodávky iránskych balistických striel do Ruska za alarmujúce 02 - Modified: 2024-09-07 09:00:00 - Feat.: - Title: Rusi tajne využívali amerických influencerov, platili im milióny dolárov. Nevedeli sme o tom, bránia sa 03 - Modified: 2024-09-07 07:25:59 - Feat.: - Title: Irak a USA sa dohodli na stiahnutí vojakov so začiatkom na budúci rok 04 - Modified: 2024-09-07 06:00:28 - Feat.: - Title: V USA majú prvý prípad vtáčej chrípky bez potvrdeného kontaktu so zvieraťom 05 - Modified: 2024-09-06 17:40:00 - Feat.: - Title: Trump požiadal o zrušenie prvého verdiktu vo veci sexuálneho útoku
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
08. september 2024 02:18