Palestínsky chlapec stojí medzi troskami po tom, čo sa izraelské sily stiahli z časti mesta Gaza po pozemnej operácii. FOTO: Reuters
StoryEditor

Izraelské sily sa stiahli po ofenzíve v Gaze, v uliciach zostali desiatky mŕtvych

12.07.2024, 15:45
Autor:
ČTKČTK

Izraelská armáda zintenzívnila operácie práve v čase, keď sa sprostredkovatelia USA, Kataru a Egypta snažia dotiahnuť do konca dohodu o prímerí.

Izraelské sily sa v noci stiahli z niektorých štvrtí Gazy po takmer týždeň trvajúcej prudkej ofenzíve, ktorá za sebou v najväčšej mestskej aglomerácii palestínskeho pobrežného pásu zanechala desiatky mŕtvych, ruiny domov a rozbúrené cesty.

Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na tamojších obyvateľov a záchranárov.

Palestínčania sa po stiahnutí izraelských jednotiek vrátili do zničenej Gazy

Armáda zintenzívnila operácie práve v čase, keď sa sprostredkovatelia USA, Kataru a Egypta snažia dotiahnuť do konca dohodu o prímerí vo vojne, ktorú vedie Izrael už desiaty mesiac proti palestínskemu hnutiu Hamas v odvete za jeho teroristický útok z vlaňajšieho októbra.

V uliciach sú roztrúsené telá

Civilná záchranná služba v Gaze uviedla, že jej tímy za uplynulý týždeň vyzdvihli približne 60 tiel Palestínčanov, ktoré izraelské jednotky zabili vo štvrti Tel Hava a na okraji štvrte Sabra.

Obyvatelia aj záchranné tímy, s ktorými hovoril Reuters, upozornili, že zatiaľ čo z niektorých oblastí sa tanky stiahli, nad inými si spolu s ostreľovačmi naďalej udržiavajú kontrolu, a varovali obyvateľov, aby sa v týchto miestach nepokúšali o návrat do svojich domovov.

image

NATO nemôže pokračovať v partnerstve s Izraelom, vyhlásil Erdogan

"V uliciach sú roztrúsené telá, znetvorené telá, sú tam telá celých rodín a telá všetkých členov jednej rodiny sú tiež v dome, ktorý bol úplne vypálený," povedal hovorca civilnej obrany v Gaze Mahmúd Basal v komentári, ktorý zverejnili médiá ovládané Hamasom.

Izraelská armáda vo štvrtok uviedla, že jej sily sa usilujú o likvidáciu kapacít Hamasu v meste Gaza, že sa pri tom "riadi medzinárodným právom a prijíma všetky možné opatrenia na zmiernenie civilných škôd". To isté sa nedá povedať o hnutí Hamas, dodala.

Domovy našli v troskách

Ozbrojené krídla teroristických hnutí Hamas a Palestínsky islamský džihád uviedli, že s izraelskými silami zviedli tvrdé boje, útočili na nich pomocou protitankových striel a mínometnej paľby a mnohých vojakov zranili či zabili. Izraelská armáda sa k týmto tvrdeniam nevyjadrila.

Mesto Gaza, kde pred vojnou žila viac ako štvrtina z 2,3 milióna obyvateľov celého pásma, bolo silne poškodené už v prvých týždňoch vojny a väčšina obyvateľov sa z neho vtedy evakuovala. Státisíce Palestínčanov sa však vrátili do svojich domovov, ktoré však často našli v troskách.

image

USA uvalili ďalšie sankcie na izraelských osadníkov na Západnom brehu, vinia ich z násilia

V súčasnosti tam podľa OSN pobýva 300-tisíc až 350-tisíc ľudí. Tí sú teraz opäť vyzvaní, aby mesto, ktoré armáda už v prvej fáze vojny vyhlásila za "vyčistené od teroristov", opustili. Nie je však jasné, kde by pre nich mohlo byť bezpečné, keď Izrael súčasne útočí aj v strednej a južnej časti Pásma Gazy, uviedla agentúra Reuters.

Médiá Hamasu tiež oznámili, že v Chán Júnise na juhu boli pri leteckom údere na stredisko pre distribúciu humanitárnej pomoci zabití štyria ľudia, ktorí pracovali pre moslimskú mimovládnu nadáciu Al-Khair, ktorá sídli v Británii a Turecku.

Podľa Hamasu Izrael zdržiava 

Arabskí sprostredkovatelia za podpory Spojených štátov sa medzitým snažia vyriešiť sporné body a dosiahnuť dohodu medzi Izraelom a Hamasom o prímerí a prepustení zvyšných rukojemníkov, ktorých palestínski ozbrojenci od útoku zo 7. októbra zadržiavajú v Pásme Gazy.

Vysokopostavený predstaviteľ Hamasu dnes obvinil Izrael, že sa snaží rokovania zámerne zdržiavať a preťahovať a že nevyužil príležitosti, keď Hamas pred týždňom zľavil z jednej zo svojich kľúčových požiadaviek.

image

Izrael a Hamas sa rámcovo dohodli na prímerí v Gaze, teraz dojednávajú detaily

"Izrael k návrhu Hamasu nezaujal jasné stanovisko. Po rokovaní so sprostredkovateľmi v katarskej Dauhe im Izrael povedal, že sa jeho delegácia vráti na konzultácie s izraelskou vládou," povedal Reuters predstaviteľ, ktorý si neželal byť menovaný. "Snažia sa len zdržiavať a márniť čas," dodal.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vo štvrtok vyhlásil, že je aj naďalej odhodlaný v rokovaniach o prímerí pokračovať, a obvinil Hamas z požiadaviek, ktoré sú so súčasným návrhom dohody v rozpore. Neuviedol však konkrétne, ktoré to sú.

Dva egyptské zdroje vo štvrtok agentúre Reuters povedali, že pri rokovaní v otázkach prepustenia rukojemníkov a stiahnutia izraelských síl došlo k pokroku, ale stále sa pracuje na bezpečnostných opatreniach a zárukách prímeria.

01 - Modified: 2024-07-11 06:46:12 - Feat.: 1 - Title: Mal by existovať jednotný postoj. Španielsky premiér na summite NATO odmietol dvojaké štandardy v otázke Gazy 02 - Modified: 2024-07-10 21:42:54 - Feat.: 1 - Title: Jeden zo šéfov izraelskej tajnej služby Šin bet sa vzdal funkcie, dôvodom je útok Hamasu 03 - Modified: 2024-07-10 11:56:04 - Feat.: 1 - Title: V bojoch už padlo alebo sa zranilo vyše 60 percent bojovníkov Hamasu, tvrdí Galant 04 - Modified: 2024-07-10 09:18:29 - Feat.: 1 - Title: Izrael podnikol raziu v sídle úradu OSN v Gaze, ktoré podľa armády využíval Hamas 05 - Modified: 2024-07-09 18:57:22 - Feat.: 1 - Title: Pri izraelskom nálete na školu zomrelo najmenej 27 ľudí, uvádzajú zahraničné zdroje 06 - Modified: 2024-07-08 11:21:57 - Feat.: 1 - Title: Izrael zaútočil na mesto Gaza, obyvatelia hovoria o jednej z najhorších ofenzív
01 - Modified: 2024-09-13 16:32:16 - Feat.: - Title: Turecko začalo vlastné vyšetrovanie smrti aktivistky na Západnom brehu 02 - Modified: 2024-09-13 09:22:27 - Feat.: - Title: Vodca Hamasu v liste Hizballáhu napísal, že bude bojovať do porážky Izraela 03 - Modified: 2024-09-12 22:01:53 - Feat.: - Title: Výbuch auta v Izraeli zabil štyroch ľudí, podľa polície išlo o vybavovanie účtov medzi arabskými zločincami 04 - Modified: 2024-09-12 20:40:47 - Feat.: - Title: Na Hamas treba vyvíjať tlak, aby prijal dohodu o prímerí, tvrdí Netanjahu. Hnutie odmieta nové podmienky 05 - Modified: 2024-09-12 19:13:06 - Feat.: - Title: Izraelská armáda usmrtila pri útoku v Sýrii bojovníka Hizballáhu, verboval ľudí a zháňal zbrane
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
14. september 2024 23:17