Útok na Donalda Trumpa. FOTO: Reuters
StoryEditor

Svetoví lídri odsúdili atentát na Trumpa, myslia naňho aj obete útoku

14.07.2024, 08:05
Autor:
TASRTASR

Britský premiér Keir Starmer "bol zdesený šokujúcimi scénami" na predvolebnom mítingu prezidenta Donalda Trumpa. "

Sobotňajší atentát na republikánskeho prezidentského kandidáta Donalda Trumpa v americkom štáte Pensylvánia odsúdili viacerí svetoví lídri vrátane predstaviteľov Spojeného kráľovstva, Japonska, Izraela, EÚ, Kanady, či Maďarska.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu aj s manželkou Sarou boli šokovaní útokom na Trumpa. "Modlíme sa za jeho bezpečnosť a skoré uzdravenie," uviedol Netanjahu.

image

Na Donalda Trumpa strieľali počas prejavu. Má zranené ucho, útočníka zastrelili

"Moje myšlienky a modlitby sú v týchto temných hodinách s prezidentom Donaldom Trumpom," maďarský predseda vlády Viktor Orbán uviedol na sociálnej sieti X.

Britský premiér Keir Starmer "bol zdesený šokujúcimi scénami" na predvolebnom mítingu prezidenta Donalda Trumpa. "Politické násilie v akejkoľvek podobe nemá v našej spoločnosti miesto," zdôraznil a dodal, že myšlienkami je so všetkými obeťami útoku.

Japonský premiér Fumio Kišida vyhlásil, že je potrebné "rozhodne sa postaviť proti akejkoľvek forme násilia, ktorá spochybňuje demokraciu. Modlím sa za skoré uzdravenie bývalého prezidenta Trumpa."

Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell bol takisto "šokovaný" útokom na Trumpa, ktorý "dôrazne odsúdil". "Opäť sme svedkami neprijateľných násilných činov voči politickým predstaviteľom," dodal.

image

Trump potvrdil, že guľka mu prestrelila hornú časť ucha. Je neuveriteľné, že sa takýto čin môže u nás odohrať

Kanadský premiér Justin Trudeau uviedol, že je "znechutený streľbou na bývalého prezidenta Trumpa" a zdôraznil, že "politické násilie nikdy nie je prijateľné". "Myšlienkami som s bývalým prezidentom Trumpom, účastníkmi podujatia a všetkými Američanmi," vyhlásil.

Bývalého prezidenta Donalda Trumpa evakuovali z pódia na sobotňajšom mítingu po tom, ako sa na podujatí v štáte Pensylvánia ozvala streľba.

Prezidentského kandidáta urýchlene stiahli z pódia a odviezli do bezpečia. Tajná služba po incidente uviedla, že Trump je v poriadku, čo neskôr potvrdil aj samotný ľahko zranený Trump. Úradujúci americký prezident Joe Biden útok odsúdil a uviedol, že pre takéto násilie nie je v Amerike miesto.

 

01 - Modified: 2024-09-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Spojené štáty desí venezuelský gang. Ovládol budovy v Colorade, vraždí v New Yorku 02 - Modified: 2024-09-17 14:38:18 - Feat.: - Title: Američania sú veľkí lokálpatrioti. Myslia si, že sú epicentrom všetkého diania, a tak sa i správajú (ROZHOVOR) 03 - Modified: 2024-09-17 14:38:03 - Feat.: - Title: Prezidentské voľby v USA sa menia na bizarné divadlo, ktoré už začína desiť 04 - Modified: 2024-09-17 12:00:47 - Feat.: - Title: Americký Kongres nemá plán financovania vlády ani dva týždne pred možnou uzávierkou 05 - Modified: 2024-09-17 09:24:25 - Feat.: - Title: 150-tisíc lajkov. Zabiť Bidena a Harrisovú sa nikto nepokúsi, čudoval sa Musk
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. september 2024 08:28