Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. FOTO: Reuters
StoryEditor

Stoltenberg od samitu očakáva zhodu na robustnom balíku pomoci pre Ukrajinu

10.07.2024, 14:57
10.07.2024, 16:30
Autor:
ČTKČTK

NATO by podľa Stoltenberga malo dohliadať na výcvik ukrajinských ozbrojených síl, zároveň by sa aliancia mala zhodnúť na dlhodobom záväzku pomôcť.

Od samitu Severoatlantickej aliancie, ktorý sa do štvrtka koná vo Washingtone, očakáva generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg zhodu na robustnom balíku pomoci pre Ukrajinu.

Zahŕňať by mal napríklad bilaterálne dohody medzi niektorými členskými štátmi a krajinou, ktorá už tretí rok čelí ruskej invázii, či oznámenie dodávok vojenského materiálu Kyjevu. Stoltenberg to povedal pri príchode na dnešné rokovanie samitu.

VIDEO: Biden oznámil dodanie systémov protivzdušnej obrany pre Ukrajinu

NATO by podľa neho malo dohliadať na výcvik ukrajinských ozbrojených síl. Pripomenul tiež, že koordinácia pomoci Ukrajine bude nanovo prebiehať z veliteľstva na americkej vojenskej základni vo Wiesbadene a bude mať "logistické uzly" aj v krajinách východného krídla NATO.

Očakáva sa, že v celej aliancii bude do koordinačných aktivít zapojených takmer 700 ľudí z NATO a partnerských krajín.

image

Stíhačky F-16 už cestujú na Ukrajinu z dvoch európskych krajín, potvrdil americký minister

Zároveň by sa aliancia podľa svojho šéfa mala zhodnúť na dlhodobom záväzku pomoci určenej Ukrajincom. Zástupcovia členských krajín sa na začiatku júla dohodli, že NATO na budúci rok poskytne Ukrajine vojenskú pomoc za 40 miliárd eur. Nenašli ale zhodu ohľadom plánu poskytovať krajine napadnutej Ruskom aj v ďalších rokoch minimálne rovnako vysokú pomoc.

Ďalším záväzkom by podľa šéfa NATO malo byť posilnenie vzájomnej súčinnosti medzi ukrajinskými a aliančnými silami. Všetky tieto prvky pomoci by podľa Stoltenberga vytvorili silný most pre Ukrajinu v jej ceste za členstvom v aliancii. Všetci spojenci podľa neho súhlasia s tým, že sa Ukrajina stane súčasťou bloku, je ale skoro na to povedať, kedy sa tak stane.

USA zostanú silným spojencom v NATO

Stoltenberg tiež očakáva, že nezávisle od výsledku novembrových amerických prezidentských volieb zostanú Spojené štáty silnými spojencami v aliancii. Je to podľa neho v bezpečnostnom záujme USA a zároveň to má širokú podporu verejnosti.

Skoršia kritika od vtedajšieho šéfa Bieleho domu a teraz opäť republikánskeho prezidentského kandidáta Donalda Trumpa podľa šéfa NATO necielila priamo na alianciu, ale na to, že niektoré štáty nedávajú dostatok peňazí na obranu.

image

Ak by v roku 2008 nebol zablokovaný vstup Ukrajiny do NATO, vojna by nebola, vyhlásil Duda

Vojenské výdavky aliančných krajín ale podľa Stoltenberga stále rastú a najmenej 23 krajín tento rok na armádu vyčlení dve percentá hrubého domáceho produktu či viac.

Zo strany Ruska teraz podľa generálneho tajomníka nehrozí bezprostredné vojenské ohrozenie akejkoľvek krajiny NATO, pretože Rusko všetky prostriedky sústredí na Ukrajinu. Existuje ale stála hrozba ruských kybernetických útokov a sabotáží.

Lídrov štátov NATO dnes čaká prvé pracovné zasadnutie, vo štvrtok budú nasledovať ďalšie dve týkajúce sa Ukrajiny a spolupráce s krajinami Indo-Pacifiku. Českú delegáciu na vrcholnej schôdzke vedie prezident Petr Pavel, ktorý do Washingtonu priletel v pondelok.

01 - Modified: 2024-09-07 18:14:37 - Feat.: - Title: Odmietam, že budeme vďaka európskej politike platiť viac za plyn a ropu, vyhlásil Fico 02 - Modified: 2024-09-07 15:50:53 - Feat.: - Title: Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že obsadilo dedinu Kalynove na východe Ukrajine 03 - Modified: 2024-09-07 14:15:07 - Feat.: - Title: Ukrajinská bezpečnostná služba tvrdí, že zasiahla ruský muničný sklad 04 - Modified: 2024-09-07 11:40:16 - Feat.: - Title: Taliansko nezaváha v podpore Ukrajiny, je to v jej národnom záujme, myslí si Meloniová 05 - Modified: 2024-09-07 07:51:42 - Feat.: - Title: Rusko zaútočilo na Ukrajinu dronmi, v Kyjeve trosky spadli blízko obytných budov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
08. september 2024 01:35