Venezuelský prezident Nicolas Maduro. FOTO: Reuters/ Miraflores Palace
StoryEditor

Venezuela a USA obnovia rokovania o sankciách, tvrdí Maduro

02.07.2024, 08:52
Autor:
TASRTASR

Po vylúčení najsľubnejšieho opozičného kandidáta z prezidentských volieb Washington sankcie obnovil.

Venezuela chce v stredu obnoviť rokovania s vládou USA o zmiernení sankcií. Oznámil to v pondelok prezident Nicolás Maduro. Urobil tak necelý mesiac pred prezidentskými voľbami, v ktorých sa uchádza o tretie funkčné obdobie, informovala agentúra AP.

"Prijal som návrh americkej vlády začať priame rozhovory. Chcem dialóg, dohodu, budúcnosť pre naše vzťahy a zmenu — avšak pri rešpektovaní suverenity a nezávislosti Venezuely," povedal Maduro vo svojom pravidelnom televíznom programe.

Bezprostredne nebolo jasné, či s obnovením dialógu súhlasila aj vláda USA.

Voľby hlavy štátu sa uskutočnia 28. júla a budú najväčšou výzvou pre vládnucu Zjednotenú socialistickú stranu Venezuely (PSUV) počas jej 25-ročnej dominancie. V októbri minulého roka sa venezuelská autoritatívna vláda dohodla s časťou opozície, že oba tábory si budú môcť slobodne vybrať svojich kandidátov do prezidentských volieb.

image

Maduro obvinil USA z budovania tajných základní v regióne Esequiba, na ktorý si Venezuela robí nárok

USA následne zmiernili svoje sankcie voči venezuelskému ropnému a plynárenskému sektoru. Po vylúčení najsľubnejšieho opozičného kandidáta z volieb však Washington sankcie obnovil.

Na hlasovacom lístku bude desať kandidátov vrátane Madura. Jediným uchádzačom, ktorý má reálnu šancu poraziť úradujúceho prezidenta, je Edmundo González Urrutia, ktorý zastupuje opozičnú koalíciu Jednotná platforma.

Pozorovatelia však neočakávajú slobodné a spravodlivé voľby. Nedávno bolo zatknutých mnoho členov opozície a osoby, ktoré kritizujú vládu, nemohli kandidovať.

Venezuelou už roky zmieta vážna politická a ekonomická kríza. Ekonomika kedysi prosperujúcej krajiny s bohatými zásobami ropy trpí zlým riadením, korupciou a sankciami. Podľa OSN v posledných rokoch opustilo Venezuelu pre chudobu a násilie viac ako sedem miliónov ľudí.

01 - Modified: 2024-09-07 10:50:02 - Feat.: - Title: USA považujú možné dodávky iránskych balistických striel do Ruska za alarmujúce 02 - Modified: 2024-09-07 09:00:00 - Feat.: - Title: Rusi tajne využívali amerických influencerov, platili im milióny dolárov. Nevedeli sme o tom, bránia sa 03 - Modified: 2024-09-07 07:25:59 - Feat.: - Title: Irak a USA sa dohodli na stiahnutí vojakov so začiatkom na budúci rok 04 - Modified: 2024-09-07 06:00:28 - Feat.: - Title: V USA majú prvý prípad vtáčej chrípky bez potvrdeného kontaktu so zvieraťom 05 - Modified: 2024-09-06 17:40:00 - Feat.: - Title: Trump požiadal o zrušenie prvého verdiktu vo veci sexuálneho útoku
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
08. september 2024 01:23