Americká viceprezidentka Kamala Harrisová. FOTO: Reuters
StoryEditor

Kamalu Harrisovú podporuje väčšina demokratov, kampaň zameria na právo na potrat

23.07.2024, 06:44
23.07.2024, 07:07
Autor:
ČTKČTKTASRTASR

Za prvých 24 hodín od oznámenia, že Joe Biden sa nebude uchádzať o znovuzvolenie, Kamala Harrisová získala na podporu svojej nominácie 81 miliónov dolárov.

Americká viceprezidentka Kamala Harrisová má podporu dostatočného množstva delegátov na zabezpečenie demokratickej prezidentskej nominácie, informovali agentúry Reuters a AP s odvolaním sa na zdroje z volebného štábu a vlastné prepočty.

Harrisová vidí ako kľúčovú tému svojej kampane právo na potrat. Uviedla, že chce po bezprecedentnom Bidenovom kroku zjednotiť demokratov aj celé Spojené štáty.

image

Amerikanista pre HN: Na Trumpov atentát sa do volieb zabudne. Pozornosť sa upiera na to, kto nahradí Bidena

Cieľ kampane sa nezmenil

Biden vyhlásil, že bude v kampani pracovať pre Harrisovú a vyzval demokratov, aby sa za ňu postavili. Americký prezident vyzval svoj volebný štáb, aby prijal ako jeho nástupkyňu viceprezidentku Harrisovú, ktorú si po svojom v nedeľu ohlásenom odstúpení vybral ako svoju nástupkyňu pre očakávaný súboj s republikánskym sokom Donaldom Trumpom.

Podľa agentúry Reuters to povedal hlasom stále chrapľavým od ochorenia covid-19 v telefonickom hovore s členmi volebného štábu.

image

Vplyvní guvernéri podporili Harrisovú. Hovorilo sa o nich, že by mohli kandidovať

Harrisová navštívila štáb Bidenovej volebnej kampane, ku ktorému sa prezident prostredníctvom telekonferencie prihováral. Viceprezidentka USA uviedla, že jej zámerom je ísť do boja, získať nomináciu demokratickej strany a vyhrať prezidentské voľby.

Joe Biden prisľúbil, že urobí všetko, o čo ho Harrisová pred voľbami 5. novembra požiada.

Harrisová hovorila s volebným štábom deň po tom, čo prezident Joe Biden odstúpil z volebného podujatia a podporil ju v boji o demokratickú nomináciu. Biden zdôraznil, že cieľ kampane sa na čele s Harrisovou nezmenil.

Najväčšia finančná zbierka za jediný deň

Za prvých 24 hodín od oznámenia, že Biden sa nebude uchádzať o znovuzvolenie, Harrisová získala na podporu svojej nominácie za prezidentskú kandidátku Demokratickej strany 81 miliónov dolárov. Informovala o tom v noci na utorok agentúra Reuters.

image

Biden koniec tajil do poslednej chvíle. Dorazila ho zrada najvernejších

Táto suma sa týka iba darov od malých darcov, vyplýva z tlačovej správy tímu Kamaly Harrisovej. Zdôrazňuje sa v nej, že v celej histórii Ameriky ide o najväčšiu finančnú zbierku uskutočnenú kandidátom za jediný deň.

Agentúra vo svojej správe dodala, že po Bidenovom oznámení sa Harrisovej darí konsolidovať tábor na svoju podporu, pričom stovky delegátov zjazdu Demokratickej strany avizujú masívny zber finančných prostriedkov i získavanie podpory pre jej nomináciu.

O kandidátovi rozhodne zjazd

Harrisová zatiaľ nemá nomináciu istú, postavila sa za ňu však časť významných demokratov vrátane niekoľkých potenciálnych súperov.

O kandidátovi rozhodnú na augustovom nominačnom zjazde štyritisíc delegátov, ktorých jasnú väčšinu mal po primárkach zaistenú Biden.

Podľa prepočtov AP má Harrisová podporu viac ako 2600 delegátov, čo by jej s prehľadom stačilo k nominácii. Podobné informácie oznámili Reuters tiež zdroje z volebného tímu a uvádzali ich aj ďalšie médiá.

image

Reakcie európskych médií: V stávke je toho veľa, zrazu vyzerá Trump staro a zmätene

"Som hrdá na to, že som si zabezpečila širokú podporu potrebnú na nomináciu," uviedla politička vo vyhlásení krátko po oznámení počtu delegátov. "Teším sa, že čoskoro formálne prijmem nomináciu," dodala.

Už prvý deň po Bidenovom odstúpení získala od prispievateľov 81 miliónov dolárov. Informoval o tom jej volebný tím, podľa ktorého ide o rekordnú čiastku vybranú od darcov za jediný deň.

Demokratická strana plánuje podľa predsedu Demokratického národného výboru Jaimeho Harrisona usporiadať elektronické hlasovanie delegátov, z ktorého bude jasné meno kandidáta najneskôr do 7. augusta, teda 12 dní pred začiatkom nominačného zjazdu.

01 - Modified: 2024-08-30 06:02:33 - Feat.: - Title: Trump u žien v prieskumoch klesol, v prípade zvolenia im však sľubuje bezplatné mimotelové oplodnenie 02 - Modified: 2024-08-30 04:52:07 - Feat.: - Title: Frakovanie nezakážem, dodávky zbraní Izraelu nepreruším, povedala Harrisová CNN 03 - Modified: 2024-08-30 04:24:14 - Feat.: - Title: Harrisová by Trumpa porazila v tesnom pomere, ukazuje prieskum Wall Street Journal 04 - Modified: 2024-08-29 05:54:04 - Feat.: - Title: Harrisová a Walz začali turné v americkom štáte Georgia. Tam sa môžu rozhodnúť prezidentské voľby 05 - Modified: 2024-08-28 04:37:24 - Feat.: - Title: Harrisová a Walz poskytnú vo štvrtok rozhovor pre CNN
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
30. august 2024 14:53