Prezident Peter Pellegrini. FOTO: TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Pellegrini avizoval schôdzku so Zelenským, nechce čakať na cestu do Kyjeva

26.06.2024, 14:07
26.06.2024, 14:32
Autor:
TASRTASR

Peter Pellegrini navštívi budúci týždeň Poľsko a postupne všetky susedné krajiny.

Slovenský prezident Peter Pellegrini už má naplánované stretnutie s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Uskutoční sa buď tento týždeň v Bruseli počas zasadnutia Európskej rady, alebo počas nadchádzajúceho samitu NATO vo Washingtone.

Povedal to v stredu počas svojej prvej zahraničnej cesty v Prahe. Budúci týždeň navštívi Poľsko a postupne všetky susedné krajiny. Návštevou Bruselu chce dať najavo pevné ukotvenie Slovenska v štruktúrach EÚ a NATO, informuje spravodajkyňa TASR.

image

Na obnovenie medzivládnych rokovaní s Českom musí ešte prejsť trochu času, povedal Pellegrini

"Mám avizované, že s pánom ukrajinským prezidentom sa stretnem buď už tento týždeň na Európskej rade, na okraj, alebo keď nie, tak už máme dohodnuté bilaterálne rokovanie na samite NATO, aby sme nečakali, kým sa uskutoční oficiálna návšteva v Kyjeve," povedal Pellegrini.

Podotkol, že z Prahy hneď odlieta do Bruselu, kde má ako prezident prvú bilaterálnu návštevu u predsedníčky Európskej komisie. "To znamená, že oficiálne moja prvá cesta viedla do Prahy a druhá do Bruselu, aby som jasne ukázal a vyvrátil akékoľvek pochybnosti o našej zahranično-politickej orientácii," zdôraznil.

Slovensko podľa jeho slov je a vždy bude pevne ukotvené v EÚ aj v NATO a nič na tomto kurze nebude meniť ani vláda, ani on ako prezident.

image

Pavel privítal prezidenta Pellegriniho. Začína zmierovanie špičiek susedných krajín

"Jediné, čo sme k tomu vždy dodali, je, že nemusíme už po desiatkach rokov členstva v týchto organizáciách byť pasívnymi členmi, ktorí len prijímajú rozhodnutia, ale môžeme byť spolutvorcami rozhodnutí," vysvetlil Pellegrini.

S českým prezidentom Petrom Pavlom sa podľa neho zhodli, že SR ani ČR by nemali mať strach zo svojej veľkosti, ale môžu suverénnym hlasom hovoriť svoj názor a zastupovať región strednej a východnej Európy, ktorý má podľa jeho slov trochu iné špecifiká, ako napríklad jej západná časť.

Po letných prázdninách by chcel navštíviť Nemecko a Francúzsko.

01 - Modified: 2024-06-26 19:06:35 - Feat.: - Title: Pellegrini sa stretol s von der Leyenovou, v Bruseli lobuje pri delení funkcií za Šefčoviča 02 - Modified: 2024-06-26 18:10:55 - Feat.: - Title: Ukrajinci na Majstrovstvách Európy končia. Belgicko napriek remíze postupuje 03 - Modified: 2024-06-26 16:41:28 - Feat.: - Title: Rozvoj vzťahov medzi Českom a Slovenskom je veľmi dôležitý, povedal Fiala po stretnutí s Pellegrinim 04 - Modified: 2024-06-26 15:10:46 - Feat.: - Title: Zelenskyj počas návštevy vojakov na fronte kritizoval niektorých členov vlády, ktorí na front nechodia 05 - Modified: 2024-06-26 14:26:33 - Feat.: - Title: Pellegrini má čas do utorka, inak ohrozí zákon o STVR. Nechápem, na čo čaká, reaguje pre HN Michelko
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. jún 2024 08:18