Generálny tajomník OSN António Guterres. FOTO: Reuters
StoryEditor

Profitujete z dezinformácií a nenávisti, kritizuje Guterres sociálne siete. Vyzýva k vyvodeniu zodpovednosti

24.06.2024, 23:49
Autor:
TASRTASR

Generálny tajomník OSN varoval, že netransparentné algoritmy vrhajú ľudí do takzvaných informačných bublín a umocňujú predsudky.

Generálny tajomník OSN António Guterres v pondelok apeloval na technologické spoločnosti vlastniace sociálne platformy, aby prevzali svoj diel zodpovednosti a uznali škody, ktoré ich výrobky spôsobujú ľuďom. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

"Máte moc zmierniť ujmu spôsobenú ľuďom a spoločnostiam na celom svete. Máte moc zmeniť obchodné modely, ktoré profitujú z dezinformácií a nenávisti," povedal Guterres s odkazom na nemenovaných technologických gigantov.

Varoval, že netransparentné algoritmy vrhajú ľudí do takzvaných informačných bublín a umocňujú predsudky vrátane rasizmu, mizogýnie a diskriminácie všetkého druhu. Častým cieľom sú pritom ženy, utečenci, migranti a menšiny, dodáva Reuters.

Niektoré zainteresované strany za to podľa neho nesú veľkú zodpovednosť. "Pre nich mám jasný odkaz: Žiadame, aby ste konali," zdôraznil šéf OSN s tým, že inzerenti a PR agentúry musia prestať zarábať na škodlivom obsahu. Obrátil sa aj na tvorcov, aby nemárnili svojím talentom podporou falošných riešení, napríklad klimatickej krízy.

Vládam odkázal, aby nimi presadzované regulácie dodržiavali ľudské práva a aby sa zdržali drastických opatrení vrátane úplného vypnutia internetu. "Rešpektujte právo na slobodu názoru a prejavu," dodal.

Agentúra Reuters vo svojej správe pripomenula aj výzvu hlavného lekára Spojených štátov Viveka Murthyho z minulého týždňa. Ten požaduje, aby sa na sociálne siete pridala varovná známka ako upozornenie na to, že tieto platformy spôsobujú škody mladým ľuďom, najmä dospievajúcim.

01 - Modified: 2024-09-03 16:30:00 - Feat.: - Title: Ako by vyzeral svet bez Telegramu? Sieť, ktorú milujú diktátori, generáli aj revolucionári, stojí na rázcestí 02 - Modified: 2024-09-02 10:00:00 - Feat.: - Title: Ako vlastne fungujú influenceri? Psychológ vysvetľuje techniky ovplyvňovania, ktorými si získali aj teba 03 - Modified: 2024-09-02 10:54:35 - Feat.: - Title: VYSVETĽUJEME Konšpirácie, falošné správy, zločiny, alebo prečo je Telegram taký kontroverzný? 04 - Modified: 2024-08-28 08:00:00 - Feat.: - Title: Trpíš nespavosťou, depresiami či sociálnymi úzkosťami? Psychologička varuje, že za to môže vec, ktorú denne robí každý z nás 05 - Modified: 2024-08-27 09:13:54 - Feat.: - Title: Very demure, very mindful. Sociálnymi sieťami sa rýchlosťou blesku šíri nový trend, no čo vlastne znamená?
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
08. september 2024 01:56