Vrtuľník vylieva vodu z vaku počas lesného požiaru neďaleko mesta Negotino na juhu Severného Macedónska. FOTO: TASR/Sin-chua
StoryEditor

Severné Macedónsko stále sužujú prírodné požiare, minister vnútra hovorí o národnej katastrofe

24.07.2024, 14:24
Autor:
TASRTASR

Hasiči v Severnom Macedónsku majú málo zdrojov, a tak sa snažia bojovať s požiarmi vo vlne horúčav, pri ktorých teploty pravidelne dosahujú 40 stupňov Celzia.

Prírodné požiare v Severnom Macedónsku pokračujú aj dva týždne po ich vypuknutí. Minister vnútra Panče Toskovski v stredu označil situáciu za "národnú katastrofu", informuje agentúra AFP.

Hasiči v krajine majú málo zdrojov, a tak sa snažia bojovať s požiarmi vo vlne horúčav, pri ktorých teploty pravidelne dosahujú 40 stupňov Celzia. Podľa strediska pre krízové riadenie bolo v stredu ráno v Severnom Macedónsku stále aktívnych sedem prírodných požiarov.

Toskovski na tlačovej konferencii v hlavnom meste Skopje označil situáciu za "národnú katastrofu" a povedal, že vláde chýba "systém, ktorý by primerane reagoval na krízové situácie, najmä pokiaľ ide o požiare".

Úrady neposkytli informácie o výške škôd spôsobených týmito požiarmi, ale prisľúbili, že po ich uhasení poskytnú presné údaje.

image

Hraničný priechod medzi Gréckom a Severným Macedónskom uzavreli pre požiare

Minulý týždeň sa krajina v boji proti požiarom spoliehala na leteckú podporu svojich susedov, pričom lietadlá a vrtuľníky pomáhali záchranárom na zemi. Riaditeľ strediska pre krízové riadenie Stojanče Angelov uviedol, že veľký požiar v horskej oblasti Serta je už pod kontrolou.

Meteorológovia uviedli, že dážď, ktorý sa očakáva v priebehu stredy, tiež pomôže pri likvidácii požiarov.

Vláda začiatkom júla vyhlásila krízovú situáciu - bez toho, aby deklarovala výnimočný stav - "v dôsledku zvýšeného výskytu prírodných požiarov".

Krízová situácia sa vyhlasuje vtedy, keď verejnosť a majetok čelia vážnym rizikám alebo nebezpečenstvu, čo si vyžaduje poskytnutie značných vládnych prostriedkov.

Letá v Severnom Macedónsku pravidelne narúšajú roztrúsené prírodné požiare. Plamene tu v roku 2021 zničili približne 10-tisíc hektárov lesných pozemkov.

01 - Modified: 2024-08-26 05:30:07 - Feat.: - Title: Juhovýchod Brazílie naďalej sužujú lesné požiare, nasadili aj vojenské lietadlá 02 - Modified: 2024-08-14 10:16:46 - Feat.: - Title: Slovensko pošle do septembra hasičov do Francúzska. Budú monitorovať lesné požiare 03 - Modified: 2024-08-02 13:03:13 - Feat.: - Title: Európska únia pomáha Severnému Macedónsku, Bulharsku a Albánsku hasiť lesné požiare 04 - Modified: 2024-07-31 10:24:09 - Feat.: - Title: Severné Macedónsko žiada Úniu o pomoc s lesnými požiarmi, oheň sužuje aj ďalšie balkánske krajiny 05 - Modified: 2024-07-31 07:40:07 - Feat.: - Title: V 90. rokoch ho ničila krvavá vojna, dnes láka investorov. Kedy vstúpi výbušný región západného Balkánu do EÚ?
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
08. september 2024 01:57