Šéf nemeckej zbrojárskej spoločnosti Rheinmetall Armin Papperger. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Chce Kremeľ zabiť šéfa zbrojárskeho gigantu? Nenecháme sa zastrašiť, odkazuje nemecká vláda

12.07.2024, 18:58
Autor:
TASRTASR

Otázniky ohľadom Pappergerovej osobnej bezpečnosti sa objavili už pred časom, keď mu niekto podpálil záhradný domček.

Nemecká vláda v piatok uviedla, že Berlín berie správy o sprisahaní s cieľom zavraždiť šéfa zbrojárskej spoločnosti Rheinmetall vážne a nenechá sa zastrašiť Ruskom.

Údajný chystaný útok na Armina Pappergera bol vraj súčasťou plánov ruskej vlády na zabitie čelných predstaviteľov zbrojárskeho priemyslu po celej Európe, ktorí podporujú vojenské úsilie Ukrajiny, uvádzajú agentúry AP a Reuters. 

"Nenecháme sa zastrašiť Ruskom a budeme naďalej robiť všetko pre to, aby sme zabránili ruským hrozbám v Nemecku," uviedla nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová.

Otázniky ohľadom Pappergerovej osobnej bezpečnosti sa objavili už pred časom, keď mu niekto podpálil záhradný domček. Bulvárny denník Bild vtedy napísal, že to boli ľavicoví aktivisti.

Denník The Financial Times zverejnil informáciu, podľa ktorej má teraz Papperger podobnú úroveň ochrany ako kancelár Olaf Scholz.

Spoločnosť Rheinmetall správy o plánoch zavraždiť Pappergera priamo nepotvrdila, ale vo vyhlásení uviedla, že vždy prijíma potrebné opatrenia na zaistenie bezpečnosti. 

Spoločnosť Hensoldt, ktorá vyrába radarovú technológiu pre systém protivzdušnej obrany IRIS-T používaný na Ukrajine, informovala, že prehodnocuje svoje bezpečnostné opatrenia.

Ešte v apríli nemecké úrady zadržali dvoch nemecko-ruských štátnych príslušníkov pre podozrenie z plánovania sabotážnych útokov vrátane útokov na vojenské zariadenia USA, ktorých cieľom malo byť oslabenie vojenskej podpory Ukrajine.

Okrem toho Nemecko obviňuje Rusko z vraždy čečensko-gruzínskeho exilového disidenta v berlínskom parku Tiergarten v roku 2019. Súd poslal nájomného vraha Vadima Krasikova do väzenia na doživotie a vo verdikte označil Rusko za zodpovedné za štátny terorizmus.

Rheinmetall je najväčší výrobca delostreleckých granátov kalibru 155 milimetrov, ktoré sú pre Ukrajinu vo vojne proti Rusku životne dôležité, a onedlho má spustiť na Ukrajine výrobu obrnených vozidiel Lynx.

Kremeľ obvinenia z plánovania útoku na riaditeľa spoločnosti Rheinmetall odmietol. Podľa Moskvy sú založené na anonymných zdrojoch a nemožno ich brať vážne.

01 - Modified: 2024-09-07 21:47:32 - Feat.: - Title: Nemecko zažilo letové nešťastie. Pri troch nehodách prišli tri osoby o život a dve sa zranili 02 - Modified: 2024-09-07 19:13:12 - Feat.: - Title: Po technickom probléme už vlaky v Nemecku premávajú, porucha mala byť v rádiovej komunikácií 03 - Modified: 2024-09-07 15:50:53 - Feat.: - Title: Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že obsadilo dedinu Kalynove na východe Ukrajine 04 - Modified: 2024-09-07 14:50:34 - Feat.: - Title: Technický problém ochromil železničnú dopravu v centrálnej časti Nemecka 05 - Modified: 2024-09-07 14:15:07 - Feat.: - Title: Ukrajinská bezpečnostná služba tvrdí, že zasiahla ruský muničný sklad
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
08. september 2024 01:39