Ruský vojak stojí na stráži neďaleko Záporožskej jadrovej elektrárne. FOTO: Reuters
StoryEditor

Jadrový dozorný orgán OSN vyzýva na zastavenie útokov na mesto pri záporožskej elektrárni

24.06.2024, 09:06
Autor:
TASRTASR

Ruskom dosadení predstavitelia Záporožskej jadrovej elektrárne obvinili Ukrajinu z dvoch útokov bezpilotných lietadiel.

Jadrový dozorný orgán OSN v nedeľu vyzval na zastavenie útokov na Enerhodar, mesto neďaleko Ruskom okupovanej Záporožskej jadrovej elektrárne (ZAES).

K výzve došlo po tom, ako minulý týždeň dronové nálety zasiahli dve elektrické rozvodne pre túto oblasť. Informuje o tom agentúra Reuters.

Ruskom dosadení predstavitelia ZAES obvinili Ukrajinu z dvoch útokov bezpilotných lietadiel, pri ktorých bola zničená jedna rozvodňa, poškodená druhá a na určitý čas sa prerušila dodávka elektriny pre obyvateľov.

Generálny riaditeľ MAAE Rafael Grossi sa nezmienil o Ukrajine a uviedol, že incidenty nemajú žiadny vplyv na prevádzku ZAES. Povedal však, že útoky musia prestať.

image

Šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu Grossi rokoval s Putinom o situácii v Záporožskej elektrárni

"Ktokoľvek za tým stojí, musí to zastaviť. Používanie dronov proti elektrárni a jej okoliu je čoraz častejšie. Je to úplne neprijateľné a je to v rozpore s bezpečnostnými piliermi a konkrétnymi zásadami, ktoré boli jednomyseľne prijaté," uviedol Grossi vo vyhlásení na webovej stránke MAAE.

Dodal, že v meste Enerhodar, ktoré sa nachádza niekoľko kilometrov od elektrárne, bola na 16 hodín prerušená dodávka elektrickej energie. Ani jeden z útokov, ku ktorým došlo v stredu a v piatok, však nemal žiadny vplyv na elektrické vedenie, ktoré jadrová elektráreň využíva na svoju prevádzku.

Vedenie ZAES uviedlo, že niektoré "infraštruktúrne zariadenia" vrátane dopravného oddelenia zaznamenali poruchy, ale opatrenia jadrovej bezpečnosti zostali plne funkčné. Ukrajinskí predstavitelia sa k incidentom nevyjadrili.

image

Vojna je pre nás hrozbou. Atómky by na Slovensku mala strážiť armáda, hovorí expert

Podľa hovorkyne ruského ministerstva zahraničných vecí Marije Zacharovovej útoky ukázali, že Ukrajina nedbá na jadrovú bezpečnosť.

Ruské jednotky obsadili ZAES už v prvých dňoch invázie vo februári 2022, odvtedy sa Moskva a Kyjev pravidelne vzájomne obviňujú z ohrozovania bezpečnosti v okolí elektrárne. Tá v súčasnosti nevyrába žiadnu elektrickú energiu.

MAAE má v elektrárni svojich inšpektorov.

Rusko počas prvej zimy konfliktu masovo útočilo na ukrajinskú energetickú infraštruktúru a v marci tohto roku obnovilo dlhú sériu útokov. Kyjev tvrdí, že nová vlna útokov vyradila polovicu jeho kapacít vyrábajúcich energiu.

01 - Modified: 2024-06-29 15:12:38 - Feat.: - Title: Kuleba varuje pred ďalšou vojnou. Bez spravodlivého mieru príde, povedal v Dubrovníku 02 - Modified: 2024-06-29 13:05:26 - Feat.: - Title: Bielorusko posilňuje protivzdušnú obranu na hraniciach s Ukrajinou, dronov je čoraz viac 03 - Modified: 2024-06-29 14:43:44 - Feat.: - Title: Moskva ohlásila dobytie osady na východe Ukrajiny. Kyjev mal prísť o takmer 400 ľudí 04 - Modified: 2024-06-29 09:44:22 - Feat.: - Title: Mení Izrael postoj voči vojne na Ukrajine? Cez USA by mohol poskytnúť Kyjevu osem Patriotov 05 - Modified: 2024-06-29 09:17:24 - Feat.: - Title: V dôsledku ruskej agresie zahynulo viac než 500 ukrajinských detí, tvrdí Kyjev
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
29. jún 2024 18:23