Bolívijský generál Juan Jose Zuniga je predstavený po jeho zatknutí úradmi za pokus o prevrat v La Paz. FOTO: Reuters
StoryEditor

Najtrápnejší puč v histórii? Trojhodinový útok na palác podčiarkol voľný pád Bolívie, v uliciach horelo

29.06.2024, 00:00
  • V stredu popoludní maskovaní muži prišli na centrálne námestie v bolívijskej metropole La Paz a transportérom rozrazili bránu prezidentského paláca.
  • Prezident Luis Arce vyšiel von za generálom do haly prezidentského paláca a pred kamerami na neho nakričal ako na malého chlapca.
  • Zatiaľ čo investorov odrádza politická nestabilita, ekonomická situácia sa rapídne zhoršila.

Ak raz historici budú spisovať rebríček najkratších pokusov o puč v histórii ľudstva, stredajšia rebélia generála Juana Josého Zúñigu sa určite umiestni na popredných priečkach.

Trvala dohromady tri hodiny a jej hlavným výsledkom je zmätok a otázky, kto tým čo sledoval.

Armáda chcela novú vládu

V stredu popoludní Zúñigovi maskovaní muži prišli na centrálne námestie v bolívijskej metropole La Paz a transportérom rozrazili bránu prezidentského paláca. Generál vyskočil na kapotu obrnencov a novinárom oznámil, že bude vymenovaná nová vláda, pretože Bolívia už ďalej nemôže pokračovať v nastavenom kurze.

Video: Zjavný vojenský prevrat v Bolívii zlyhal:

„Politici musia prestať ničiť a zbedačovať našu krajinu, musia ukončiť ponižovanie armády,“ rečnil generál, ktorý bol len o deň skôr odvolaný z funkcie veliteľa bolívijských ozbrojených zložiek. A pohrozil, že armáda „má gule“. Lenže ako sa zdá, tie nechýbajú ani prezidentovi.

image

Bolivijská armáda vpadla do sídla prezidenta, ten mobilizuje ľudí proti puču

Luis Arce vyšiel von za generálom do haly prezidentského paláca a pred kamerami na neho nakričal ako na malého chlapca: „Som váš veliteľ a nariaďujem vám, aby ste svojich vojakov odvolali. Takú insubordináciu nebudem tolerovať!“ Krátko potom Arce menoval nové vedenie ozbrojených zložiek, vojaci sa stiahli do kasární a Plaza Murillo zaplavili prezidentovi podporovatelia.

Zúñiga sa nechal zatknúť, hrozí mu až dvadsať rokov. Nad jeho letmou vzburou však visí niekoľko otáznikov. Po zatknutí totiž vyhlásil, že zorganizovaním pokusu o puč ho poveril sám Luis Arce. „Prezident mi povedal: Situácia je zlá, úplne kritická. Je potrebné urobiť niečo, čo mi zdvihne popularitu,“ zveril sa s tým, že Arce ho výslovne podnietil na použitie tankov.

V pozadí mocenských bojov

Tu na javisko vstupuje najdôležitejšia postava nášho predstavenia. Áno, reč je o Evovi Moralesovi, ochrancovi andských pestovateľov koky a vierozvestovi domorodého socializmu, ktorý na čele dvanásťmiliónovej krajiny stál trinásť rokov. Ale keď sa v roku 2019 nechal v rozpore s ústavou zvoliť tretíkrát, vypukli masové protesty a Morales rezignoval a utiekol z krajiny.

Luis Arce býval považovaný za jeho chránenca. Je členom jeho Hnutia za socializmus a bol ministrom hospodárstva. Lenže od jeho nástupu do prezidentskej funkcie vzťahy oboch mužov dosť ochladli. Moralesovi spojenci v Kongrese prezidentovi hádžu polená pod nohy a blokujú pokusy zalepiť deravú štátnu kasu pôžičkami a prilákaním zahraničných investorov.

Bolívia sa do ich hľadáčika dostáva predovšetkým vďaka obrovským zásobám lítia, kľúčového prvku na výrobu batérií do elektroáut. Vláda vlani podpísala kontrakty s ťažiarmi z Ruska a Číny, naopak Moralesove dlhoročné sľuby o vybudovaní národného priemyslu okolo spracovania a ťažby lítia sa nikdy nerealizovali.

image

Bolívia chce v zahraničnom obchode posilniť čínsky jüan na úkor dolára

Zatiaľ čo investorov odrádza politická nestabilita, ekonomická situácia sa rapídne zhoršila. Krajiny s bohatými zásobami zemného plynu doplácajú na znárodňovanie z čias Moralesovej vlády a štedré sociálne programy, v ktorých prvý domorodý prezident pokračoval aj po prepade cien fosílnych palív na svetových trhoch.

Príjmy z plynu sa postupne zmenšovali aj kvôli zanedbávaniu investícií...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-09 05:12:46 - Feat.: 1 - Title: Bývalý ekvádorský viceprezident zatknutý pri razii na ambasáde bol hospitalizovaný, odmietol jesť 02 - Modified: 2024-06-11 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Reportér HN na cestách: Kolumbia odhadzuje Escobarov odkaz. Turistov láka históriou, mladých ľudí univerzitami 03 - Modified: 2024-01-19 06:42:31 - Feat.: 1 - Title: Mexiko a Čile žiadajú Medzinárodný trestný súd o vyšetrovanie možných zločinov v Pásme Gazy 04 - Modified: 2023-07-30 15:13:36 - Feat.: 1 - Title: Bolívia chce v zahraničnom obchode posilniť čínsky jüan na úkor dolára 05 - Modified: 2024-06-26 21:40:01 - Feat.: 1 - Title: Bolivijská armáda vpadla do sídla prezidenta, ten mobilizuje ľudí proti puču
01 - Modified: 2024-06-28 20:48:07 - Feat.: - Title: Počet zadržaných pre pokus o štátny prevrat v Bolívii stúpol na 21 02 - Modified: 2024-06-28 05:39:02 - Feat.: - Title: Generál konal na vlastnú päsť. Bolívijský prezident Arce poprel obvinenie, že stál za pokusom o prevrat 03 - Modified: 2024-06-27 21:04:24 - Feat.: - Title: Vysoký komisár OSN Türk vyzval na vyšetrovanie po pokuse o prevrat v Bolívii, chce spravodlivý proces 04 - Modified: 2024-06-27 18:37:26 - Feat.: - Title: Američania preferujú Trumpa. Vek u neho problém nie je, vidia v ňom svoje záujmy 05 - Modified: 2024-06-27 06:35:54 - Feat.: - Title: EÚ, Španielsko i krajiny Latinskej Ameriky odsúdili kroky armády v Bolívii
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
29. jún 2024 00:04