Ultraortodoxní židia protestujú po rozhodnutí izraelského najvyššieho súdu, ktorý vyžaduje, aby ich štát začal povolávať do armády. FOTO: Reuters
StoryEditor

Ultraortodoxní židia zablokovali diaľnicu, protestujú proti povolaniu do armády

28.06.2024, 09:55
Autor:
ČTKČTK

Debata o brannej povinnosti pre komunitu haredim sa zintenzívnila v októbri, keď Izrael v Pásme Gazy začal vojenskú operáciu v reakcii na bezprecedentný teroristický útok hnutia Hamas.

Stovky ultraortodoxných židov dnes na dve hodiny zablokovali hlavnú diaľnicu v strednom Izraeli, informuje agentúra AP. Muži protestovali proti rozhodnutiu najvyššieho súdu z tohto týždňa, na základe ktorého majú byť povolaní do armády. Ultraortodoxní židia, takzvaní haredim, majú v Izraeli množstvo výnimiek, vrátane tej z brannej povinnosti.

Hoci v armáde židovského štátu musí povinne slúžiť drvivá väčšina mužov a žien, muži zo skupiny haredim sa namiesto fyzickej prípravy na potenciálny konflikt venujú štúdiu náboženských textov, ktoré chápu ako podiel na ochrane krajiny.

Táto výnimka platí od založenia Izraela v roku 1948, keď haredim bolo ale asi len päť percent. Odvtedy sa počet ultraortodoxných židov výrazne zvýšil a dnes tvorí asi 13 percent izraelskej populácie.

image

Izraelský minister Arbel chce, aby ultraortodoxní židia slúžili v armáde

Protestujúci diaľnicu blokovali telami, policajné zložky ich z miesta museli odvliecť. Proti davu boli tiež nasadení policajti na koňoch. Viacerí demonštranti držali transparenty a prevolávali protestné heslá ako "Radšej do väzenia ako do armády! "

"Prišli sme sem s jedným cieľom, a to síce vyjadriť postoj celej ortodoxnej komunity. Všetci by sme radšej išli do väzenia, ako aby nás povolali do armády," vysvetlil svoj názor jeden z demonštrantov.

Debata o brannej povinnosti pre komunitu haredim sa zintenzívnila v októbri, keď Izrael v Pásme Gazy začal vojenskú operáciu v reakcii na bezprecedentný teroristický útok hnutia Hamas, ktoré napríklad Spojené štáty, EÚ a česká vláda považujú za teroristickú organizáciu. Pri útoku prišlo o život 1200 ľudí, ďalších 250 ich ozbrojenci odvliekli ako rukojemníkov.

Palestínske úrady ovládané Hamásom tvrdia, že Izrael už od októbra zabil viac ako 37 700 Palestínčanov. Podľa izraelských dát vo vojne zatiaľ padlo vyše 600 židovských vojakov.

image

Hamas bude v Pásme Gazy podľa šéfa izraelského letectva čoskoro porazený, je pripravený čeliť Hizballáhu

Izraelský najvyšší súd o možnosti povolať do zbrane ultraortodoxných mužov rozhodol v utorok. Na základe súčasného znenia zákona justícia nevidí dôvod, prečo by sa vojenská služba nemala týkať všetkých mužov, ktorí sú k nej spôsobilí.

Tento krok by mohol spôsobiť pád kabinetu súčasného premiéra Benjamina Netanjahua, upozorňujú médiá. Jeho ultraortodoxní koaliční partneri, ktorí Netanjahua z veľkej časti držia pri moci, s rozhodnutím súdu kategoricky nesúhlasia.

Politickí lídri z radov haredim zatiaľ nepovedali, či vládu opustia. Na nedeľu však ich stúpenci zvolali veľký protest v Jeruzaleme.

01 - Modified: 2024-07-04 21:00:02 - Feat.: - Title: USA podľa zdroja vnímajú prelom v rokovaniach medzi Izraelom a Hamasom, niektoré otázky pretrvávajú 02 - Modified: 2024-07-04 19:42:28 - Feat.: - Title: Izrael vyšle delegáciu na rokovania s Hamasom o prepustení rukojemníkov 03 - Modified: 2024-07-04 17:29:42 - Feat.: - Title: Izrael schválil plány na výstavbu 5300 nových domov na okupovanom Západnom brehu 04 - Modified: 2024-07-04 13:27:15 - Feat.: - Title: Izraelský kabinet zváži návrh na prímerie v Pásme Gazy. Hamas preukázal snahu dosiahnuť rámcovú dohodu 05 - Modified: 2024-07-03 22:11:04 - Feat.: - Title: Izrael skúma reakciu Hamasu na návrh prímeria v Gaze. Snahy doteraz viazli
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
04. júl 2024 23:32