Zhromaždenie v Pensylvánii, kde spáchali atentát na Donada Trumpa.
StoryEditor

Len milimetre od katastrofy. Strelca delili od Trumpa iba desiatky metrov, hovorí sa o veľkom zlyhaní

14.07.2024, 10:50
Autor:
mulmuljhrjhr

Na tlačovej konferencii ohľadom pokusu o atentát na bývalého prezidenta Donalda Trumpa zvláštny agent FBI Kevin Rojek pripustil, že je prekvapujúce, že sa strelcovi podarilo vyslať niekoľko striel.

Atentátnik, ktorý sa pokúsil zastreliť exprezidenta Donalda Trumpa, sa podľa tajných služieb dostal prekvapivo blízko k svojmu cieľu. Geolokačné snímky ukazujú, že bol necelých 150 metrov od Trumpa, mohol ho teda pomerne ľahko zasiahnuť.

Strelec sa registroval ako republikán, daroval ale peniaze prodemokratickému projektu.

image

Atentát na Trumpa online: Exprezidentovi USA zasiahli ucho. Strieľal mladý republikán

"Ohromné zlyhanie"

Podľa tajných služieb atentátnik vystrelil niekoľkokrát z „vyvýšeného miesta“. Televízia CNN pomocou analýzy verejne dostupných snímok miesta zistila, že sa strelec nachádzal na streche budovy vzdialenej 120 až 150 metrov od miesta volebného zhromaždenia.

Agentúra AP dodáva, že na túto vzdialenosť by slušný strelec mohol rozumne zasiahnuť cieľ veľkosti človeka. Regrúti americkej armády musia v základnom výcviku zo 150 metrov útočnou puškou M16 zasiahnuť zmenšenú siluetu v ľudskej veľkosti. Jej civilnou verziou je AR-15, ktorú mal zabitý strelec.

Podľa AP je to pre Secret Service, tajné služby poverené ochranou exprezidenta, „ohromné ​​zlyhanie“. Služba už oznámila, že celú záležitosť vyšetruje.

„Boli sme milimetre od toho, aby sme stratili bývalého prezidenta Trumpa,“ uviedol pre CNN bývalý agent tajných služieb Jonathan Wackrow. "Toto sa nesmie opakovať," dodal s tým, že teraz je tajných službách, aby analyzovali, ako je možné, že mal strelec na bývalého prezidenta čistý výhľad.

Na tlačovej konferencii ohľadom pokusu o atentát na bývalého prezidenta Donalda Trumpa zvláštny agent FBI Kevin Rojek pripustil, že je prekvapujúce, že sa strelcovi podarilo vyslať niekoľko striel. „Stále analyzujeme to, čo mali tajné služby na mieste k dispozícii, s tým, čo sa potenciálne mohlo prihodiť,“ uviedol na tlačovej konferencii.

„Bude nasledovať dlhé vyšetrovanie, aby sme boli schopní určiť, čo presne sa stalo, ako mohol mať útočník prístup k miestu, aký typ zbrane mal. Toto všetko zaberie dni, týždne a mesiace vyšetrovania,“ dodal.

Podplukovník George Bivens zo štátnej polície Pensylvánia dodal, že vyšetrovanie pomôže úradom zistiť, kde boli nedostatky a čo sa môže urobiť, aby sa v budúcnosti neopakovali. Denník The Wall Street Journal pripomína, že za posledných 60 rokov nedošlo v USA k pokusu o atentát na prezidenta.

Strelec nemá žiadne kriminálne záznamy

Strelec, ktorý sa pokúsil o atentát na Donalda Trumpa, bol dvadsaťročný Thomas Matthew Crooks. Nemá žiadne kriminálne záznamy, podľa volebných databáz sa registroval ako republikán a tento rok by to bolo prvýkrát, kedy by vzhľadom na svoj vek voliť.

Crooks pri sebe nemal pri sebe žiadne doklady totožnosti, takže agenti museli preveriť jeho DNA a získať biometrické potvrdenie, uviedol Rojek.

Z federálnych záznamov vyplýva, že Crooks v januári 2021 daroval 15 dolárov liberálnej skupine Progressive Turnout Project, ktorá sa usiluje o znovuzvolenie demokratického prezidenta Joe Bidena prostredníctvom demokratickej darcovskej platformy ActBlue.

Strelcova rodina sa nechcela s médiami baviť. Crooksov otec povedal pre CNN, že sa snaží zistiť, „čo sa to deje“, ale že sa najskôr porozpráva s orgánmi činnými v trestnom konaní, než sa vyjadrí k svojmu synovi.

01 - Modified: 2024-09-16 13:05:00 - Feat.: - Title: Trump sa podľa FBI stal terčom zjavného pokusu o atentát. Podozrivý vyjadroval podporu Ukrajine 02 - Modified: 2024-09-15 20:13:01 - Feat.: - Title: V Trumpovej blízkosti sa strieľalo. Exprezident je v poriadku, Biely dom odsúdil politické násilie 03 - Modified: 2024-09-13 19:57:02 - Feat.: - Title: Pápež odsúdil nepokročenie k prímeriu v Gaze, kritizoval Trumpa aj Harrisovú 04 - Modified: 2024-09-13 19:30:59 - Feat.: - Title: Slovné útoky na haitských prisťahovalcov sa musia skončiť, vyhlásil Biden 05 - Modified: 2024-09-13 13:32:53 - Feat.: - Title: Nárazníková zóna a žiadne NATO. Trumpova dvojka má mierový plán pre Ukrajinu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. september 2024 15:11