Cestujúci na parížskej stanici Gare du Nord. FOTO: Reuters
StoryEditor

Incidenty na úvod olympiády. Francúzske železnice čelili podpaľačským útokom, dopady pocítia státisíce ľudí

26.07.2024, 08:56
26.07.2024, 12:38
Autor:
ČTKČTK

Útočníci poškodili infraštruktúru v piatich starostlivo vybraných uzloch kľúčových pre hlavné trate.

Francúzska vysokorýchlostná železnica v noci čelila koordinovanej podpaľačskej sabotáži s cieľom zásadne narušiť dopravu vo Francúzsku a najmä v Paríži. Informoval o tom dnes ráno francúzsky železničný dopravca SNCF. Sabotáž ovplyvní najmenej 800-tisíc cestujúcich, zrušené sú tiež vlakové spoje do Londýna, Bruselu alebo do Nemecka.

Olympijská „sabotáž“: Podpaľači sa zamerali na vysokorýchlostné železničné trasy

Ťažkosti pretrvajú najmenej do konca víkendu. Na vyšetrovaní útoku sa podieľajú všetky francúzske spravodajské služby. Podobne predtým útočila krajná ľavica, povedal AFP zdroj z bezpečnostných zložiek.

SNCF informovala o "rozsiahlom koordinovanom masívnom útoku s cieľom paralyzovať" vysokorýchlostné vlaky TGV. "Časť vlakov (TGV) sme odklonili na bežné trate, ale mnoho ich budeme musieť zrušiť. Situácia bude trvať najmenej celý víkend, čo bude čas nevyhnutný pre opravy," cituje SNCF agentúra AFP.

Sabotáž ovplyvní najmenej 800-tisíc cestujúcich

Útočníci poškodili infraštruktúru v piatich starostlivo vybraných uzloch kľúčových pre hlavné trate. V tuneloch najprv prerezali a potom zapálili káblové zväzky, ktoré ovládajú okrem iného vlakovú signalizáciu, uviedlo vedenie SNCF na tlačovej konferencii.

Systémy SNCF zaznamenali sabotáž o 4.00 h a železničiari, policajti i technici okamžite vyrazili na miesto a začali tam prepravovať tiež materiál potrebný na opravy, uviedol šéf SNCF Jean-pierre Farandou. Zdôraznil, že bezpečnosť prepravy nikdy nebola ohrozená. Sabotáž ovplyvní najmenej 800-tisíc cestujúcich, z toho 250-tisíc v regióne Île-de-France.

Situácia je najnapätejšia na stanici Montparnasse, odkiaľ vychádzajú rýchlovlaky TGV. Stanica okolo 11.00 h oznámila, že najmenej do 13.00 h z stanice žiadne vlaky neodídu. Všetkým cestujúcim, ktorí prídu o svoje spoje, sľúbila železnica preplatiť 100 percent ceny lístka.

Šéfka regiónu Île-de-France Valérie Pécresseová požiadala cestujúcich, aby pokiaľ možno svoje cesty odložili a na stanicu nechodili. Stanica BFM TV informovala o viac ako dvojhodinových meškaniach vlakov a "exode na autobusovej stanici", kde ľudia hľadajú náhradné riešenie svojich ciest.

Rušia vlaky do Británie, Nemecka či Belgicka 

Úplne mimo prevádzky je severná trať Paríž-Lille, silno narušená je aj premávka na východ, juhovýchod a západ od Paríža.

Útoky na francúzsku železnicu ovplyvnili aj vlaky z Paríža do Londýna, ktoré zvyčajne jazdia cez Lille a ďalej tunelom pod Lamanšským prielivom. Kvôli uzávierke do Lille naberajú vlaky do Británie meškania zhruba hodinu a pol, niektoré spoje boli bez náhrady zrušené, uviedol dopravca EuroStar.

Rovnaká trať vozí pasažierov do Bruselu, toto spojenie v tejto chvíli funguje tiež len čiastočne. O meškajúcich a zrušených vlakoch na trase do Nemecka v súvislosti so sabotážou informoval aj nemecký prepravca Deutsche Bahn. Vlaky do Švajčiarska naopak jazdia bez ťažkostí uviedla SBB.

Útoky už odsúdil minister dopravy Patrice Vergriete a pripomenul, že to naruší prázdniny mnohých Francúzov. Poďakoval železničiarom za špeciálne nasadenie a uviedol, že všetko zatiaľ ukazuje na trestný čin.

V Paríži sa dnes večer slávnostne začnú letné olympijské hry. Ceremoniál na Seine sprevádzajú značné bezpečnostné opatrenia vrátane bezletovej zóny v okruhu 150 kilometrov od metropoly.

V posledných dňoch polícia vo Francúzsku zadržala niekoľko ľudí, ktorých v súvislosti s olympiádou podozrieva z plánovania teroristických útokov. Pre podozrenie z terorizmu sa zatýkalo aj v Belgicku. Obavy panujú aj pre možné snahy o narušenie hier zo strany Ruska alebo Iránu.

01 - Modified: 2024-09-07 19:13:12 - Feat.: - Title: Po technickom probléme už vlaky v Nemecku premávajú, porucha mala byť v rádiovej komunikácií 02 - Modified: 2024-09-07 14:50:34 - Feat.: - Title: Technický problém ochromil železničnú dopravu v centrálnej časti Nemecka 03 - Modified: 2024-09-04 08:00:00 - Feat.: - Title: Ako vyzerá fotografia, na ktorej prvýkrát zaznamenali človeka? Francúz vďaka nej vstúpil do dejín 04 - Modified: 2024-09-03 19:53:12 - Feat.: - Title: Pellegrini vo Francúzsku vyzdvihol úspechy paralympionikov. Podľa neho robia "excelentnú reklamu" krajine 05 - Modified: 2024-08-31 19:00:00 - Feat.: - Title: Slovák Ján Riapoš získal už piate zlato, Lovaš prvé. Nakopol ich úspech nášho cyklistu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
07. september 2024 22:42