Viceprezidentka USA Kamala Harrisová telefonuje s bývalým prezidentom Barackom Obamom a bývalou prvou dámou Michelle Obamovou. FOTO: Reuters/Kampaň Kamaly Harrisovej
StoryEditor

Obamovci podporili Harrisovú v kandidatúre, viceprezidentka zverejnila záznam telefonátu

26.07.2024, 11:21
26.07.2024, 12:16
Autor:
ČTKČTK

Oznámenie demokratického exprezidenta a bývalej prvej dámy znamená koniec niekoľkých dní špekulácií, že Obamovci Harrisovú nepodporia.

Bývalý americký prezident Barack Obama a jeho žena Michelle dnes podporili Kamalu Harrisovú vo volebnom súboji o Biely dom. Kampaň súčasnej viceprezidentky zverejnila krátky záznam zo spoločného telefonického rozhovoru trojice, píšu americké médiá.

Barack a Michelle Obamovci podporujú Kamalu Harrisovú za prezidentku USA

Po rozhodnutí prezidenta Joea Bidena neusilovať o znovuzvolenie sa Harrisová uchádza o demokratickú nomináciu pre novembrový súboj s republikánom Donaldom Trumpom.

"Som na teba pyšná, nemôžem ti to nepovedať. Toto vojde do dejín," povedala Obamová.

image

Biden koniec tajil do poslednej chvíle. Dorazila ho zrada najvernejších

"Zavolali sme, aby sme s Michelle povedali, že nemôžeme byť viac hrdí, keď ťa podporíme a urobíme všetko pre to, aby sme ťa dostali cez tieto voľby a do Oválnej pracovne," povedal potom Obama. Harrisová obom poďakovala za vzájomné priateľstvo.

Oznámenie demokratického exprezidenta a bývalej prvej dámy znamená koniec niekoľkých dní špekulácií, že Obamovci Harrisovú nepodporia. 

Napríklad denník New York Post v stredu s odvolaním sa na jeden nemenovaný zdroj z Bidenovej rodiny napísal, že Obama sa údajne nedomnieva, že by Harrisová mohla Trumpa poraziť a že je podľa neho "nekompetentná".

Než z kampane odstúpil súčasný prezident Biden, Obama podporoval jeho kandidatúru, a to nielen slovne, ale aj prostredníctvom rád a konzultácií ohľadom kampane. Po Bidenovom zlom výkone v televíznom dueli s Trumpom bol Obama podľa denníka The Washington Post (WP) údajne toho názoru, že Bidenove šance na víťazstvo vo voľbách sa významne znížili.

image

Voliči u Clintonovej vycítili, že po kresle prezidentky túži až príliš. Harrisová môže prekvapiť (ROZHOVOR)

Stanica NBC News tento týždeň informovala, že Obama a Harrisová spolu pravidelne komunikujú už od nedele, keď viceprezidentka svoju kandidatúru oznámila, a Obama ju údajne súkromne podporil už vtedy.

Nemenovaný zdroj oboznámený s touto komunikáciou vo štvrtok NBC povedal, že Obama svojím verejným vyjadrením podpory Harrisovej nechcel zatieniť Bidenov prejav k národu z Oválnej pracovne, ktorý pripadol na stredajší večer (štvrtkové ráno SELČ).

Štvrtkový prieskum verejnej mienky denníka The New York Times (NYT) a Sienna College predpovedá veľmi tesný výsledok súboja medzi Trumpom a Harrisovou, ak by sa voľby konali teraz - Harrisová by dostala 47 percent hlasov pravdepodobných voličov a Trump 48.

Do amerických prezidentských volieb zostáva 101 dní.

01 - Modified: 2024-09-06 22:09:13 - Feat.: - Title: Harrisová uštedrila ranu na solar americkému snu 02 - Modified: 2024-09-06 20:32:01 - Feat.: - Title: Rusko sa najaktívnejšie snaží ovplyvniť prezidentské voľby v USA, tvrdí Reuters 03 - Modified: 2024-09-05 10:09:59 - Feat.: - Title: Putin zjavne ironicky vyjadril podporu Harrisovej v amerických prezidentských voľbách 04 - Modified: 2024-09-05 05:22:52 - Feat.: - Title: Štáb Kamaly Harrisovej prijal podmienky debaty s Trumpom. Uskutoční sa už o pár dní 05 - Modified: 2024-09-04 09:50:53 - Feat.: - Title: Oceliarska spoločnosť ubezpečuje, že U.S. Steel zostane Amerike
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
08. september 2024 02:02