Ľudia sa zhromažďujú na mieste smrtiacej explózie v Tel Avive. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Po silnej explózii v Tel Avive zomrel jeden človek, podľa armády išlo zrejme o útok dronu

19.07.2024, 07:47
19.07.2024, 19:54
Autor:
ČTKČTK
  • K výbuchu došlo neďaleko pobočky amerického veľvyslanectva.
  • Nastal len niekoľko hodín po tom, čo izraelská armáda potvrdila, že zabila veliteľa elitných jednotiek šiitskeho ozbrojeného hnutia Hizballáh.

Muž vo veku okolo 50 rokov prišiel o život a ďalší štyria ľudia utrpeli v noci na piatok zranenia pri silnej explózii v obytnej štvrti v centre Tel Avivu. Polícia aj armáda príčinu výbuchu stále vyšetrujú, podľa armády išlo zrejme o útok dronu iránskej výroby, ktorý však nespustil letecký poplach. Informujú o tom izraelské médiá. K útoku sa ráno prihlásili jemenskí povstalci Húsíovia.

image

Okupácia palestínskych území Izraelom je de facto anexiou a porušením práva, tvrdí súdny dvor v Haagu

Agentúra DPA upozornila, že k výbuchu došlo neďaleko pobočky amerického veľvyslanectva. Agentúra Reuters zase pripomenula, že výbuch nastal len niekoľko hodín po tom, čo izraelská armáda potvrdila, že v južnom Libanone zabila veliteľa elitných jednotiek šiitskeho ozbrojeného hnutia Hizballáh.

Výbuch spôsobil pád leteckého cieľa

"Prvé výsledky vyšetrovania naznačujú, že výbuch v Tel Avive bol spôsobený pádom leteckého cieľa, hoci neboli aktivované sirény. Incident je dôkladne prešetrovaný," uviedla armáda vo vyhlásení s tým, že boli posilnené letecké hliadky na ochranu izraelského vzdušného priestoru. Armádny hovorca neskôr doplnil, že podľa doterajších poznatkov išlo o dron iránskej výroby, ktorý bol vyslaný z Jemenu.

Hovorca tiež poznamenal, že armáda vidí "ďalšie indície" svedčiace o tom, že líder ozbrojeného krídla teroristickej skupiny Hamás Muhammad Díf bol zabitý pri izraelskom údere v Pásme Gazy z minulého týždňa. Zástupca Hamasu Dífovu ​​smrť pred niekoľkými dňami poprel.

image

Zaslúžia si mier a stabilitu. Eurokomisia podpísala s Palestínčanmi dokument o strategickom rozvoji po vojne

Vojenský hovorca jemenských povstalcov Húsíov, ktorých rovnako ako libanonský Hizballáh podporuje Irán, na sieti X uviedol, že skupina čoskoro zverejní podrobnosti o vojenskej operácii, ktorej cieľom bol údajne Tel Aviv. Na sociálnych sieťach a v izraelských médiách sa medzitým objavili videá zachytávajúce výbuch, ktorému tesne predchádza svištivý zvuk.

Predpokladajú, že dron bol z Jemenu

Izraelské letectvo sa zatiaľ domnieva, že dron priletel z južného smeru, pravdepodobne z Jemenu, hoci nevylučuje ani iné miesta štartu, napríklad Irak alebo Sýriu.

Jemenskí Húsíovia v priebehu deväť mesiacov trvajúcej vojny v Gaze opakovane vypúšťali bezpilotné lietadlá a rakety smerom na Izrael. Až do piatku však všetky zachytil buď Izrael, alebo západných spojencov, ktorých sily sú rozmiestnené v regióne, uviedla agentúra AP.

image

Izraelská armáda bombardovala utečenecké tábory, zahynulo najmenej 21 ľudí

Generálny tajomník OSN António Guterres útok odsúdil. "Generálneho tajomníka naďalej znepokojuje hrozba, ktorú tieto nebezpečné činy predstavujú v otázke rizika eskalácie konfliktu v regióne, a vyzýva (všetky strany) k maximálnej zdržanlivosti," uviedol Guterresov hovorca Faraq Haq.

Izraelská záchranná služba a polícia neskôr uviedli, že po explózii bol v priľahlej budove nájdený mŕtvy človek. Do miestnych nemocníc bolo na ošetrenie prevezených osem ľudí, z toho štyri zranili črepiny alebo tlaková vlna po výbuchu a štyria utrpeli šok.

Nezazneli varovné signály

Podľa izraelskej tlače nebol dron zachytený kvôli ľudskej chybe. Pretože proti bezpilotnému lietadlu nebola podniknutá žiadna akcia, nezazneli žiadne varovné sirény, napísal server denníka The Times of Israel (Tol).

Izrael disponuje viacvrstvovým systémom vzdušnej obrany, ktorý je schopný zachytiť hrozby od balistických rakiet dlhého doletu až po bezpilotné lietadlá a strely krátkeho doletu.

image

Jemenskí húsíovci zaútočili na americké plavidlo v Červenom mori, použili viac typov rakiet

Husiovia útočia na Izrael, ktorý začal ofenzívu v Pásme Gazy po teroristických útokoch Hamasu z vlaňajšieho októbra, pri ktorých zahynulo vyše 1200 ľudí. Ďalších zhruba 250 osôb bolo odvlečených na územie Pásma Gazy.

Pri izraelskej vojenskej ofenzíve v Pásme Gazy odvtedy prišlo o život vyše 38 800 Palestínčanov a viac ako 89 400 ich bolo zranených, uviedlo vo štvrtok ministerstvo zdravotníctva spravované Hamasom.

01 - Modified: 2024-07-18 20:55:31 - Feat.: 1 - Title: Izraelský úder na juhu Libanonu zabil veliteľa elitných síl Hizballáhu, najmenej 18 ľudí je zranených 02 - Modified: 2024-07-18 16:30:16 - Feat.: 1 - Title: Izraelská armáda bombardovala utečenecké tábory, zahynulo najmenej 21 ľudí 03 - Modified: 2024-07-18 15:31:13 - Feat.: 1 - Title: Izraelský parlament prijal rezolúciu proti vytvoreniu palestínskeho štátu. Francúzsko je zdesené 04 - Modified: 2024-07-17 16:01:53 - Feat.: 1 - Title: Izraelská armáda pokračuje v útoku na centrálne oblasti Pásma Gazy, tanky postúpili do Rafahu
01 - Modified: 2024-09-07 16:00:36 - Feat.: - Title: Erdogan vyzýva na vytvorenie islamskej aliancie proti Izraelu 02 - Modified: 2024-09-07 11:18:06 - Feat.: - Title: Izraelská armáda zaútočila na veliteľské centrum Hamasu v škole v Pásme Gazy 03 - Modified: 2024-09-06 18:08:00 - Feat.: - Title: Izraelská armáda v Predjordánsku údajne zastrelila americko-tureckú občianku 04 - Modified: 2024-09-06 13:55:46 - Feat.: - Title: Útočník z Mníchova vystrelil na viacero budov, vrátane izraelského konzulátu 05 - Modified: 2024-09-06 11:30:23 - Feat.: - Title: Riešením situácie v Pásme Gazy nie je iba čisto vojenský prístup, vyhlásila nemecká ministerka zahraničia
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
07. september 2024 18:52