Japonský minister obrany Minoru Kihara. FOTO: Reuters
StoryEditor

Japonsko potrestalo vyše dvesto zamestnancov rezortu obrany

12.07.2024, 11:11
Autor:
TASRTASR

Veliteľ japonských námorných síl Rjó Sakai odstúpil z funkcie.

Japonsko v piatok potrestalo vyše 200 zamestnancov rezortu obrany vrátane najvyššie postavených predstaviteľov armády a zodpovedných úradov za nesprávne zaobchádzanie s utajovanými materiálmi či za iné incidenty. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Problémy s informačnou bezpečnosťou sa vyskytli v čase, keď sa Japonsko snaží nadviazať užšiu spoluprácu s USA a ďalšími západnými krajinami, v rámci ktorej si štáty medzi sebou vymieňajú aj spravodajské informácie.

Veliteľ japonských námorných síl (JMSDF) Rjó Sakai v piatok odstúpil z funkcie. Urobil tak po správach, že námorníci bez bezpečnostnej previerky mali prístup k citlivým údajom o sledovaní plavidiel zahraničných vojenských lodí.

image

"Cesta nebezpečnej eskalácie." Rusko protestuje proti avizovaným júlovým manévrom Japonska s krajinami NATO

Z celkovo 218 potrestaných ľudí prepustili 11 vyššie postavených predstaviteľov, dvom znížili hodnosť, desiatky osôb suspendovali, štrnástim strhli finančnú čiastku z platu a približne polovica dostala varovanie, uvádza agentúra AP.

Japonský minister obrany Minoru Kihara sa ospravedlnil za bezpečnostné nedostatky a ďalšie priestupky. Spolu s ministerkou zahraničných vecí Joko Kamikaowou sa chce snažiť o intenzívnejšiu spoluprácu s Washingtonom počas plánovaných rokovaní o bezpečnosti, ktoré sa uskutočnia tento mesiac. "Prijmeme radikálne opatrenia na posilnenie informačnej bezpečnosti," odpovedal Kihara na otázku, či pochybenia poškodia spoluprácu.

Tokio ešte v máji prijalo nový bezpečnostný zákon sprísňujúci prácu s informáciami, aby sa prispôsobilo západným krajinám. Zároveň plánuje prijať nové predpisy, ktoré umožnia aktívne vyhľadávať kybernetické hrozby ohrozujúce kritickú infraštruktúru a citlivé informácie.

image

Európska únia zvažuje obrannú spoluprácu s Japonskom a Južnou Kóreou

V roku 2022 predstavil japonský premiér Fumio Kišida plán zdvojnásobenia výdavkov na obranu na dve percentá HDP, aby sa tak mohli nakúpiť rakety a ďalšie zbrane. Týmto krokom sa krajina snaží odradiť Čínu od toho, aby sa uchýlila k vojenským akciám vo východnej Ázii.

01 - Modified: 2024-09-07 10:50:02 - Feat.: - Title: USA považujú možné dodávky iránskych balistických striel do Ruska za alarmujúce 02 - Modified: 2024-09-07 09:00:00 - Feat.: - Title: Rusi tajne využívali amerických influencerov, platili im milióny dolárov. Nevedeli sme o tom, bránia sa 03 - Modified: 2024-09-07 07:25:59 - Feat.: - Title: Irak a USA sa dohodli na stiahnutí vojakov so začiatkom na budúci rok 04 - Modified: 2024-09-07 06:00:28 - Feat.: - Title: V USA majú prvý prípad vtáčej chrípky bez potvrdeného kontaktu so zvieraťom 05 - Modified: 2024-09-07 11:28:23 - Feat.: - Title: Novinár sa infiltroval do obávanej zločineckej organizácie. Odrezal si prst, aby splatil dlh, na vyjednávanie využívali aj mačky
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
08. september 2024 03:16