Ruský prezident Vladimir Putin. FOTO: Reuters
StoryEditor

Čoraz viac Rusov považuje prípadný jadrový úder na Ukrajinu za oprávnený

06.07.2024, 23:21
Autor:
ČTKČTK

Ruský prezident Vladimir Putin od začiatku spustenia plnohodnotnej invázie na Ukrajinu niekoľkokrát hovoril o krajnej možnosti použitia jadrových zbraní proti Ukrajine a Západu.

Čoraz viac Rusov by považovalo jadrový úder na Ukrajinu za oprávnený, tesná väčšina je však naďalej proti. Vyplýva to z prieskumu, ktorý tento týždeň zverejnilo nezávislé stredisko Levada.

Zhruba každý tretí Rus sa domnieva, že jadrový úder proti Ukrajine by bol oprávnený. V prieskume Levady uviedlo desať percent opýtaných, že by takýto útok bol "rozhodne" oprávnený, ďalších 24 percent uviedlo, že by bol "pravdepodobne" oprávnený. Celkový počet podporovateľov jadrového útoku sa tak za posledný rok zvýšil o päť percentuálnych bodov.

image

Putin potvrdil, že Rusko uvažuje o pozmenení jadrovej doktríny. Pozorne sledujeme, čo sa okolo nás deje, tvrdí

Proti použitiu jadrových zbraní proti Ukrajine je 52 percent respondentov, pričom ešte v apríli minulého roka ich bolo 56 percent. Názor, že použitie jadrových zbraní nemožno ospravedlniť, je častejší medzi mladými Rusmi, konkrétne u 63 percent ľudí vo veku 18 až 24 rokov.

Ruský prezident Vladimir Putin od začiatku spustenia plnohodnotnej invázie na Ukrajinu vo februári 2022 niekoľkokrát hovoril o krajnej možnosti použitia jadrových zbraní proti Ukrajine a Západu. V posledných týždňoch táto ruská rétorika ešte zosilnela. Rusko a Bielorusko minulý mesiac začali druhú fázu cvičenia s taktickými jadrovými zbraňami.

image

Putin dráždi hada bosou nohou. Prečo je dohoda medzi Ruskom a Severnou Kóreou nebezpečná?

Z prieskumu Levady ďalej okrem iného vyplynulo, že približne polovica Rusov naďalej pomerne pozorne sleduje ukrajinské dianie. Miera podpory akcií ruských ozbrojených síl na Ukrajine zostáva vysoká. Štyridsaťštyri percent ich rozhodne podporuje, 33 percent skôr podporuje a len 17 percent Rusov ich nepodporuje.

Osemdesiatštyri percent ruských občanov dokonca uviedlo, že vojenské akcie v nich vyvolávajú pocit národnej hrdosti.

Zároveň je ale viac ako polovica Rusov (58 percent) pre konanie mierových rokovaní. Väčšina respondentov sa pritom domnieva, že o rokovania má väčší záujem Rusko. Naopak, 37 percent respondentov sa domnieva, že je nutné pokračovať vo vojenských operáciách.

01 - Modified: 2024-09-07 15:50:53 - Feat.: - Title: Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že obsadilo dedinu Kalynove na východe Ukrajine 02 - Modified: 2024-09-07 14:15:07 - Feat.: - Title: Ukrajinská bezpečnostná služba tvrdí, že zasiahla ruský muničný sklad 03 - Modified: 2024-09-07 11:40:16 - Feat.: - Title: Taliansko nezaváha v podpore Ukrajiny, je to v jej národnom záujme, myslí si Meloniová 04 - Modified: 2024-09-07 10:50:02 - Feat.: - Title: USA považujú možné dodávky iránskych balistických striel do Ruska za alarmujúce 05 - Modified: 2024-09-07 09:00:00 - Feat.: - Title: Rusi tajne využívali amerických influencerov, platili im milióny dolárov. Nevedeli sme o tom, bránia sa
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
08. september 2024 03:30