Vozidlá záchrannej služby na ulici v Machačkale v južnom Rusku. FOTO: Reuters
StoryEditor

Ozbrojenci strieľali v Rusku, cieľom bola synagóga, kostol a policajný post. Zahynulo 15 policajtov

23.06.2024, 18:26
24.06.2024, 06:48
Autor:
ČTKČTK

Medzi obeťami podľa úradov nie sú len policajti, ale aj nespresnený počet civilistov.

V ruskom Dagestane, regióne na brehoch Kaspického mora, pokračuje pátranie po možných komplicoch páchateľov nedeľňajších útokov, ktoré si vyžiadali životy najmenej 15 policajtov a niekoľkých civilistov.

Podľa štátnej agentúry TASS to uviedol ruský Národný protiteroristický výbor (NAK). Príslušníci bezpečnostných zložiek zabili celkovo päť ozbrojených útočníkov, z toho dvoch v Derbente a troch v miestnej metropole Machačkale. Cieľmi útokov boli dva kostoly, dve synagógy a policajné stanovište.

Šéf Dagestánu Sergej Melikov vo vyhlásení na svojom telegramovom profile informoval o až šiestich zabitých útočníkoch; nie je jasné, aký údaj je presný.

Śéfa dagestánskeho okresu vylúčili zo strany

K zodpovednosti za činy sa zatiaľ nikto neprihlásil. Portál Kommersant už v nedeľu večer informoval, že sa do nich zapojili dvaja synovia a synovec šéfa dagestánskeho Sergokalinského okresu Magomeda Omarova, ktoré bezpečnostné zložky "zlikvidovali".

Podľa TASS policajti Omarova zadržali a na policajnú stanicu podal svedectvo. Regionálna kancelária vládnej strany Jednotné Rusko potom dnes v noci oznámila, že Omarov bol zo strany vylúčený.

Ukončenie "aktívnej fázy" protiteroristickej operácie ohlásili úrady už v nedeľu večer, šéf Dagestánu Melikov však dnes skoro ráno uviedol, že na mieste stále pôsobia experti na výbušniny, žiadne explózie však hlásené neboli, a pokračuje pátranie po možných komplicoch útočníkov. V Dagestane bude podľa Melikova od dnes do stredy platiť trojdňový smútok.

"Pátracia a vyšetrovacia činnosť bude pokračovať, kým nebudú identifikovaní všetci členovia týchto spiacich buniek, ktorí boli dobre pripravení," uviedol Melikov a naznačil, že páchatelia dostali istú pomoc aj zo zahraničia.

Derbent a Machačkala

Správy o útokoch prišli v nedeľu v podvečer najprv z Derbentu, kde neznámi ľudia začali strieľať na synagógu a pravoslávny kostol.

Krátko potom médiá informovali tiež o útoku v Machačkale, ktorá sa nachádza asi 120 kilometrov severne od Derbentu, ktorý sa začal streľbou na stanovišti dopravnej polície a pokračoval stretom s bezpečnostnými zložkami v jednej z miestnych ulíc a útokom na miestny kostol a synagógu.

Úrady okrem toho informovali o streľbe neznámych ľudí na policajné auto v obci Sergokala, ktorá sa nachádza asi 70 kilometrov južne od Machačkaly.

Medzi obeťami podľa úradov nie sú len policajti, ale aj nespresnený počet civilistov; médiá informovali o zabitom kňazovi pri útoku na derbentský kostol a mŕtvom strážcovi kostola v Machačkale. Rodiny obetí podľa Melikova dostanú od úradov finančnú pomoc.

Juhoruský Dagestan sa nachádza na severnom Kaukaze a je to prevažne moslimský región, ktorý býval predtým miestom častých útokov islamských separatistov, ich intenzita však pred rokmi výrazne klesla. Agentúra Reuters dnes podotkla, že ruské bezpečnostné zložky tvrdo potlačili extrémistov v regióne a ruské úrady v roku 2017 oznámili, že ich porazili.

01 - Modified: 2024-06-27 08:42:39 - Feat.: - Title: Na severe Ruska sa vykoľajil vlak, hlásia najmenej dve obete 02 - Modified: 2024-06-27 06:02:18 - Feat.: - Title: Ruskí vtipkári zverejnili videohovor s britským ministrom Cameronom o Ukrajine. Vydávali sa za Porošenka 03 - Modified: 2024-06-26 17:27:13 - Feat.: - Title: V Rusku vykoľajil osobný vlak, nehoda si vyžiadala ranených, píšu médiá 04 - Modified: 2024-06-26 16:28:09 - Feat.: - Title: Vyznamenaný ruský vojak si má odpykať 11 rokov za vraždu dievčaťa v Luhansku. Zbavili ho titulu Hrdina Ruska 05 - Modified: 2024-06-26 14:50:20 - Feat.: - Title: Európska únia schválila sankcie proti Bielorusku, majú zabrániť Moskve obchádzať obmedzenia
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. jún 2024 11:25