Francúzsky prezident Emmanuel Macron a argentínsky prezident Javier Milei pózujú po stretnutí v Elyzejskom paláci. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Macron prijal v Paríži argentínskeho prezidenta, diskutovali aj o vojne na Ukrajine

27.07.2024, 08:45
Autor:
TASRTASR
  • Medzi Parížom a Buenos Aires prevládalo v uplynulých dňoch isté napätie.
  • Minulý týždeň vyvolalo pobúrenie video, na ktorom argentínski futbalisti po víťazstve v šampionáte Copa América skandovali hanlivý pokrik.  

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v piatok prijal v Paríži svojho argentínskeho kolegu Javiera Mileiho. Stretnutie sa uskutočnilo aj napriek nedávnemu napätiu vo vzťahoch medzi oboma krajinami. Informuje agentúra DPA.

Obaja lídri počas schôdzky v Elyzejskom paláci diskutovali o vojne na Ukrajine, nedeľných prezidentských voľbách vo Venezuele a plánovanej dohode o voľnom obchode medzi Európskou úniou a juhoamerickým obchodným združením Mercosur, ktorého členom je aj Argentína, uviedla kancelária argentínskeho prezidenta.

image

Argentínsky prezident Milei sa odmieta ospravedlniť Lulovi. Je to vraj "ľavičiarik s nafúknutým egom"

Vo vzťahoch medzi Parížom a Buenos Aires prevládalo v uplynulých dňoch isté napätie. Minulý týždeň vyvolalo pobúrenie video, na ktorom argentínski futbalisti po víťazstve v šampionáte Copa América skandovali hanlivý pokrik o francúzskych hráčoch afrického pôvodu.  

image

Bizarná situácia v Paríži. Rozhodca neuznal gól po dvoch hodinách. Je to cirkus, hromžil tréner Argentíny

Po následnej kritike situáciu svojou reakciou ešte viac zhoršila argentínska ultrakonzervatívna viceprezidentka Victoria Villarruelová. "Žiadna koloniálna krajina nás nezastraší za to, že spievame pieseň alebo hovoríme pravdu, ktorú si nechcú pripustiť," napísala v príspevku na sociálnej sieti X.

image

Argentínska vláda zrušila štátnu tlačovú agentúru, nová bude propagovať štát

Mileiho vláda sa od Villarruelovej vyjadrenia dištancovala. Argentínsky prezident v snahe o upokojenie situácie poslal na francúzske veľvyslanectvo v Buenos Aires svoju sestru a blízku poradkyňu Karinu Mileiovú.

01 - Modified: 2024-09-07 21:07:04 - Feat.: - Title: Viac než stotisíc Francúzov naprieč celou krajinou protestovalo proti novému premiérovi 02 - Modified: 2024-09-07 15:50:53 - Feat.: - Title: Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že obsadilo dedinu Kalynove na východe Ukrajine 03 - Modified: 2024-09-07 14:15:07 - Feat.: - Title: Ukrajinská bezpečnostná služba tvrdí, že zasiahla ruský muničný sklad 04 - Modified: 2024-09-07 11:40:16 - Feat.: - Title: Taliansko nezaváha v podpore Ukrajiny, je to v jej národnom záujme, myslí si Meloniová 05 - Modified: 2024-09-07 07:51:42 - Feat.: - Title: Rusko zaútočilo na Ukrajinu dronmi, v Kyjeve trosky spadli blízko obytných budov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
08. september 2024 00:07