Jeden z delostrelcov jednotky, ktorú navštívili reportéri Reuters, upozornil, že munícia nie je pre Ukrajinu jediný problém. FOTO: Reuters
StoryEditor

Hlad po nábojoch je zažehnaný, Ukrajinci sa dokážu lepšie brániť. Problémom zostáva nedostatok ľudí

25.06.2024, 13:04
Autor:
ČTKČTK
  • Dodávky delostreleckých granátov pomáhajú zmierniť tlak na ukrajinských vojakov.
  • Český premiér informoval, že prvá zásielka munície z českej iniciatívy dorazila na Ukrajinu.
  • Ukrajinská armáda sa však v poslednom čase potýka s nedostatkom vojakov.

Dodávky delostreleckých granátov, ktoré mali mesiace zdržania kvôli politickým ťahúňom vo Washingtone, sa začali dostávať k ukrajinským jednotkám na frontovej línii. Informovala o tom dnes agentúra Reuters, ktorá zároveň napísala, že tieto dodávky pomáhajú zmierniť tlak na ukrajinských vojakov prečítaných ruskými inváznymi silami.

Nezávisle od správy Reuters dnes český premiér Petr Fiala oznámil, že pred časom na Ukrajinu dorazila prvá zásielka delostreleckej munície zariadenej v rámci českej iniciatívy.

Reportéri Reuters navštívili ukrajinskú delostreleckú jednotku v Doneckej oblasti na východe krajiny. Vojaci v tom čase strieľali z amerických samohybných húfníc M-109 tak, ako vyžadovala situácia. V minulosti boli podľa svojich slov nútení obmedzovať používanie delostreleckých nábojov kalibru 155mm pre ich nedostatok.

Česká iniciatíva

"Panoval hlad po nábojoch. Munícia bola na pomerne prísny prídel. Malo to vplyv na pechotu. Prichádzali (Rusi) zo všetkých strán, zraňovalo to príslušníkov pechoty," opísal veliteľ jednotky, 46-ročný Vasyl. Teraz podľa neho tento hlad pominul. "Pracujeme dobre," dodal ukrajinský vojak.

Dopyt po delostreleckých nábojoch prudko vzrástol po tom, ako Rusko vo februári 2022 začalo rozsiahlu inváziu do susednej krajiny. Časom sa stenčili zásoby spojencov Kyjeva, ktorí napadnutú krajinu podporujú dodávkami zbraní. Potrebné sú pritom tisíce delostreleckých granátov denne, píše Reuters.

image

Prvá zásielka z českej muničnej iniciatívy je už na Ukrajine. Robíme, čo je potrebné, vraví Fiala

Situáciu skomplikovalo päťmesačné čakanie, až na konci apríla americký Kongres schválil odkladaný balík pomoci v hodnote 61 miliárd dolárov, ktorého cieľom je okrem iného doplniť zásoby ukrajinského delostrelectva aj protivzdušnej obrany.

Americké dodávky boli dovtedy pre nedostatok financií od konca minulého roka zablokované. Žiadosť amerického prezidenta Joea Bidena o schválenie výdavkov vtedy narazila na odpor republikánov, ktorí súhlas dlho podmieňovali sprísnením imigračnej politiky.

Česko medzitým na februárovom summite Európskej únie prišlo s návrhom na nákup delostreleckej munície pre Ukrajinu z krajín mimo EÚ. Ministerka obrany Jana Černochová pred pár dňami v televízii CNN povedala, že k iniciatíve sa pripojilo 18 krajín a prvá dodávka munície bude na Ukrajine do konca júna, ako bolo prisľúbené.

Premiér Fiala dnes na sociálnych sieťach bez podrobností napísal, že prvá zásielka munície z českej iniciatívy dorazila na Ukrajinu už pred časom.

Nedostatok vojakov

Ruské invázne sily ťažkosti ukrajinskej armády využili na tlak na východnom fronte pri Avdijivke a dosiahli najväčší postup od prvých mesiacov vojny, napísala na začiatku mája stanica CNN. Rusko 10. mája tiež otvorilo nový front v Charkovskej oblasti, kde sprvu postupovalo a zabralo niekoľko dedín.

Agentúra AP uplynulý víkend napísala, že Ukrajincom sa do určitej miery darí zastavovať nový postup Rusov pozdĺž severovýchodného frontu, čo dala do súvislosti s nedávnym rozhodnutím Washingtonu, ktorý Kyjevu povolil používať zbrane dodané Američanmi na obmedzené údery na ruské územie.

image

Ako ukončiť vojnu na Ukrajine? Dôležití poradcovia Trumpa predstavili plán na mier

Jeden z delostrelcov jednotky, ktorú navštívili reportéri Reuters, upozornil, že munícia nie je pre Ukrajinu jediný problém. "Je nás veľmi málo. Nie je dosť ľudí. Nemáme ani polovicu ľudí, ktorých by sme mali mať," povedal 39-ročný Oleh.

Ukrajinské úrady po ruskom vpáde vyhlásili vojnový stav a všeobecnú mobilizáciu, avšak ukrajinská armáda sa v poslednom čase potýka s nedostatkom vojakov. V máji v krajine vstúpili do platnosti prísnejšie pravidlá odvodu do armády, ktorými sa Kyjev snaží doplniť stavy po mesiacoch vyčerpávajúcich bojov.

01 - Modified: 2024-06-25 09:23:31 - Feat.: 1 - Title: Frustrovaní Ukrajinci vzhliadajú k novej zbrani, tá môže priniesť nečakané problémy. Zmenia Rusi taktiku? 02 - Modified: 2024-06-25 09:21:00 - Feat.: 1 - Title: Ruská reakcia na mierový plán Trumpových poradcov: Hodnota spočíva v detailoch, treba zohľadniť stav na fronte 03 - Modified: 2024-06-25 07:28:31 - Feat.: 1 - Title: Rusko nad pohraničnými oblasťami zostrelilo 30 ukrajinských dronov, útok si vyžiadal jeden život 04 - Modified: 2024-06-24 12:11:17 - Feat.: 1 - Title: Podiel USA na ukrajinskom útoku na Krym bude mať následky, vyhráža sa Kremeľ 05 - Modified: 2024-06-24 07:07:01 - Feat.: 1 - Title: Jadrový dozorný orgán OSN vyzýva na zastavenie útokov na mesto pri záporožskej elektrárni 06 - Modified: 2024-06-23 14:31:17 - Feat.: 1 - Title: Raketový útok si v Sevastopole vyžiadal tri obete, Rusko obvinilo USA zo zodpovednosti
01 - Modified: 2024-06-26 18:43:26 - Feat.: - Title: Úrad vlády kritizuje Fialu za jeho výrok k medzivládnym konzultáciám, spomenul aj Fica 02 - Modified: 2024-06-26 18:10:55 - Feat.: - Title: Ukrajinci na Majstrovstvách Európy končia. Belgicko napriek remíze postupuje 03 - Modified: 2024-06-26 16:41:28 - Feat.: - Title: Rozvoj vzťahov medzi Českom a Slovenskom je veľmi dôležitý, povedal Fiala po stretnutí s Pellegrinim 04 - Modified: 2024-06-26 16:28:09 - Feat.: - Title: Vyznamenaný ruský vojak si má odpykať 11 rokov za vraždu dievčaťa v Luhansku. Zbavili ho titulu Hrdina Ruska 05 - Modified: 2024-06-26 15:49:08 - Feat.: - Title: Pri ostreľovaní bolo zranených päť Litovcov privážajúcich pomoc ukrajinským vojakom, jeden prišiel o nohu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. jún 2024 20:43