Francúzsky prezident Emmanuel Macron. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Ľudia z Macronovho tábora sa stretávali s Le Penovou i Bardellom. Ten bojuje proti krajnej pravici

10.07.2024, 22:19
Autor:
TASRTASR

Jedným z hostí bol aj francúzsky expremiér Édouard Philippe, ktorý priznal, že v decembri minulého roka sa v Paríži zúčastnil na večeri za účasti Le Penovej.

Tábor francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona, ktorý tvrdí, že zo všetkých síl bojuje proti krajnej pravici, oslabil tento týždeň článok denníka Libération, kde sa píše o stretnutiach a večeriach predstaviteľov Macronovej strany Obroda s Marine Le Penovou a Jordanom Bardellom - lídrami krajne pravicového Národného združenia.

Jedným z hostí bol aj francúzsky expremiér Édouard Philippe, ktorý priznal, že v decembri minulého roka sa v Paríži zúčastnil na večeri za účasti Le Penovej.

Hlboké nezhody

Informoval o tom v stredu francúzsky denník Le Monde, ktorý pripomenul, že s Philippom sa počíta ako s protikandidátom Le Penovej v prezidentských voľbách v roku 2027. Philippe by mal byť kandidátom tzv. republikánskeho tábora.

Philippe v rozhovore v televízii TF1 priznal, že bol na večeri, kde bola aj Le Penová. Dodal, že sa spolu rozprávali, pričom "si uvedomili", že majú medzi sebou "veľmi hlboké nezhody v mnohých témach".

image

Macron vyzval na vznik koalície strán hlásiacich sa k republikánskym hodnotám. Vylúčil krajnú pravicu

Le Penová v stredu v príhovore k poslancom RN zvoleným v predčasných voľbách do francúzskeho parlamentu večeru s Philippom bagatelizovala, keď vyhlásila: "Chodím na večere s mnohými ľuďmi, nič na tom nie je".

Viacerí predstavitelia koalície strán podporujúcich prezidenta Emmanuela Macrona, do ktorej patrí aj Philippova strana Horizonty (Horizons) v stredu vyjadrili ľútosť v súvislosti so stretnutím s Le Penovou a označili ho za "zlý signál".

"Medzi nami a krajnou pravicou je neprekonateľná priepasť" a "je zlým signálom pre krajinu, že sa znásobujú znaky ústretovosti smerom k nim," vyhlásil predseda Demokratického hnutia (MoDem) François Bayrou v televízii BFM po tom, čo sa spočiatku snažil situáciu zmierniť vyhlásením, že "nezasahuje do časového harmonogramu a zoznamu hostí, ktorí si dohadujú večere".

Neškodná večera

Kým parížsky komunálny poslanec Sylvain Maillard, ktorý viedol klub "macronistickej" strany Obroda v Národnom zhromaždení, v rozhovore pre Radio J uviedol, že stolovať s Le Penovou "je neškodné", ministri dosluhujúcej vlády Aurore Bergéová a Gérald Darmanin uviedli, že by pozvanie na takú večeru odmietli.  

Christoph Béchu, ktorý je ministrom pre ekologickú transformáciu a druhým mužom v Philippom založenej strane Horizonty, si myslí, že "nikdy nezaškodí vedieť, kto sú vaši politickí protivníci".

image

Hlavnými odporcami vstupu Ukrajiny do NATO sú USA a Nemecko, tvrdí Macron

Argumentoval tiež, že Philippe sa "od tejto slávnej večere" nijako nezmenil a naďalej odmieta spoluprácu s krajne pravicovým RN i krajne ľavicovým Nepoddajným Francúzskom.

Podpredseda RN Sébastien Chenu v rozhovore pre RTL vyhlásil, že neznáša "policajný dohľad. V demokracii si môžete dať večeru, s kým chcete". Dodal, že keď Philippe večeria s Le Penovou, "aspoň nemám pocit, že sme škodná."

Podľa denníka Le Monde bol hosťom na jednej z takýchto večerí aj minister obrany Sébastien Lecornu.

Ako napísal Le Monde, tieto tajné stretnutia sa údajne konali v parížskom dome Thierryho Solra, bývalého politického poradcu Emmanuela Macrona, ktorý je stále v kontakte s Elyzejským palácom.

Tento bývalý poslanec za stranu Republikáni, ktorý bol niekoľkokrát odsúdený, má povesť osoby, ktorá si udržiava veľmi rozsiahlu sieť kontaktov v politike. Aj večer po prvom kole predčasných parlamentných volieb - 30. júna - bol údajne prítomný v Elyzejskom paláci, aby s Macronom analyzoval ich výsledky.

01 - Modified: 2024-07-10 18:55:37 - Feat.: 1 - Title: Macron vyzval na vznik koalície strán hlásiacich sa k republikánskym hodnotám. Vylúčil krajnú pravicu 02 - Modified: 2024-07-23 07:48:46 - Feat.: 0 - Title: Povolebná politická nestabilita vo Francúzsku? Macron sa oslabí najmä doma, ale aj v zahraničí (ROZHOVOR) 03 - Modified: 2024-07-09 20:16:22 - Feat.: 1 - Title: Predsedom francúzskej vlády chce byť socialista Olivier Faure
01 - Modified: 2024-09-07 21:07:04 - Feat.: - Title: Viac než stotisíc Francúzov naprieč celou krajinou protestovalo proti novému premiérovi 02 - Modified: 2024-09-05 14:49:53 - Feat.: - Title: Macron vymenoval nového premiéra. Stane sa ním bývalý minister zahraničných vecí 03 - Modified: 2024-09-03 12:56:04 - Feat.: - Title: Francúzsku hrozí, že prekročí plánovaný cieľ rozpočtového deficitu. Zvyšuje to tlak na Macrona 04 - Modified: 2024-09-02 10:12:36 - Feat.: - Title: Macron sa dopoludnia stretol so socialistickým expremiérom a exprezidentom. Hľadá riešenie pre pat 05 - Modified: 2024-09-01 17:22:50 - Feat.: - Title: Macron bude hľadať radu v patovej situácii u svojich predchodcov, stretne sa s Hollandom aj Sarkozym
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
08. september 2024 02:00