Zakladateľ WikiLeaks Julian Assange. FOTO: Reuters
StoryEditor

Zakladateľ WikiLeaks Assange bude voľný, vráti sa do Austrálie. Dohodol sa s úradmi v USA

25.06.2024, 07:18
Autor:
ČTKČTKTASRTASR

Dohoda urobí bodku za dlhoročným sporom o slobodu slova a Julian Assange sa vďaka nej bude môcť vrátiť do domovskej Austrálie

Zakladateľ portálu WikiLeaks Julian Assange sa dohodol s americkou justíciou a mieni sa priznať k porušeniu zákona o ochrane tajných informácií.

Dohoda urobí bodku za dlhoročným sporom o slobodu slova a Assange sa vďaka nej bude môcť vrátiť do domovskej Austrálie. Informovali o tom tlačové agentúry na základe súdnych dokumentov vyplnených v pondelok americkým ministerstvom spravodlivosti.

Po rokoch na slobode

Prokuratúra podľa nich nebude požadovať pre Assangea nový trest a postačí jej päť rokov, ktoré strávil v cele v Británii. Podľa vyjadrenia WikiLeaks už Assange v pondelok väzenie opustil a odletel z Británie, čo ukazuje video na sociálnej sieti X.

52-ročný niekdajší počítačový expert v USA čelí 18 obvineniam, z toho 17 za špionáž. Podľa súdneho podania citovaného agentúrami sa mieni priznať k jedinému bodu obvinenia, ktorým je sprisahanie s cieľom získať a zverejniť utajované informácie o americkej národnej obrane.

image

Zakladateľ platformy WikiLeaks sa môže odvolať proti vydaniu do USA, rozhodol súd

Assange by si mal osobne vypočuť rozsudok v noci na stredu nášho času na súde na jednom z ostrovov tichomorského súostrovia Severnej Mariany, ktoré je pridruženým štátom USA. Odtiaľ by mal zamieriť priamo domov do Austrálie.

Assange stál v roku 2010 za doteraz najväčším únikom utajovaných armádnych dokumentov a zverejnením nespočtu diplomatických správ alebo videa z útoku v irackej metropole Bagdade, pri ktorom Američania zabili niekoľko ľudí vrátane dvoch novinárov.

Jeho právnici sa roky snažili brániť vydaniu do USA s tvrdením, že mu tam hrozí celkový trest až 175 rokov, ak bude odsúdený. Americké úrady odhadovali, že by trest bol výrazne nižší.

Trest si odpykal

Podľa spomínaného dokumentu prokuratúra navrhuje trest 62 mesiacov väzenia, ktorý zodpovedá dobe, už strávil v britskej cele. Ak sudca na dohodu prokuratúry a Assangeových obhajcov pristúpi, oslobodzujúci rozsudok zaznie v stredu o 9:00 ráno miestneho času (1:00 nášho času).

WikiLeaks dnes zverejnil video Assangea v džínsoch a modrobielej košeli s vyhrnutými rukávmi, ako podpisuje dokument o svojom prepustení z britského väzenia a následne sadá do súkromného lietadla s logom charterovej firmy VistaJet. Jediný jej let štartujúci v pondelok popoludní z londýnskeho letiska Stansted mieril podľa agentúry Reuters do Bangkoku, žiadny zo zdrojov oboznámených s Assangeovou cestou však oficiálne túto destináciu nepotvrdil.

Zástupcovia Assangom založeného portálu napísali, že jeho prepustenie je výsledkom celosvetovej kampane zástancov slobody slova a radu ďalších stúpencov.

"Julian je voľný!!! "napísala na X jeho žena Stella Assangeová. "Našu nezmernú vďačnosť k tebe nemožno vyjadriť slovami, áno k tebe, ktorý si všetky tie roky mobilizoval, aby sa sen mohol stať skutočnosťou," dodala.

Boj za slobodu slova

Assange od apríla 2019 býval v londýnskom väzení so zvýšenou ostrahou Belmarsh. Predtým strávil sedem rokov na veľvyslanectve Ekvádoru v Londýne, aby sa vyhol vydaniu do Švédska, ktoré ho chcelo stíhať kvôli podozreniu zo znásilnenia a sexuálneho obťažovania. V novembri 2019 švédska prokuratúra kvôli premlčaniu predbežné vyšetrovanie Assangea zastavila.

Počas viac ako 12 rokov zadržiavania sa Assange pre mnohých stal symbolom boja za slobodu slova. Podľa jeho blízkych sa zároveň väznenie negatívne prejavilo na jeho zdravotnom stave.

Austráska vláda v utorok uviedla, že vie o právnom konaní zakladateľa portálu Wikileaks Juliana Assangea v USA a dodala, že jeho prípad sa "naťahoval" príliš dlho. 

Podľa austrálskeho premiéra Anthonyho Albanesseho je jasné, že prípad Assangea sa "naťahoval príliš dlho a nič by sa nedalo získať jeho pokračujúcim väznením," píše Reuters.

Vláda v Austrálii dodala, že nie je vhodné záležitosť ďalej komentovať vzhľadom na prebiehajúce súdne konanie.

Assangeova matka Christine podľa agentúry AFP pre austrálske médiá vyjadrila vďačnosť, že jeho "utrpenie" sa teraz konečne končí.

01 - Modified: 2024-05-20 12:11:13 - Feat.: 1 - Title: Zakladateľ platformy WikiLeaks sa môže odvolať proti vydaniu do USA, rozhodol súd 02 - Modified: 2024-05-20 10:31:43 - Feat.: 1 - Title: Súd rozhodne o vydaní zakladateľa platformy WikiLeaks do USA, pred budovou sa protestuje 03 - Modified: 2024-04-10 17:53:20 - Feat.: 1 - Title: Biden zvažuje žiadosť Austrálie zrušiť stíhanie zakladateľa WikiLeaks, je obvinený zo špionáže
01 - Modified: 2024-06-26 17:53:45 - Feat.: - Title: Zakladateľ Wikileaks Julian Assange sa vrátil do Austrálie po 14-ročnom spore, na letisku ho vítali priaznivci 02 - Modified: 2024-06-26 09:38:17 - Feat.: - Title: Amerického vojaka v Japonsku obvinili zo sexuálneho napadnutia maloletej 03 - Modified: 2024-06-25 20:19:22 - Feat.: - Title: Historická chvíľa. Prvýkrát od marca 2023 spolu telefonicky hovorili ministri obrany USA a Ruska 04 - Modified: 2024-06-25 19:24:27 - Feat.: - Title: Nemusíme pokračovať touto cestou. Hlavný lekár USA klasifikoval násilie so zbraňami ako zdravotnú krízu 05 - Modified: 2024-06-25 18:50:24 - Feat.: - Title: Ročná spotreba Turecka. Dátové centrá a elektromobily výrazne zvyšujú dopyt po elektrine v Spojených štátoch
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. jún 2024 19:53