Britskí klimatickí aktivisti zo skupiny Just Stop Oil prenikli do areálu letiska Stansted ležiaceho severovýchodne od Londýna a oranžovou farbou postriekali dve súkromné lietadlá. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Britské aktivistky, ktoré farbou postriekali lietadlá, ostávajú vo väzbe

23.06.2024, 07:34
Autor:
TASRTASR

Obe demonštrantky boli obvinené z neoprávneného vniknutia na pozemok s priťažujúcimi okolnosťami a z narušenia národnej infraštruktúry.

Dve britské klimatické aktivistky zo skupiny Just Stop Oil (JSO), ktoré sú obvinené z trestného činu po tom, ako na letisku Stansted pri Londýne postriekali dve súkromné lietadlá oranžovou farbou, v sobotu odmietli prepustiť na kauciu. Aktivistky pred súdom uviedli, že sú nevinné. Informuje o tom agentúra AFP.

Ženy vo veku 22 a 28 rokov vo štvrtok skoro ráno prerezali kovové oplotenie letiska a lietadlá postriekali farbou, ktorú si priniesli v hasiacich prístrojoch. Týmto činom chceli podľa vyhlásenia skupiny upozorniť na požiadavku, aby sa budúca britská vláda, ktorá vzíde z júlových volieb, zaviazala k postupnému ukončeniu používania fosílnych palív do roku 2030.

Obe demonštrantky boli obvinené z neoprávneného vniknutia na pozemok s priťažujúcimi okolnosťami a z narušenia národnej infraštruktúry, uviedla polícia vo vyhlásení.

image

Britskí klimatickí aktivisti posprejovali súkromné lietadlá na letisku Stansted

Po predvedení pred súd aktivistky popreli tieto obvinenia. Podľa prokuratúry spôsobili škodu vo výške viac ako 52-tisíc libier. V tejto sume nie je zahrnutý poškodený plot ani náklady na financovanie dodatočných bezpečnostných opatrení po incidente.

Organizácia JSO tvrdí, že na letisku niekoľko hodín pred incidentom pristálo súkromné lietadlo americkej speváčky Taylor Swiftovej. Polícia v grófstve Essex toto tvrdenie poprela. Ochrancovia životného prostredia Swiftovú kritizujú za používanie súkromných lietadiel. V roku 2022 bola na prvom mieste zoznamu celebrít, ktoré ich používaním produkujú najviac emisií CO2. Zoznam zverejnila britská marketingová firma Yard.

Skupina Just Stop Oil založená vo februári 2022 sa rôznymi spôsobmi snaží dosiahnuť, aby sa britská vláda zaviazala zastaviť vydávanie nových licencií na ťažbu fosílnych palív. Deň pred incidentom na letisku nastriekali jej aktivisti oranžovú práškovú farbu na prehistorickú pamiatku Stonehenge, zapísanú do svetového dedičstva UNESCO.

01 - Modified: 2024-09-05 21:22:00 - Feat.: - Title: Britská vláda chce zrušiť dedičné mandáty v Snemovni lordov. Obmedzovanie opozície, tvrdia konzervatívci 02 - Modified: 2024-09-05 17:33:37 - Feat.: - Title: Britský vojenský vrtuľník mal nehodu v Lamanšskom prielive, jedna osoba zahynula 03 - Modified: 2024-09-05 14:34:45 - Feat.: - Title: Britský protimonopolný úrad prešetruje predaj lístkov na koncerty Oasis 04 - Modified: 2024-09-05 13:22:00 - Feat.: - Title: EÚ, Británia aj Spojené štáty majú podpísať prvú právne záväznú medzinárodnú zmluvu o AI 05 - Modified: 2024-09-05 05:40:36 - Feat.: - Title: Viac právomocí pre regulátorov. Britská vláda predložila do parlamentu zákon o ochrane vôd riek, morí a jazier
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
08. september 2024 01:45