FOTO: REUTERS
StoryEditor

Severná Kórea odsúdila ukrajinský útok na Krym, počas ktorého Kyjev použil zbrane od USA

27.06.2024, 08:56
Autor:
TASRTASR

V nedeľu Ukrajina zaútočila na Ruskom anektovaný Krym raketami ATACMS, v dôsledku čoho prišli o život najmenej štyria ľudia a 153 ďalších vrátane detí utrpelo zranenia.

Severná Kórea vyjadrila vo štvrtok podporu Rusku a odsúdila ukrajinský útok na polostrov Krym, pri ktorom boli využité zbrane dodané Kyjevu od Spojených štátov, píše agentúra Jonhap.

V nedeľu Ukrajina zaútočila na Ruskom anektovaný Krym raketami ATACMS, v dôsledku čoho prišli o život najmenej štyria ľudia a 153 ďalších vrátane detí utrpelo zranenia. "Dôrazne odsudzujem nedávny vojenský útok na územie Ruska. Ide o neospravedlniteľný a ohavný zločin proti ľudskosti," povedal minister obrany KĽDR Kchang Sun-nam vo vyhlásení.

Rusko zároveň tvrdí, že USA poskytli Ukrajine spravodajskú podporu a informácie týkajúce sa zacielenia spomenutého útoku. Spojené štáty naopak tvrdia, že Kyjev si svoje ciele vyberá sám.

image

Summit EÚ rieši fungovanie Únie na najbližších päť rokov i najvyššie funkcie

"Závažnosť problému spočíva v tom, že rakety vystrelené na civilistov administratívou (ukrajinského prezidenta Volodymyra) Zelenského boli vyrobené v USA tak, ako to uvádzajú ruskí predstavitelia. Rovnako aj súradnice im poskytli americkí experti," vyhlásil Kchang. Severokórejský minister označil Washington za "najhoršieho sponzora vojny" a dodal, že "je plne dokázateľné, že "zbrane dodané Spojenými štátmi na Ukrajinu slúžia na masakrovanie mierumilovných občanov Ruska".

Od nedávneho summitu severokórejského vodcu Kim Čong-una s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, ktorý sa konal v Pchjongjangu, vydala KĽDR sériu vyhlásení určených na podporu moskovskej invázie na Ukrajine, ktorú označila za "legitímny akt obrany".

"Vždy budeme stáť na strane ruskej armády a obyvateľov v ich spravodlivej vojne za ochranu národnej suverenity a bezpečnosti," dodal Kchang a zároveň označil útok na polostrov za "vraždu na objednávku".

01 - Modified: 2024-07-01 14:24:58 - Feat.: - Title: Prevrat v Kyjeve: Zmarili sme ruský pokus o prebratie vlády a obsadenie parlamentu, tvrdí bezpečnostná služba 02 - Modified: 2024-07-01 13:48:33 - Feat.: - Title: Obyvatelia KĽDR nosia odznaky s Kim Čong-unom, kult jeho osobnosti rastie 03 - Modified: 2024-07-01 12:15:35 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Ako sa bude vyvíjať vojna v lete? Rusi nejdú podľa príručky, Ukrajinci cielia na ich slabinu 04 - Modified: 2024-07-01 06:41:33 - Feat.: - Title: Odchádzajúci holandský premiér v rozlúčkovom prejave vyzval na ďalšiu pomoc pre Ukrajinu 05 - Modified: 2024-07-01 06:16:52 - Feat.: - Title: Ruská protivzdušná obrana zničila v noci 36 ukrajinských dronov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
01. júl 2024 18:14