Výbuch auta, ktorý údajne zranil dôstojníka ruskej vojenskej rozviedky GRU v Moskve. FOTO: Reuters
StoryEditor

V Turecku zadržali Rusa podozrivého z ranného výbuchu auta v Moskve, ten zranil dvoch ľudí

24.07.2024, 20:12
Autor:
TASRTASR

Domnelý páchateľ po čine utiekol do Turecka. Do tamojšieho letoviska Bodrum pricestoval ako turista priamym letom z Moskvy, keďže jeho meno bezprostredne nefigurovalo v databáze hľadaných osôb Interpolu.

Turecká polícia zadržala v stredu Rusa podozrivého zo toho, že niekoľko hodín predtým umiestnil v Moskve nálož do osobného auta, pričom pri následnom výbuchu utrpeli zranenia dvaja ľudia. O zadržaní Jevgenija Serebriakova v západotureckom meste Bodrum informoval turecký minister vnútra Ali Yerlikaya. Správa pochádza z agentúr AFP a AP.

Podľa ruských médií aj úradov vybuchlo v stredu ráno na parkovisku pred obytným domom na severe Moskvy vozidlo, v ktorom bola umiestnená neidentifikovaná nálož. Pri explózii utrpeli zranenia muž a žena, ktorých previezli do nemocnice.

image

V obytnej časti Moskvy vybuchlo auto. Vážne sa zranil vojak, ktorý slúžil v GRU a pracoval pre rezort obrany

Domnelý páchateľ po čine utiekol do Turecka. Do tamojšieho letoviska Bodrum pricestoval ako turista priamym letom z Moskvy, keďže jeho meno bezprostredne nefigurovalo v databáze hľadaných osôb Interpolu. Ruská pobočka Interpolu však do jeho príletu stihla upovedomiť turecké úrady a tie ho krátko na to zadržali, ako informoval turecký minister Yerlikaya na platforme X.

Správy o totožnosti zranených pri zmienenom výbuchu auta v Moskve sa rozchádzajú.

Ruská štátna tlačová agentúra TASS a niekoľko ďalších médií s odvolaním sa na nemenované zdroje z prostredia orgánov činných v trestnom konaní bezprostredne informovali, že zraneným je vojak a účastník tzv. špeciálnej vojenskej operácie na Ukrajine Andrej Torgašov a jeho manželka. Torgašova zároveň viaceré médiá identifikovali ako zamestnanca ruskej vojenskej rozviedky GRU.

Informácie o tom, že sa stal terčom útoku, však o niekoľko hodín na to spochybnili iné ruské médiá, keď uviedli, že Torgašov s manželkou sú v poriadku, pričom sa s nimi rozprávali. "Je to úplný podvrh. Tento výbuch so mnou nijako nesúvisí," citovala Torgašova agentúra RIA Novosti. Torgašov jej tiež povedal, že žije v inej časti Moskvy a vybuchnutý automobil nie je jeho.

Denník Kommersant neskôr uviedol, že pri útoku zranený jeho menovec, taktiež Andrej Torgašov. Niektoré médiá následne uviedli, že aj tento muž je zamestnancom GRU.

01 - Modified: 2024-07-24 09:49:43 - Feat.: 1 - Title: Ak bude Rusko rokovať v dobrej viere, sme ochotní pristúpiť na rozhovory, vyhlásil ukrajinský šéf diplomacie 02 - Modified: 2024-07-24 08:52:24 - Feat.: 1 - Title: V obytnej časti Moskvy vybuchlo auto. Vážne sa zranil vojak, ktorý slúžil v GRU a pracoval pre rezort obrany
01 - Modified: 2024-09-07 16:00:36 - Feat.: - Title: Erdogan vyzýva na vytvorenie islamskej aliancie proti Izraelu 02 - Modified: 2024-09-07 15:50:53 - Feat.: - Title: Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že obsadilo dedinu Kalynove na východe Ukrajine 03 - Modified: 2024-09-07 14:15:07 - Feat.: - Title: Ukrajinská bezpečnostná služba tvrdí, že zasiahla ruský muničný sklad 04 - Modified: 2024-09-07 10:50:02 - Feat.: - Title: USA považujú možné dodávky iránskych balistických striel do Ruska za alarmujúce 05 - Modified: 2024-09-07 09:00:00 - Feat.: - Title: Rusi tajne využívali amerických influencerov, platili im milióny dolárov. Nevedeli sme o tom, bránia sa
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
07. september 2024 22:27