Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij a predseda Európskej rady Charles Michel. FOTO: Reuters
StoryEditor

Zelenskyj sa v Bruseli stretol s lídrami EÚ, podpísal novú bezpečnostnú dohodu

27.06.2024, 13:13
27.06.2024, 15:18
Autor:
ČTKČTK

Bezpečnostné záruky sa majú týkať viacerých oblastí vrátane poskytovania ďalšej vojenskej pomoci, najmä munície a protivzdušnej obrany.

Európska únia a Ukrajina dnes v Bruseli podpísali bezpečnostnú dohodu, ktorá sľubuje pokračovanie vojenskej i ďalšej pomoci Kyjevu, ktorý sa už viac ako dva roky bráni ruskej invázii.

Dohodu podpísali ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, predseda Európskej rady Charles Michel a šéfka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová. Podobné bilaterálne dohody zatiaľ Ukrajina uzavrela s viacerými západnými spojencami. Dnes k nim pribudli ešte Litva a Estónsko.

Bezpečnostný pakt s Úniou

Bezpečnostná dohoda medzi EÚ a Ukrajinou podľa diplomatov zhŕňa doterajší rozsah záväzkov Európskej únie smerom k podpore Kyjeva. Dokument neuvádza finančnú hodnotu ani množstvo budúcej vojenskej pomoci EÚ, odkazuje ale napríklad na nedávne rozhodnutie EÚ vložiť tento rok päť miliárd eur do špeciálneho fondu na vojenskú pomoc Ukrajine.

"Ďalšie porovnateľné ročné zvýšenie možno očakávať do roku 2027," uvádza podľa portálu Euractiv dokument.

Podľa diplomatických zdrojov prichádza podpis dohody v kľúčovej chvíli po voľbách do Európskeho parlamentu a pred začiatkom nového funkčného obdobia EK. Ide o príležitosť Ukrajincom odkázať, že sa únia politika nezmení, aby nemali strach, že ich únia nebude ďalej podporovať, uviedol tento zdroj. Dodal, že ide tiež o dôležitý symbol.

Bezpečnostné záruky sa majú týkať viacerých oblastí vrátane poskytovania ďalšej vojenskej pomoci, najmä munície a protivzdušnej obrany. Dohoda ale rieši napríklad aj výcvik ukrajinských vojakov či spoluprácu v obrannom priemysle.

Kyjev podľa ukrajinskej prezidentskej kancelárie zatiaľ uzavrel 17 takýchto dohôd, niekoľko ďalších plánuje podpísať v nasledujúcich mesiacoch.

Naposledy to boli dohody so Spojenými štátmi, Japonskom, ale aj s Britániou, Nemeckom, Francúzskom, Dánskom, Kanadou, Talianskom, Holandskom, Fínskom, Lotyšskom, Španielskom, Belgickom, Portugalskom, Švédskom, Islandom a Nórskom. Dohodu s USA podpísal Zelenskyj 13. júna s americkým prezidentom Joom Bidenom.

Objavili sa ale už špekulácie, že by táto dohoda mohla byť zrušená, ak by v Bielom dome Bidena po tohtoročných voľbách vystriedal Donald Trump

Michel: EÚ sa nenechá Ruskom zastrašiť

Podpísanie bezpečnostnej dohody s EÚ je podľa predsedu Európskej rady Charlesa Michela odkazom, že Únia bude Ukrajinu podporovať tak dlho, ako to bude potrebné. Michel to uviedol po tom, čo sa s prezidentom Zelenským privítal na červenom koberci pred rokovaním v Bruseli.

Niekoľko krokov, ku ktorým EÚ v posledných dňoch pristúpila, vrátane rozhodnutia použiť na podporu Ukrajiny výnosy z ruských aktív zmrazených v Európe, podľa Michela ukazuje, že sa EÚ nenechá Ruskom zastrašiť. Prvá časť z týchto peňazí, 1,4 miliardy eur, by sa mala na Ukrajinu dostať už na budúci týždeň.

Zelenskyj následne na úvod krátkeho vyhlásenia úniovým lídrom poďakoval za ich doterajšiu pomoc aj za historické rozhodnutie, ktorým bolo oficiálne otvorenie prístupových rozhovorov Ukrajiny s EÚ tento týždeň v utorok. Jeho krajina podľa neho teraz urgentne potrebuje najmä protivzdušnú obranu.

01 - Modified: 2024-07-04 06:57:05 - Feat.: - Title: Takmer 400 útokov za deň. Pri ruskom ostreľovaní v Záporožskej oblasti zahynuli dvaja ľudia 02 - Modified: 2024-07-04 05:14:34 - Feat.: - Title: Počet civilných obetí ruského útoku na Dnipro stúpol na päť 03 - Modified: 2024-07-03 20:20:52 - Feat.: - Title: Pri útoku Ukrajiny pri Záporožskej jadrovej elektrárni boli zranení ôsmi pracovníci, dodávky sú prerušené 04 - Modified: 2024-07-03 19:58:32 - Feat.: - Title: Ukrajina predloží OSN rezolúciu o jadrovej bezpečnosti, zameria sa na Záporožskú elektráreň 05 - Modified: 2024-07-03 19:53:22 - Feat.: - Title: Kuleba rokoval s Kacom o hrozbách, s Blinkenom o protivzdušnej obrane
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
04. júl 2024 11:31